Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΜΑΝΟΦ



Στο προσκήνιο, για μία ακόμη φορά, έρχεται η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας των Ρομανόφ, το 1918, έπειτα από απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας να τη βγάλει από το αρχείο. Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για περαιτέρω γενετικές εξετάσεις, οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν σε εκταφή του τσάρου Νικόλαου Β΄ - του τελευταίου της Ρωσίας - και της τσαρίνας Αλεξάνδρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για τα δικά τους λείψανα. 
Ο τσάρος παραιτήθηκε από το θρόνο το 1917 και κρατήθηκε από τους Μποσελβίκους, αφότου ο ξάδελφός του Γεώργιος Ε΄-παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄- αρνήθηκε να του παράσχει άσυλο στη Βρετανία υπό τον φόβο πολιτικών αναταραχών.
Ο τσάρος, η τσαρίνα, τα πέντε παιδιά τους και τέσσερις ακόλουθοι εκτελέστηκαν τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου του 1918, στο κελάρι ενός σπιτιού στο Γεκατερίνμπουργκ, στην Κεντρική Ρωσία. Στη συνέχεια, οι Μποσελβίκοι περιέλουσαν τις σορούς με οξύ, τις έκαψαν και τις πέταξαν σε λάκκο. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν κυκλοφορούσαν κατά καιρούς διάφορες φήμες ότι η πριγκίπισσα Αναστασία είχε επιζήσει.
Οι έρευνες για τη δολοφονία των Ρομανόφ άρχισαν πολλά χρόνια αργότερα, το 1991, οπότε ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος κοντά στο Γεκατερίνμπουργκ. Σύμφωνα με τις τότε γενετικές εξετάσεις, τα οστά που είχαν βρεθεί ανήκαν στο βασιλικό ζεύγος και στα τρία από τα πέντε παιδιά τους.
Η ταφή της τσαρικής οικογένειας πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1998, με τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη δολοφονία τους. Δύο χρόνια αργότερα, αγιοποιήθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, εκείνων των γενετικών εξετάσεων αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη καχυποψία από μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς τα λείψανα δύο μελών της βασιλικής οικογένειας -του γιου και διαδόχου Αλέξιου και της μεγάλης δούκισσας Μαρίας- βρέθηκαν πολλά χρόνια αργότερα, το 2007, σε διαφορετικό σημείο, στα Ουράλια Όρη.
Η κρατική Επιτροπή Έρευνας εκτιμά ότι πρέπει να διεξαχθούν τώρα νέες εξετάσεις, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα λείψανα και των δύο αυτών μελών της οικογένειας. Εάν τα αποτελέσματα ικανοποιήσουν και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όλα τα λείψανα θα επαναταφούν στον Καθεδρικό Ναό Πέτρου και Παύλου, στην Αγία Πετρούπολη.


http://www.sansimera.gr/hnews/314

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου