Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

BLOODY ΜΑΙΡΗ, Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ 300 ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ



Η βασίλισσα της Αγγλίας, η «ματωμένη» Μαίρη, έκαψε στην πυρά περισσότερους από 300 αιρετικούς μέσα στα 5 χρόνια της βασιλείας της. Τα θύματα του φανατισμού της ξεπερνούσαν τα θύματα της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΑΙΡΗ
Η Μαίρη γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1516. Ο πατέρας της ήταν ο Ερρίκος ο 8ος, ένας απ’ τους μακροβιότερους βασιλιάδες της Αγγλίας. Μητέρα της ήταν η Αικατερίνη της Αραγονίας, η κόρη των Καθολικών Μοναρχών της Ισπανίας.
Η γέννησή της απογοήτευσε τους Άγγλους, καθώς η χώρα χρειαζόταν αρσενικό διάδοχο για το θρόνο. Το 1533, ο Ερρίκος αποφάσισε να χωρίσει με την Αικατερίνη. Ο Πάπας δεν αποδεχόταν το διαζύγιο και ο Ερρίκος, που δεν καταλάβαινε από θρησκευτικούς φραγμούς, διέκοψε τις σχέσεις της Αγγλίας με τη Ρώμη και την καθολική εκκλησία. Η Μαίρη δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ποτέ τη διακοπή των σχέσεων, γιατί είχε μεγαλώσει με την ευσεβή Αικατερίνη και ακολουθούσε πίστα τον Καθολικισμό. Το διαζύγιο σήμαινε ότι η Μαίρη δεν ήταν πια πριγκίπισσα της Αγγλίας, αλλά η νόθα κόρη του βασιλιά, από έναν «άκυρο» γάμο. Σε ηλικία 17 ετών, η Μαίρη έπρεπε να απορρίψει όλα τα θρησκευτικά της «πιστεύω».
Τον ίδιο χρόνο, ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Προτεστάντισσα Αν Μπολίν, με την οποία απέκτησε την Ελισάβετ. Η Μαίρη αναφερόταν πάντα στη νέα βασίλισσα ως η «πόρνη του Βασιλιά» και αντιπαθούσε την ετεροθαλή αδερφή της. Η πρωτότοκη κόρη του Ερρίκου δεν είχε τη γοητεία που θα την έκανε αγαπητή στον κόσμο. Σοβαρή, υπερβολικά ευσεβής και επιρρεπής στις ασθένειες, η Μαίρη διατηρούσε με δυσκολία τις λιγοστές συμμαχίες που είχε στην αυλή. Οι μόνοι υποστηρικτές της ήταν οι Ισπανοί, εξαιτίας της συγγένειας και της κοινής πίστης.
Φοβόταν συνεχώς ότι ο πατέρας της σκόπευε να τη δολοφονήσει, για να «ξεμπερδέψει» με το μπελά της νόθας, καθολικής κόρης. Μέχρι το τέλος της ζωής της, τυραννιόταν από παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας εναντίον της. Ο Ερρίκος πέθανε το 1547 και τον διαδέχτηκε ο 9χρονος γιος του, Εδουάρδος, που είχε αποκτήσει από την τρίτη σύζυγό του. Όταν ο ανήλικος προτεστάντης Εδουάρδος πήρε την εξουσία, οι αυλικοί συνεργάτες του έδωσαν εντολή να καούν οι καθολικές εκκλησίες και να εξαφανιστούν τα σύμβολα του καθολικισμού. Η Μαίρη παρακολουθούσε τον ετεροθαλή αδερφό της να καταστρέφει την πίστη της.
Το 1553, ο Εδουάρδος αρρώστησε και πέθανε. Διάδοχός του, σύμφωνα με την διαθήκη του Ερρίκου, ήταν η Μαίρη. Πριν πεθάνει όμως ο Εδουάρδος, όρισε ως διάδοχο την ξαδέρφη του, Τζέιν Γκρέι, που έμεινε στο θρόνο της Αγγλίας μόνο για 9 μέρες. Τελικά, η Μαίρη πήρε το θρόνο διά της βίας, στις 19 Ιουλίου του 1553.

Η «ΜΑΤΩΜΕΝΗ» ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Αμέσως μετά τη στέψη της, ξέσπασε επανάσταση από τους Προτεστάντες. Η Μαίρη την «έπνιξε» γρήγορα στο αίμα. Τους εκτέλεσε όλους, από τους αριστοκράτες μέχρι και τον κατώτερο χωρικό.
Η κυριαρχία της εδραιώθηκε και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε το Φίλιππο Β΄, τον καθολικό Βασιλιά της Ισπανίας. Η Μαίρη ήταν 37 χρονών και τα χρόνια είχαν σκληρύνει τον ήδη δύσκολο χαρακτήρα της. Ο Φίλιππος έμεινε στην Αγγλία για ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ισπανία, όταν η Μαίρη του ανακοίνωσε ότι είχε μείνει έγκυος. Όμως όλοι γνώριζαν ότι η βασίλισσα δεν περίμενε παιδί. Η εγκυμοσύνη της ήταν στην πραγματικότητα όγκος και η υγεία της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.
Από την ημέρα που έγινε βασίλισσα μέχρι και το θάνατό της, πέντε χρόνια μετά, η Μαίρη διέταξε την εκτέλεση περισσότερων από 300 ανθρώπων. Είχε αποφασίσει να καθαρίσει την Αγγλία από τους αιρετικούς. Επανέφερε το μεσαιωνικό νόμο που επέτρεπε το θάνατο στην πυρά και η μυρωδιά καμένης σάρκας κάλυψε όλη την Αγγλία. Έκαψε μέχρι και έγκυες γυναίκες.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της ήταν ο Επίσκοπος Κράνμερ, που είχε «ακυρώσει» το γάμο του Ερρίκου με την Αικατερίνη και είχε υποστηρίξει την αντικατάσταση της Μαίρης, από την προτεστάντισσα Τζέιν Γκρέι. Η Μαίρη φυλάκισε τον Επίσκοπο στον Πύργο του Λονδίνου για δύο χρόνια. Ο Επίσκοπος αποποιήθηκε την πίστη του έξι φορές, αλλά η Μαίρη διέταξε να καεί. Η εκτέλεσή του εξόργισε ακόμα και τους Καθολικούς, που θεωρούσαν ότι ήταν παράνομη. Η Μαίρη πλέον είχε γίνει ένας μισητός μονάρχης.
Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 1557 από καρκίνο και άφησε πίσω της ένα παρηκμασμένο βασίλειο. Τη διαδέχτηκε η ετεροθαλής αδερφή της, Ελισάβετ. Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελισάβετ ένωσε την Αγγλία κάτω από μία πίστη, τον Προτεσταντισμό.
Η «ματωμένη» Μαίρη έχασε μια και καλή τον θρησκευτικό πόλεμο.


http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr/2015/03/bloody-meri-i-matomeni-vasilissa-pou-erixe-stin-pira-300-eretikous-ke-egkies-ginekes.html/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου