Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ



Διπλό ρεκόρ για το μέγεθος και για το χρόνο παρασκευής του, αξίζει να λάβει το παρακάτω κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί το γιγάντιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, που φτιάχτηκε πριν από λίγες ώρες σε ειδική εξέδρα στην περιοχή του Λευκού Πύργου, αγκαλιάζοντας το μνημείο-σύμβολο της πόλης. Μάλιστα, το αρτοσκεύασμα, διαμέτρου περίπου 165 μέτρων, για την παρασκευή του οποίου απαιτήθηκαν 700 κιλά αλεύρι και 250 σουσάμι, καταναλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ από τους πολίτες, κατοίκους και τουρίστες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.
Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης -ομάδες και μέλη του Σωματείου Αρτοποιών ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ «σήκωσαν τα μανίκια» ήδη από το Σάββατο, προκειμένου να ξεκινήσει η παρασκευή του εδέσματος, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη.
Αρχικά φτιάχτηκαν περίπου 250 κομμάτια κουλουριού, τα οποία οι «ειδικοί» άρχισαν να ψήνουν από τα ξημερώματα της Κυριακής. Στη συνέχεια τα επιμέρους κομμάτια συναρμολογήθηκαν (με γλάσο ως συγκολλητική ουσία), δημιουργώντας το μεγαλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης του κόσμου, το οποίο καταναλώθηκε από τους πολίτες (στους οποίους από νωρίς μοιράζονταν μικρότερα κουλούρια).
Η δημιουργία του κουλουριού, στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, «έδεσε» με τις εκδηλώσεις και τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προσελκύσει επισκέπτες από διάφορες χώρες. Έτσι, αθλητές και συνοδοί τους από το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παραδοσιακό έδεσμα της πόλης, που φιλοξενεί το πρωτάθλημα.
Η παρασκευή του κουλουριού έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη των εταιρειών ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ και ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ, που πρόσφεραν τις πρώτες ύλες. Μάλιστα, για τους σκοπούς τής εκδήλωσης κατασκευάστηκε και μια μινιατούρα του Λευκού Πύργου, που την περιέβαλαν κουλούρια!
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, κος Σταύρος Καλαφάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού, κος Σπύρος Πέγκας και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (Β.Ε.Θ.), κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Η δράση στόχευε μεταξύ άλλων στην επιβεβαίωση της εντοπιότητας του κουλουριού, η ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα δεμένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης.


http://www.koultoura.com/koultoura/index.php?option=com_content&view=article&id=20616:-71-roll-over-&catid=55:2011-07-22-13-46-58&Itemid=224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου