Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥ: ΕΥΝΟΥΧΙΣΑΝ ΑΘΛΗΤΗ - Η ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ


 
Έχουν περάσει 43 χρόνια από τη σφαγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Munich 1972 & Beyond αποκαλύπτει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των βασανιστηρίων που υπέστησαν 11 Ισραηλινοί αθλητές στα χέρια των Παλαιστίνιων τρομοκρατών.
Η φρίκη που έζησαν οι Ισραηλινοί αθλητές αποκαλύφθηκαν από τις Ankie Spitzer και Illna Romano, χήρες δύο εκ των αθλητών που δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες. Τα έγγραφα και οι φωτογραφίες μετά τη φονική επίθεση στο Ολυμπιακό Χωριό, που κράτησε για σχεδόν 20 ώρες, αρχικά καλύφθηκαν από τις γερμανικές αρχές, δημιουργώντας εικασίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα θύματα από τους απαγωγείς τους.
Τα κοντινά πρόσωπα των δολοφονημένων αθλητών έμαθαν 20 χρόνια αργότερα τα όσα πέρασαν οι αγαπημένοι τους. Μοιράζονται πλέον τις αποτρόπαιες πληροφορίες σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τα θύματα την αναγνώριση που τους αξίζει. Ο αρσιβαρίστας σύζυγος της Illna Romano ήταν ένας από τους πρώτους αιχμαλώτους που σκοτώθηκαν στα πρώτα στάδια της βάναυσης σφαγής. «Του έκοψαν τα γεννητικά όργανα πάνω από τα εσώρουχα και τον κακοποίησαν. Μπορείτε να φανταστείτε τους άλλους 9 να κάθονται γύρω δεμένοι; Το παρακολούθησαν», σημείωσε μιλώντας στους New York Times. Οι φωτογραφίες, όπως ανέφερε, ήταν τόσο άσχημες όσο τις είχε φανταστεί. «Τη στιγμή που είδα τις φωτογραφίες, ήταν πολύ οδυνηρό. Θυμόμουν μέχρι εκείνη την ημέρα τον Yossef ως έναν νεαρό άντρα με πλατύ χαμόγελο. Θυμόμουν τα λακάκια του μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εκείνη τη στιγμή διαγράφηκε η εικόνα του Yossi που ήξερα».
Οι 11 αθλητές δολοφονήθηκαν από μια ομάδα 8 ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης Black September που εισέβαλε στα δωμάτια του ξενοδοχείου της ισραηλινής αποστολής. Στη σφαγή έχασαν τις ζωές τους ένας Γερμανός αστυνομικός και 5 από τους τρομοκράτες. «Νομίζω πως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν ήταν απλά μια ιστορία ομηρίας και φρικτής δολοφονίας στο Ολυμπιακό Χωριό. Βασανίστηκαν. Ξυλοκοπήθηκαν και ένας Θεός ξέρει τι άλλο», δήλωσε στη New York Daily News ο ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων και ένας εκ των δημιουργών του ντοκιμαντέρ Steven Ungerleider.
Ο αρσιβαρίστας Yossi Romano ήταν από τους πρώτους που εκτελέστηκε όταν προσπάθησε να εξουδετερώσει τους δράστες. Αφέθηκε να πεθάνει μπροστά στους άλλους ομήρους και ευνουχίστηκε. Δεν είναι γνωστό αν αυτό συνέβη πριν ή μετά τον θάνατό του. Άλλοι όμηροι ξυλοκοπήθηκαν και υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, σημείωσε η Ankie Spitzer στους New York Times. Μόνο ο Yossi Romano και ένας ακόμα όμηρος πέθαναν στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι 9 άλλοι αθλητές δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας διάσωσης μετά τη μετακίνησή τους σε ένα κοντινό αεροδρόμιο.
«Οι τρομοκράτες πάντα υποστήριζαν ότι δεν είχαν έρθει για να δολοφονήσουν κανέναν. Το μόνο που ήθελαν ήταν να απελευθερώσουν τους φίλους τους από τη φυλακή στο Ισραήλ. Είπαν μόνο πως ήταν αποτέλεσμα της επιχείρησης διάσωσης, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ήρθαν για να κάνουν κακό. Ήρθαν για να σκοτώσουν», σημείωσε η Ankie Spitzer, σύζυγος του προπονητή Andre. Συνέχεια πίεζε για να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση, αλλά οι γερμανικές αρχές αρνούνταν λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα. Όλα άλλαξαν μετά από μια συνέντευξή της σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό κατά την 20ή επέτειο της σφαγής το 1992. Μετά τη συνέντευξη επικοινώνησε μαζί της κάποιος που της είπε ότι έχει 80 σελίδες σχετικά με την υπόθεση. Μετά τις πιέσεις της στη γερμανική κυβέρνηση, πήραν τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες.
Στον απόηχο της επίθεσης, ο τέταρτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Golda Meir εξουσιοδότησε κρυφά την εθνική υπηρεσία πληροφοριών Mossad να εντοπίσει και να σκοτώσει εκείνους που φέρονταν να ευθύνονται. Προσπάθησαν να εντοπίσουν τους φενταγίν, όνομα που έδωσαν στους Παλαιστίνιους μαχητές, και μόλις συνέταξαν έναν κατάλογο στόχων, ακολούθησε ένα κύμα δολοφονιών μελών της οργάνωσης Black September σε όλη την Ευρώπη. Η επιχείρηση έγινε γνωστή ως Οργή του Θεού ή Mivtza Za’am Ha’El. Όταν ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Zvi Zamir ρωτήθηκε αν οι αποστολές οργανώθηκαν από επιθυμία για εκδίκηση απάντησε αρνητικά.
Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Stephen Crisman, τελεί υπό αναθεώρηση για ένταξή του στο φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς. Η κυκλοφορία του έχει στόχο να συμπέσει με τα εγκαίνια μνημείου στο Μόναχο για τους δολοφονημένους αθλητές.


http://www.newsit.gr/athlitika/Olympiakoi-Agones-Monaxoy-Eynoyxisan-athliti-I-friki-tis-sfagis/449795

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου