Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

H 22ΧΡΟΝΗ ΑΘΗΝΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑΤΙ Η «ΚΟΝΤΗ» ΦΟΥΣΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ 8 ΕΚΑΤΟΣΤΑ!



Η ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΖΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ
  
Στη δεκαετία του 1920, η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές από τη μικρασιατική καταστροφή. Τότε γνώρισε και την πρώτη δικτατορία της, από τον στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο. Η δικτατορία του επιδόθηκε σε άγριες διώξεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.
Η αυστηρότητα του καθεστώτος του Πάγκαλου δεν περιορίστηκε σε συλλήψεις και εξορίες. Στις αρχές Μαρτίου του 1926, ψηφίστηκε νόμος, που όριζε, ότι οι φούστες των γυναικών δεν έπρεπε να απέχουν περισσότερο από τριάντα πόντους από το έδαφος. Ο Τύπος της εποχής προειδοποιούσε, ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνταν με πρόστιμο ή ακόμα και με κράτηση. Οι αστυνομικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και «κυνηγούσαν» τις γυναίκες με μεζούρες στα χέρια. Οι έλεγχοι ήταν πολύ αυστηροί. Σύντομα έγινε και η πρώτη σύλληψη, μιας 22χρονης κοπέλας, που είχε παραβιάσει τον νόμο κατά οχτώ ολόκληρα εκατοστά.
Οι αντιδράσεις της κοινωνίας για τον απαράδεκτο αυτό νόμο ήταν άμεσες. Φυσικά δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από εξαγριωμένες φεμινίστριες της εποχής. Ακόμα και οι αυστηροί σύζυγοι, δεν ενοχλούνταν από το μήκος της φούστας των γυναικών τους, αλλά από το γεγονός ότι εκείνες υπόκεινταν σε σωματικούς ελέγχους από άλλους άντρες, τους αστυνομικούς. Ο «γραφικός» νόμος του Πάγκαλου καταργήθηκε την 31η Μαρτίου του ’26.


http://www.mixanitouxronou.gr/h-22chroni-athinea-pou-sinelifthi-giati-i-konti-fousta-tis-paraviaze-ton-nomo-kata-8-ekatosta-i-exofreniki-diataxi-tou-stratigou-pagkalou-evgale-tous-astinomikous-me-tis-mezoures-sto-dromo-ke-ge/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου