Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΟΥ ’30 ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΟ Μ. ΜΟΥΤΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ.



Ο ΜΟΥΤΟΥΣΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΕΡΑΣΤΗ ΤΗΣ
της Αθηνάς Τζίμα

Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου του 1931, όλη η καλή κοινωνία της Αθήνας βρισκόταν στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ στην οδό Ακαδημίας, για να απολαύσει το υπέροχο πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου. Ανάμεσά τους ήταν η Μαργαρίτα Οριγώνη, πρώην σύζυγος του πτέραρχου της αεροπορίας Μιχαήλ Μουτούση, η κόρη της Σοφία και διάφορες φίλες. Αφού τελείωσε η συναυλία, η παρέα επέστρεψε στο αμάξι της Οριγώνη που είχε υποσχεθεί να τις γυρίσει στα σπίτια τους. Πριν ξεκινήσουν, ήρθε να τους χαιρετήσει ο νεαρός Γεράσιμος Βασιλάτος. Ήταν ένας απ’ τους δικηγόρους της Οριγώνης στη δικαστική διαμάχη για το διαζύγιο απ’ τον αεροπόρο. Γεράσιμος Βασιλάτος Γεράσιμος Βασιλάτος. Ο δικηγόρος που δέχτηκε την επίθεση του αεροπόρου. Ο Βασιλάτος χαιρέτησε τις κυρίες και ετοιμαζόταν να φύγει, όταν ακούστηκαν δύο δυνατοί κρότοι. Ο νεαρός δικηγόρος κατάλαβε αμέσως ότι ήταν πυροβολισμοί και μπήκε στο αυτοκίνητο για να κρυφτεί. Είδε ότι ο άντρας που κρατούσε το όπλο ήταν ο Μουτούσης.
Αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι άκουσαν τον Μουτούση να λέει: «Σκύλε, σ’ έφαγα! Τόσο καιρό στη φύλαγα». Ο πτέραρχος έφτασε το αμάξι, σημάδεψε το κεφάλι του Βασιλάτου και του είπε: «Θα πεθάνεις». Ο δικηγόρος γύρισε και προσπάθησε να του πάρει το όπλο. Δεν κατάφερε να τον αφοπλίσει, αλλά απέφυγε τις θανατηφόρες βολές. Ο Μουτούσης πυροβόλησε έξι φορές, τραυμάτισε τον Βασιλάτο, αλλά δεν τον σκότωσε. Παραδόθηκε αμέσως στους αστυφύλακες που έφτασαν στο σημείο. Υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση, γιατί ο Βασιλάτος κατέστρεψε την οικογένειά του. Τον κατηγορούσε ότι είχε σχέση με τη γυναίκα του και σχεδίαζε να ξελογιάσει και την κόρη του. Μονολογούσε: «Δε φτάνει που έχει τη γυναίκα μου, θέλει και το κορίτσι μου».

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Ο Μιχαήλ Μουτούσης ήταν ηρωικός αεροπόρος των βαλκανικών πολέμων. Εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία μαζί με άλλους πέντε αξιωματικούς, με τους οποίους στελέχωσαν τη νεοσύστατη ελληνική αεροπορία. Πραγματοποίησε την πρώτη πτήση τον Δεκέμβριο του 1912, πετώντας αυτοσχέδιες βόμβες στα οχυρά του Μπιζανιού. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του ’13, με τους αεροπόρους να πετούν τρόφιμα και εφόδια στους κατοίκους των πολιορκημένων Ιωαννίνων. Στις 24 Ιανουαρίου του 1913 πραγματοποίησε την πρώτη παγκοσμίως αποστολή ναυτικής συνεργασίας. Πέταξε πάνω από τη ναυτική τουρκική βάση των Δαρδανελίων και αφού έριξε χειροβομβίδες, σταμάτησε ο κινητήρας και αναγκάστηκε να προσθαλασσωθεί. Ευτυχώς πρόλαβε να τους περισυλλέξει το ελληνικό ναυτικό.
Γνώρισε τη Μαργαρίτα Οριγώνη, μία από τις νεαρές Ελληνίδες που υπηρετούσε ως νοσοκόμα. Η Οριγώνη καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Αθήνας. Ο πατέρας της διατηρούσε επιχειρήσεις στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο Μουτούσης, αν και ανήκε στην υψηλή κοινωνία, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα δώρα που έκανε στην Οριγώνη πριν να την παντρευτεί, όπως και πολλά άλλα χρέη του, τα ξεπλήρωσε ο πεθερός του μετά τον γάμο.

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ
Παντρεύτηκαν το 1914 και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Σοφία και τον Πέτρο. Το 1928, η Μαργαρίτα έκανε αίτηση διαζυγίου, υποστηρίζοντας ότι δεν άντεχε άλλο τη βάναυση συμπεριφορά του συζύγου της. Ήταν υπερβολικά αυστηρός και ήλεγχε κάθε κίνηση όχι μόνο της ίδιας, αλλά και των παιδιών τους. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η μετάθεσή του στη Σόφια της Βουλγαρίας ως στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, την οποία δέχτηκε χωρίς να την ενημερώσει καν. Η Μαργαρίτα απευθύνθηκε στον δικηγόρο Τσουκαλά, βοηθός του οποίου ήταν ο Γεράσιμος Βασιλάτος και με τη βοήθειά τους, ξεκίνησε μία πολύχρονη δικαστική μάχη για την επιμέλεια των παιδιών.

Η ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ
Αρχικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι η 16χρονη Σοφία και ο 11χρονος Πέτρος έπρεπε να παραμείνουν με τη μητέρα τους. Ο Μουτούσης όμως άσκησε έφεση, παρουσιάζοντας στο δικαστήριο επιστολές της Οριγώνη προς τη φίλη της, Θέλξη, στις οποίες χυδαιολογούσε εναντίον του. Αμφισβητούσε ακόμα και την πατρότητά των παιδιών: «Το στανιό του και χίλιους διαβόλους! Ποιος του είπε επιτέλους ότι είναι κόρη του; Του είπα μια φορά πως αμφιβάλω διά την πατρότητα των παιδιών μου και έγινε θηρίο. Επιτέλους, βρε αδελφέ, μόνο εγώ μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών μου και κανένας άλλος. Άλλωστε, η μητέρα μου είχε κακή διαγωγήν, γιατί όχι και εγώ»;
Η επιστολή αργότερα αποδείχτηκε πλαστή, αλλά τότε ήταν αρκετή για να αλλάξει την απόφαση του δικαστηρίου. Τα παιδιά πήγαν στον Μουτούση, ο οποίος τα πήρε μαζί του στη Σόφια. Απαγόρευσε στην Οριγώνη να τα βλέπει και συνεχώς την κακολογούσε μπροστά τους. Κατηγορούσε τους δικηγόρους της και φώναζε ότι ήθελε να τους σκοτώσει. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Θα σκοτώσω τον Βασιλάτο και θα κάνω γάντια την κοιλιά του». Ήταν πεπεισμένος ότι ο Βασιλάτος διατηρούσε δεσμό με τη σύζυγό του, γιατί μόνο έτσι μπορούσε να εξηγήσει τον «υπέρμετρο ζήλο» που επέδειξε ο δικηγόρος για την υπόθεση. Η Οριγώνη ξεκίνησε νέους δικαστικούς αγώνες, αρνούμενη να αποδεχτεί ότι είχε χάσει τα παιδιά της. Ο Μουτούσης αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά τα παιδιά τα έστειλε κατευθείαν στο χωριό του, το Τραγανό Αιγίου, για να μη μπορέσει να τα δει η μητέρα τους. Στο δικαστήριο, η Οριγώνη εμφάνισε δεκάδες μάρτυρες που ορκίζονταν ότι η επιστολή ήταν πλαστή και την παρουσίαζαν ως ηθική γυναίκα και ιδανική μητέρα. Τελικά η απόφαση άλλαξε για ακόμα μία φορά. Η Σοφία θα έμενε με την Οριγώνη και ο Πέτρος με τον Μουτούση.
Ξαφνικά, ο Μουτούσης φάνηκε να παραιτείται και δέχτηκε να αφήσει και τον Πέτρο στη μητέρα του. Για περίπου ένα χρόνο, τα παιδιά έμεναν με την μητέρα τους στη Αθήνα και περνούσαν το καλοκαίρι στο Αίγιο με τον πατέρα τους. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τον Δεκέμβριο του 1930, όταν επισημοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του διαζυγίου. Ο Μουτούσης απαιτούσε τα παιδιά του να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με τους δικηγόρους της Οριγώνη, αλλά ούτε και η ίδια. Ούτε καν να τους χαιρετά στο δρόμο.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ
Η Οριγώνη δεν δέχτηκε τον όρο και λίγες μέρες αργότερα, ο Μουτούσης, ο αδελφός του Σωτήρης και δύο άλλοι άγνωστοι άντρες της χτύπησαν το κουδούνι. Ξυλοκόπησαν την ίδια, τρομοκράτησαν την κόρη της και απομάκρυναν δια της βίας τον μικρό Πέτρο. Τον πήρε ο πατέρας του, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Πάτρα για τους επόμενους μήνες. Η Οριγώνη επικοινωνούσε με τον γιο της μέσω του παιδιού ενός οικογενειακού φίλου. Στις επιστολές του, ο Πέτρος μιλούσε περιφρονητικά για τον πατέρα του και ικέτευε την μητέρα του να τον πάρει πίσω. Η Οριγώνη δεν έκανε μήνυση στον πρώην άντρα της για τον ξυλοδαρμό της, αλλά απευθύνθηκε στα δικαστήρια για να βρεθεί ο γιος της πάλι κοντά της. Τον Απρίλιο του ’31, με δικαστική απόφαση ο Πέτρος εγκαταστάθηκε ως τρόφιμος στο κολλέγιο Ψυχικού, όπου θα μπορούσαν να τον επισκέπτονται και οι δύο γονείς του.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ
Ο Μουτούσης έμεινε ήσυχος μέχρι τον Οκτώβριο, όταν επιτέθηκε εναντίον του Βασιλάτου. Η πολύκροτη δίκη του Μιχαήλ Μουτούση ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου του 1932. Οι μάρτυρες ήταν 308, τόσοι πολλοί που χρειάστηκε να αλλάξουν αίθουσα. Κατέληξαν στην ίδια αίθουσα που δικάστηκε η Φούλα Κάστρου για το φρικιαστικό έγκλημα κατά του συζύγου της Αθανασόπουλου, ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος για την επίθεση στο δικηγόρο ισχυρίστηκε ότι έτυχε να περάσει από την περιοχή και πυροβόλησε εν βρασμώ ψυχής. Ο Βασιλάτος, αντιθέτως, υποστήριζε ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη.
Έγινε τέτοιος σάλος με τη δίκη, που οι δικαστές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη δημοσίευση των πρακτικών. Οι δημοσιογράφοι αρθρογράφησαν κατά του Μουτούση επειδή ο αδερφός του ήταν δικαστικός, και επιχείρησε να εξασφαλίσει μια ευνοϊκή μεταχείριση από το δικαστήριο. Ως αποδεικτικό στοιχείο χρησιμοποιήθηκε μία επιστολή του προς την Οριγώνη από το 1913, πριν παντρευτούν, στην οποία έγραφε: «Πού ήσουν χθες το βράδυ; Έμαθα πως ήσουν στην συναυλία. Μήπως σου έκαμε κανείς κόρτε; Πρόσεχε, έχω φίλους τους δικαστάς και θα σε δικάσω είκοσι χρόνια περίπου». Ο Μουτούσης δήλωσε ότι έγραψε την επιστολή ως νεαρός άνδρας, σφόδρα ερωτευμένος με την Οριγώνη και δεν μιλούσε κυριολεκτικά. Τελικά μετά από δύο εβδομάδες, βγήκε η απόφαση. Οι ένορκοι έκριναν ότι ήταν ένοχος απόπειρας ανθρωποκτονίας, αλλά με το ελαφρυντικό της πλήρους συγχύσεως. Το δικαστήριο των συνέδρων όμως, τον απάλλαξε από την κατηγορία. Καταδικάστηκε μόνο σε τριήμερη φυλάκιση για παράνομη οπλοφορία. Τελικά εξαγόρασε την ποινή έναντι 30 δραχμών και αφέθηκε ελεύθερος.


http://www.mixanitouxronou.gr/to-dikastiko-sirial-tou-30-me-protagonistes-ton-iroiko-aeroporo-m-moutousi-ke-tin-sizigo-tou-pou-zitise-diazigio-o-moutousis-apopirathike-na-skotosi-ton-dikigoro-tis-epidi-ton-theorouse-erasti-ti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου