Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΨΙΔΩΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ  

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη, το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα. Πρόκειται για τον Τάφο του Αριστοτέλη, για τον οποίο, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ελάχιστες πλέον αμφιβολίες υπάρχουν ότι ταυτίζεται με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα των 2.400 ετών και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.
Πρόκειται για το ταφικό ηρώο στο οποίο οι Σταγειρίτες εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατο του στη Χαλκίδα.
Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Έλληνα φιλόσοφου.
Ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης που ανάσκαψε τα αρχαία Στάγειρα μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 και υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εικοσαετών ανασκαφικών του ερευνών στα Στάγειρα, σημερινή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, σε συνάρτηση με τις αρχαίες μαρτυρίες που παραθέτει τον οδηγούν στο αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το δημόσιο υπέργειο οίκημα στο οποία αναφέρεται ήταν ο τάφος ηρώο στο οποίο είχε εναποτεθεί η τέφρα του μεγάλου φιλοσόφου.
«Δεν νοιώθω ότι παίρνω κανένα ρίσκο και αν υπάρξουν αντιδράσεις θα είναι από κακοπροαίρετους» δηλώνει με βεβαιότητα κρατάει πάντως και την ανάσα του σημειώνοντας «δεν ξέρω αν τους πείσω όλους σήμερα». Παράλληλα τονίζει χαρακτηριστικά «νοιώθω ρίγος και αγωνία για τις αντιδράσεις, αλλά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη».    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου