Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟI ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΜΙΝΙΟΝ» ΚΑΙ «ΚΑΤΡΑΤΖΟΣ» ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.


ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ

Καθιέρωσε τις εκπτώσεις. Δημιούργησε τις λίστες γάμου. Κατάργησε τα παζάρια στις τιμές και λειτούργησε εστιατόριο μέσα στην επιχείρηση. Αγάπησε τους εργαζόμενους και τους έδωσε ξεχωριστές παροχές. Για παράδειγμα, από τη δεκαετία του ‘70 έδινε πριμ για το κόψιμο του τσιγάρου ή πριμ για όσους δεν αργούσαν στη δουλειά. Τους κέρναγε τον καφέ και διοργάνωνε εκδρομές για τους υπαλλήλους με έξοδα της εταιρίας. Πολλούς μάλιστα τους πάντρευε και γίνονταν κουμπάροι. Ήταν ο Γιάννης Γεωργακάς, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού ΜΙΝΙΟΝ, που ξεκίνησε από ένα μικρό περιπτεράκι και άνοιξε το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα. Από τη δεκαετία του 1930 και για περίπου 60 χρόνια, ο δαιμόνιος έμπορος έστησε μια επιχείρηση με ανθρώπινο πρόσωπο. Μέσα σε λίγα χρόνια, το περίπτερο Μινιόν μετατράπηκε σε πολυκατάστημα με 120.000 προϊόντα και 1.000 άτομα προσωπικό.
Το ΜΙΝΙΟΝ έγινε μια μικρή οικογένεια για όσους δούλευαν για τον Γεωργακά. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και οι ουρές από τους επαρχιώτες που έρχονταν στην Αθήνα μόνο για το Μινιόν, άφησαν ιστορία. Ξεχωριστό κεφάλαιο στη χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν ο έκτος όροφος του κτιρίου, που άνοιγε μόνο για την περίοδο των γιορτών και αποτελούσε χριστουγεννιάτικο παράδεισο για μικρούς και μεγάλους.

Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
Μετά από μια χρυσή εποχή, στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ και το κατάστημα αθλητικών ειδών ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ, μπήκαν στο στόχαστρο εμπρηστών. Το χτύπημα, του οποίου την ευθύνη ανέλαβαν τρομοκράτες, έδωσε τέλος σε μια χρυσή εποχή. Την ευθύνη για τους εμπρησμούς ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 80, παρακλάδι του ΕΛΑ, ο οποίος κατήγγειλε τους δράστες που είχαν αποχωρήσει από τις τάξεις του. Κριτική στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα άσκησε και η 17Ν.
Στην προκήρυξή της η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 80 υποστήριξε ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια». Μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.
Ο Γιάννης Γεωργακάς πάλεψε μέχρι το 1983 και το ΜΙΝΙΟΝ εντάχθηκε και αυτό στον γνωστό τότε Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Γεωργακάς δεν το έβαλε κάτω. Μετά το 1990 το ΜΙΝΙΟΝ ξαναπέρασε στα χέρια του, με τη βοήθεια κάποιων συνεταίρων. Η συνεργασία αυτή όμως δεν καρποφόρησε.


http://www.mixanitouxronou.gr/i-emprismi-sta-katastimata-minion-ke-katrantzos-pou-edosan-telos-stin-chrisi-epochi-tou-athinaikou-emporiou-tin-efthini-anelavan-tromokrates-ke-i-ipothesi-paremine-anexichnia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου