Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Κ. ΤΙΤΕΛΗΣ – Η ΖΩΗ & ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ




ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΜΕΛΩΔΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ
της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Μια βραδιά αφιερωμένη στο γνωστό Κοζανίτη καθηγητή, διευθυντή της Εμπορικής Σχολής και του Οικονομικού Σχολείου Κοζάνης Χριστόφορο Κ. Τιτέλη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2015 στο φιλόξενο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα του δήμου Κοζάνης, μίλησαν για τον πραγματικά αξέχαστο καθηγητή η κα Ματίνα Τσικριτζή-Μόμτσιου και ο γιος του Κώστας, ενώ το χαιρετισμό του έστειλε από τη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής των ΕΛΙΜΕΙΑΚΩΝ κος Στράτος Ηλιαδέλης, ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Την ομιλία του διάβασε ο κος Χριστόδουλος Χριστοδούλου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ακόμα το βιβλίο του Χριστόφορου Κ. Τιτέλη ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, μία μελέτη που ο αείμνηστος καθηγητής έγραψε το 1946, αλλά για διάφορους λόγους δε δημοσίευσε ποτέ. Μία μελέτη με ζωντανά και επίκαιρα μέχρι σήμερα μηνύματα, 69 χρόνια μετά τη συγγραφή της και 30 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού της. «Σήμερα που η διεθνής καπιταλιστική κοινωνία προσπαθεί να επιβάλει τους όρους και τους κανόνες της στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα, θύμισε ο κος Κώστας Τιτέλης τις σκέψεις του πατέρα του, είναι πιστεύω ιδιαίτερα κατανοητό και ίσως αυτονόητο ότι ένας τρόπος υπάρχει να αντισταθούμε και να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση. Είναι ο τρόπος που ακολούθησε ο Φόρης Τιτέλης σε όλη του τη ζωή: Συνεχής προσπάθεια για μόρφωση, καλλιέργεια του πνεύματος και γενικότερα αγώνας για Παιδεία και ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου του ανθρώπου».
Στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία παλιοί συνάδελφοι και μαθητές του Φόρη Τιτέλη –όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούσαν γνωστοί και φίλοι- να θυμηθούν και να κάνουν γνωστά άγνωστα περιστατικά της κοινής σχολικής τους ζωής. Τη συγκέντρωση ομόρφυναν αισθητά τα τραγούδια σε στίχους του αξέχαστου καθηγητή που ερμήνευσε η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Τ’ ΑΛΩΝΙΑ, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Βαγγέλη Βέττα, που ήταν υπεύθυνος και για τη μελοποίηση των τραγουδιών.

Κοζάνη, Νοέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου