Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΑΡΧΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ



του Μιχάλη Λαγάνη

Θρύλοι, δεισιδαιμονίες, περίεργα σύμβολα που παραπέμπουν σε παγανιστικές τελετές και φήμες για υπόγειες κατακόμβες που καταλήγουν στην Αθήνα εξυφαίνουν εδώ και δεκαετίες την ιστορία της διάσημης σπηλιάς του λήσταρχου Νταβέλη στην Πεντέλη.

Η σπηλιά βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους, στο τέλος ενός δύσβατου χωματόδρομου.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΛΗΣΤΑΡΧΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ
Στα μέσα του 19ου αιώνα αιώνα ο διαβόητος ληστής Χρήστος Νταβέλης (το αληθινό του όνομα ήταν Χρήστος Νάτσιος) φέρεται να χρησιμοποιούσε τη σπηλιά ως κρησφύγετο και εφαλτήριο για τις επιδρομές του.
Η παράδοση αναφέρει ότι είχε κατορθώσει να εντοπίσει στη σπηλιά υπόγεια μονοπάτια, που τον οδηγούσαν στην «καρδιά» της Αθήνας. Λέγεται μάλιστα πως μέσω υπόγειας σήραγγας, έφτανε στη βίλλα της Δούκισσας της Πλακεντίας, όπου περνούσε ρομαντικές στιγμές μαζί της.
Πάντως, τόσο στην πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου (το 1936 από το ζεύγος Πετρόχειλου), όσο και σε μεταγενέστερες έρευνες δεν εντοπίστηκε καμία κρυφή διαδρομή. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο ο Νταβέλης κατέβαινε στην Αθήνα μεταμφιεσμένος όπου έπινε καφέ και συζητούσε με τους πολίτες ανενόχλητος στα καφενεία της πόλης. 

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο θρύλος λέει πως ο ναός του Αγίου Νικολάου κτίστηκε για να ξορκίσει τα «κακά πνεύματα» που κρύβονται στα έγκατα της σπηλιάς.
Ιδιαίτερη εντύπωση στον παρατηρητικό επισκέπτη προκαλούν τα σύμβολα που είναι χαραγμένα στους τοίχους του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου και είναι κτισμένος στους Βυζαντινούς χρόνους, εκεί όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός του Πάνα.
Κανένας ερευνητής δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αποκρυπτογραφήσει το νόημα των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς και άλλων γραμμάτων που είναι χαραγμένα στους εξωτερικούς τοίχους του ναού, σχηματίζοντας ασύντακτες λέξεις και φράσεις που δεν βγάζουν νόημα.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν πως κατά περιόδους στους χώρους του σπηλαίου οργανώνονται σατανιστικές και παγανιστικές τελετές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου