Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ...ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ & ΤΟΝ ΗΛΙΟ



Οι καρχαρίες αποφεύγουν την πανσέληνο και τον ήλιο, όταν βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό καταφεύγοντας στα βάθη της θάλασσας για να ακολουθήσουν τη λεία τους και να ξεφύγουν από τα θαλάσσια αρπακτικά, κυρίως μεγαλύτερους καρχαρίες, των οποίων αποτελούν λεία, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που μπορεί να βοηθήσει τους αλιείς να μην πιάνουν στα δίχτυα τους καρχαρίες, υπολογίζοντας το βάθος στο οποίο αυτοί κινούνται.
Επί σχεδόν τρία χρόνια οι επιστήμονες ακολούθησαν στα ανοιχτά του αρχιπελάγους του Παλάου, στον δυτικό Ειρηνικό, τις κατακόρυφες μετακινήσεις 39 καρχαριών που έφεραν ηχητικούς πομπούς. Οι παρατηρήσεις τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, αποκαλύπτουν ότι οι καρχαρίες μετακινούνται στα πιο μεγάλα βάθη καθώς πλησιάζει η πανσέληνος και ανεβαίνουν εκ νέου κοντά στην επιφάνεια, μια συμπεριφορά που απαντάται και σε άλλα θαλάσσια αρπακτικά όπως ο ξιφίας, ο κίτρινος τόνος και ο παχύς τόνος.
Την ημέρα, οι καρχαρίες χάνονται στα βάθη της θάλασσας όταν ο ήλιος είναι στο πιο ψηλό σημείο του και ανεβαίνουν ξανά κοντά στην επιφάνεια στη διάρκεια της νύχτας, ανεξάρτητα από τον σεληνιακό κύκλο. «Μας προκάλεσε έκπληξη, όταν διαπιστώσαμε ότι οι καρχαρίες καταδύονται σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας πριν ακολουθήσουν την ακριβώς αντίθετη πορεία το απόγευμα, ανεβαίνοντας σταδιακά προς την επιφάνεια», εξήγησε ο ερευνητής Γκάμπριελ Βιάνα.
Το μέσο βάθος της κατάδυσης των καρχαριών -ποικιλόθερμων ζώων- περνά από τα 35 μέτρα τον χειμώνα στα 60 μέτρα την άνοιξη, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της δυτικής Αυστραλίας και του αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης. Τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της στρατηγικής για την προστασία του καρχαρία.
Οι αλιείς επίσης θα είναι σε θέση να ελαχιστοποιούν τις «παράπλευρες» απώλειες καρχαριών, υπολογίζοντας το σεληνιακό ημερολόγιο και τις αλλαγές του φεγγαριού την ημέρα για να καθορίσουν το βάθος στο οποίο θα αφήσουν τα δίχτυα τους. «Σε περιοχές όπως το νησιωτικό σύμπλεγμα του Παλάου, που εξαρτάται ιδιαίτερα από το θαλάσσιο τουρισμό και όπου οι καρχαρίες αποτελούν ζωτικής σημασίας τουριστικό ενδιαφέρον, η αλιεία δεκάδων καρχαριών στις δημοφιλείς θέσεις κατάδυσης μπορεί να έχει μια πολύ κακή συνέπεια στην εθνική οικονομία», επισημαίνει ο Γκάμπριελ Βιάνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου