Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ


Η Σκωτία αναφέρεται από τον διεθνή τύπο ως η παγκόσμια πρωτεύουσα της ΣΚΠ εξαιτίας του υπερυψηλού αριθμού κρουσμάτων της πάθησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο πληθυσμός της Σκωτίας ανέρχεται σε λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους τα κρούσματα της ΣΚΠ υπολογίζονται σε 10.500.
Αυτό μεταφράζεται σε 1 κρούσμα της νόσου ανά 492 κατοίκους, ένα νούμερο 2 με 3 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό της Ελλάδας που θεωρείται ως χώρα μέσου κινδύνου.
Δεν έχει εξακριβωθεί, γιατί η συγκεκριμένη χώρα κατέχει την υψηλότερη θέση σε αυτόν τον τομέα, αλλά οι ερευνητές μελετούν τον συνδυασμό συγκεκριμένων γονιδίων με χαμηλή ηλιοφάνεια. Οι κάτοικοι που φέρουν το αρχικό Mc… (McCloud, McDonald κ.λπ.) που σημαίνει γιος του… και είναι πολύ κοινό στην Σκωτία φαίνεται πως έχουν μια γενετική προδιάθεση σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από τα αντίστοιχα νούμερα της Νέας Ζηλανδίας, μιας χώρας που δέχτηκε πολλούς Σκωτσέζους μετανάστες.
Ένα 15χρόνο αγόρι με το όνομα Ryan McLaughlin, του οποίου η μητέρα έχει διαγνωστεί με την πάθηση, είναι επικεφαλής μιας προσπάθειας για χορήγηση δωρεάν ημερησίου συμπληρώματος διατροφής βιταμίνης D σε όλες τις εγκύους, καθώς και τα παιδιά της χώρας ως προληπτικό μέτρο, καταθέτοντας την αντίστοιχη πρόταση στο Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου