Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ


Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να είναι πιο ενεργή την άνοιξη και το καλοκαίρι, δείχνει νέα έρευνα.
Σε μία μελέτη, χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες για τον εντοπισμό εγκεφαλικών βλαβών που συνδέονται με ΠΣ, ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι οι νέες βλάβες εμφανίστηκαν δύο έως τρεις φορές πιο συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι σε σύγκριση με ψυχρότερες εποχές του χρόνου.
«Βρήκαμε στατιστικά σημαντικά αυξημένα επίπεδα της δραστηριότητας της νόσου, όπως αυτή ορίζεται από την εμφάνιση νέων T2 βλαβών, κατά τις περιόδους της άνοιξης και του καλοκαιριού», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο 31ο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Neurology.
Περίπου 400.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από ΠΣ, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για τη ΠΣ (NMSS), ενώ υπάρχουν και 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι που μπορεί να πάσχουν από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο.
Η ακριβής αιτία της ΠΣ είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος λανθασμένα επιτίθεται στον εαυτό του και βλάπτει ή καταστρέφει υγιή κύτταρα, αντί των νοσούντων. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί περιλαμβάνουν τη γεωγραφία και βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που κατά κύριο λόγο παρασκευάζεται από το δέρμα, όταν έρχεται σε επαφή με το ηλιακό φως.
Σε γενικές γραμμές, περισσότερες περιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζονται όσο απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό, σύμφωνα με την NMSS. Τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ΠΣ.
Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 939 ανιχνεύσεις εγκεφάλου από 44 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας από την περιοχή της Βοστώνης. Κατά την διάρκεια της μελέτης (1991 μέσω του 1993), οι εθελοντές δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία για τη νόσο. Κάθε πρόσωπο που είχε κατά μέσο όρο 22 σαρώνει κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η τρέχουσα μελέτη περιελάμβανε 939 ανιχνεύσεις εγκεφάλου 44 ατόμων με ΠΣ από την περιοχή της Βοστώνης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης (1991 έως 1993), οι εθελοντές δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία για τη ΠΣ. Κάθε άτομο είχε κατά μέσο όρο 22 μαγνητικές τομογραφίες κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις ημερήσιες θερμοκρασίες, την ηλιακή ακτινοβολία και τη βροχόπτωση για την περιοχή της Βοστώνης.
Μετά από ένα χρόνο, 310 νέες εγκεφαλικές βλάβες εντοπίστηκαν σε 31 άτομα. Οι υπόλοιποι 13 εθελοντές της μελέτης δεν είχαν αναπτύξει νέες βλάβες κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, η εμφάνιση νέων βλαβών ήταν δύο έως τρεις φορές εντονότερη σε σχέση με το φθινόπωρο και το χειμώνα. Διαπίστωσαν επίσης ότι υψηλότερες θερμοκρασίες και ηλιακή ακτινοβολία σχετίστηκαν με περισσότερη δραστηριότητα της νόσου. Οι βροχοπτώσεις δε συνδέονται με νέες βλάβες.
«Το περιβάλλον έχει, για πολλές δεκαετίες, συσχετιστεί με την ΠΣ, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της νόσου. Τώρα, υπάρχει και ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε ο Δρ Anne Cross, καθηγητής νευρολογίας στο Washington University School of Medicine in St. Louis και συνεργάτης-συγγραφέας για ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού.
«Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, αν την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι περίοδοι που εμφανίζονται αυτές οι νέες βλάβες, ποιες είναι μερικές από τις πιθανότητες πίσω από αυτό», δήλωσε ο Nicholas LaRocca, αντιπρόεδρος της υγειονομικής περίθαλψης και της πολιτικής έρευνας για την NMSS.
«Για παράδειγμα», είπε, «επειδή η ζέστη έχει επίδραση στα συμπτώματα της ΠΣ, ίσως υψηλότερες θερμοκρασίες να έχουν επιπτώσεις στη δραστηριότητα της νόσου.
Το άλλο ενδιαφέρον ζήτημα είναι ότι ενώ οι νέες βλάβες είναι πιθανό να εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτό δε σημαίνει ότι ο αιτιώδης παράγοντας λειτουργεί εκείνη τη στιγμή. Θα μπορούσε να είναι κάτι που συμβαίνει πριν από αυτές τις εποχές και παίρνει περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθεί. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, υπάρχει μικρότερη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, οπότε παράγεται λιγότερη βιταμίνη D. Επίσης, το φθινόπωρο και το χειμώνα, υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε ιογενείς λοιμώξεις. Ή, ίσως ενυπάρχει διαιτητικός παράγοντας. Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές εποχές», δήλωσε ο LaRocca.
Πρόσθεσε ότι η μελέτη αυτή θα δημιουργήσει νέες ερευνητικές ιδέες και μπορεί να παράσχει πρόσθετα στοιχεία για την αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ο LaRocca είπε ότι κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, τα άτομα με ΠΣ είναι πιθανό ήδη να λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν τη ζέστη, επειδή υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους. Είναι χρήσιμο να «αναπτύξουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν το ζεστό καιρό», είπε. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλιματισμό και να προσπαθήσετε να αποφύγετε σημαντική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας».

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου