Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ




ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ

Η περιοχή του Τσέρνομπιλ, που σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν επλήγη από τη ραδιενέργεια, είναι μια από τις απαγορευμένες ζώνες του πλανήτη, τουλάχιστον για τους ανθρώπους... Τα ζώα πάντως, που αν και οι επιστήμονες πίστευαν πως θα δεχτούν καταστροφικό πλήγμα, έχουν πλέον επανέλθει και έχουν κατακτήσει κυριολεκτικά την έρημη από ανθρώπους περιοχή. Η μεγάλη έκταση η οποία έχει παραμείνει ακατοίκητη από ανθρώπους, φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο φυσικό καταφύγιο ζώων. Δεκάδες άγρια είδη έχουν εδώ και χρόνια προκαλέσει μια έκρηξη ζωής και σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη οι πληθυσμοί τους γνωρίζουν ραγδαία αύξηση. Φωτογραφίες ελαφιών, αγριόχοιρων και αιλουροειδών από την περιοχή δείχνουν πώς ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα σπίτια και κτίρια η φύση βρήκε τον τρόπο να ανακάμψει.
Από το φως στην άκρη του τούνελ, στη ψυχή που πετά έξω από το σώμα ή και τα ταξίδια που έκανε κάποιος που πέρασε στην άλλη πλευρά. Πού ξεκινά ο μύθος και πού η αλήθεια; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόσφατης μελέτης, το φαινόμενο δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά άρχισε σταδιακά πολύ σύντομα μετά την απομάκρυνση της ανθρώπινης παρουσίας στο Τσέρνομπιλ. Στην έκταση 2,165 στρεμμάτων που βρίσκεται στην ζώνη της καραντίνας, οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας μπορεί ακόμη να είναι υψηλά, αλλά «Όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται, η φύση ανθίζει -ακόμη και στον απόηχο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος του κόσμου», δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο Portsmouth. της Βρετανίας. Ο Smith και οι συν-ερευνητές του διαπίστωσαν επίσης μια σχετική αφθονία σε ζαρκάδια και ελάφια με τα ποσοστά του πληθυσμού τους να είναι πια παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε τέσσερα αμόλυντα, καταφύγια στην περιοχή.
Αυτά τα μοναδικά στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη της άγριας ζωής μέσα στη ζώνη του πυρηνικού ατυχήματος απεικονίζουν την ανθεκτικότητα των πληθυσμών της άγριας ζωής, όταν οι άνθρωποι πάψουν να παρεμβαίνουν και να καταπατούν το χώρο" δήλωσε ο Σμιθ. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Current Biology, μπορούν επίσης να δείξουν τον τρόπο που κάτι τέτοιο θα συμβεί στην άλλη μεγάλη ραδιενεργή ζώνη του πλανήτη, στη Φουκουσίμα.

http://www.lifo.gr/now/world/77171

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου