Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕΤΑ ΤΑ 7,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ.



Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΩΣ «ΘΑΥΜΑ» ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ «ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΕΙΣΜΟΣ. ΗΤΑΝ ΣΩΣΜΟΣ» ...

Η φωτογραφία με τον ιερέα που προσεύχεται στην ύπαιθρο μαζί με χωρικούς τραβήχτηκε στις 10 Ιουλίου του 1956 στη Σαντορίνη. Αποτυπώνει την απελπισία και την απόγνωση των σεισμόπληκτων που έμειναν άστεγοι μετά τα 7,5 ρίχτερ που συγκλόνισαν το νησί. Η κρατική βοήθεια δεν έχει ακόμα φτάσει και πολλοί νησιώτες εναποθέτουν την ελπίδα τους στο Θεό και αναζητούν παρηγοριά στη δοκιμασία τους.
Η 9η Ιουλίου του 1956 ήταν μια ημέρα, που πολλοί κάτοικοι της Σαντορίνης θυμούνται μέχρι σήμερα, καθώς τα ξημερώματα το νησί χτυπήθηκε από ένα καταστρεπτικό σεισμό. Η δόνηση είχε ένταση 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και ο σεισμός ήταν τεκτονικός, δεν σχετιζόταν με το ηφαίστειο.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 100 χρόνων στην Ευρώπη. Ο απολογισμός ήταν 50 (κατά άλλους 53) νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και παιδιά που καταπλακώθηκαν από ερείπια.
Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της εποχής με έναν πατέρα να μεταφέρει στους ώμους το νεκρό παιδί του, είναι συγκλονιστική και ενδεικτική της τραγωδίας.
Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος πολύ ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους, 6,9 ρίχτερ, ο οποίος ολοκλήρωσε την καταστροφή. Από την ένταση των δονήσεων δημιουργήθηκαν θαλάσσια κύματα βαρύτητας, τσουνάμι, τα οποία ξεπέρασαν τα 25 μέτρα. Μετά τον σεισμό τη Σαντορίνη επισκέφτηκαν οι βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη, αλλά και ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ήταν τέτοια η αποδιοργάνωση των αρχών και η απελπισία του κόσμου, ώστε η άφιξη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης θεωρήθηκε το πρώτο καλό σημάδι μέσα στην τραγωδία. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι υπερβολές, καθώς μερίδα του Τύπου της εποχής έγραψε ότι η επίσκεψη του βασιλιά λειτούργησε σαν θαύμα και η κατάσταση άρχισε αμέσως να βελτιώνεται…
Η πραγματική βοήθεια οργανώθηκε από τον Καραμανλή, ο οποίος ως νέος πρωθυπουργός περιόδευσε σε όλους τους οικισμούς και κατηύθυνε τα κλιμάκια για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση. Στην ιστορία πέρασε η δήλωσή του «Δεν ήταν σεισμός. Ήταν σωσμός», εννοώντας ότι με αφορμή το τραγικό γεγονός, το νησί θα ανοικοδομούνταν σε στέρεες βάσεις, όπως και έγινε.


http://www.mixanitouxronou.gr/nisiotes-prosefchonte-stin-ipethro-meta-ta-75-richter-sti-santorini-i-afixi-ton-vasileon-sto-nisi-parousiastike-os-thavma-ke-o-karamanlis-ipe-to-perifimo-den-itan-sismos-itan-sosmos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου