Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ;



ΝΤΟΡΟΘΙ ΚΙΝΓΚ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ή Ο ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑΣ

- Γιατί η Αμερικανίδα αρχαιολόγος αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι γυναίκα στον τάφο
- Θα επιχειρηθεί ταυτοποίηση με την μέθοδο DNA
- «Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει», δήλωσε η Κατερίνα Περιστέρη

Οι σημερινές συνταρακτικές ανακοινώσεις για την Αμφίπολη και η ανακάλυψη του σκελετού σε μεγάλο βάθος μέσα στον τάφο έχουν όπως είναι φυσικό προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό. Τώρα όμως που βρήκαμε το νεκρό άρχισαν τα σενάρια και οι εικασίες και οι προβλέψεις για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός της Αμφίπολης.
Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό της για τα νέα ευρήματα μέσω twitter. Όμως στην συνέχεια με εκτενές άρθρο της στο μπλόγκ της ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για το ποιος είναι ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης.
Η Ντόροθι Κίνγκ αναφέρεται με μεγάλο σεβασμό στην επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και λέει ότι αν η πρόβλεψή της ότι στον τάφο είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας πέσει μέσα τότε αυτό θα είναι επιτυχία της κας Περιστέρη και όχι δική της. Χαιρετίζει μάλιστα το γεγονός ότι η κα Περιστέρη δεν αναφέρεται σε ονόματα και δεν κάνει προβλέψεις πριν αυτές επιβεβαιωθούν επιστημονικά.
Αντίθετα, καταχεριάζει τον συνάδελφό της Τέρενς Κλάρκ, χωρίς να τον κατονομάζει γράφοντας: «Γνωρίζω ότι συνάδελφός μου τολμάει να πει ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα. Όμως επιμένει να αγνοεί τις επιγραφές που αναφέρουν ότι η Ολυμπιάδα είναι θαμμένη στην Πύδνα. Τον αγνοώ κι εγώ».
Γράφει: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά ότι η Κατερίνα Περιστέρη κάνει σπουδαία δουλειά και είναι πασιφανές ότι όλη η ομάδα της είναι εξαιρετικά ταλαντούχα. Αυτό που εγώ παρουσιάζω είναι η άποψή μου βασισμένη στην δουλειά της».
Η Ντόροθι Κινγκ, συνεχίζει τον συλλογισμό της για το ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης: «Για πολύ καιρό αναρωτιόμουν αν ήταν θαμμένος ο Ηφαιστίων στην Αμφίπολη. Βλέποντας το μέγεθος του τάφου όμως θεωρώ ότι είναι απίθανο να είναι ο Νέαρχος. Ωστόσο, δεν θεωρώ ακόμα απίθανο να έχει φτιαχτεί το μνημείο για τον Μέγα Αλέξανδρο ή τον Ηφαιστίωνα».  
Και εξηγεί: «Ο Ηφαιστίωνας ήταν ο πιο πιστός σύντροφος του Αλέξανδρου. Είχαν μεγαλώσει μαζί και οι δεσμοί τους αναπτύχθηκαν τόσο στα μαθήματα του Αριστοτέλη όσο και στις εκστρατείες και στις μάχες. Ο Μέγας Αλέξανδρος έβλεπε τον εαυτό του μάλιστα σαν τον Αχιλλέα και επισκεπτόταν τον τάφο του στο Αχίλλειον. Ο Αχιλλέας είχε τον Πάτροκλο και ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα. Ο Ηφαιστίωνας πέθανε πριν τον Αλέξανδρο και ο στρατηλάτης διέταξε να γυρίσει η σορός του στην Μακεδονία προκειμένου να ταφεί εκεί με μεγάλες τιμές σε έναν μεγαλοπρεπή τάφο.
Γνωρίζουμε επίσης ότι αν το χτίσιμο του τάφου για τον Ηφαιστίωνα είχε ξεκινήσει με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι εργασίες σταμάτησαν με εντολή του διαδόχου του Αλεξάνδρου, Περδίκκα μετά τον θάνατο το μεγάλου στρατηλάτη. Ξέρουμε επίσης ότι ο Αλέξανδρος είχε διατάξει να λατρεύεται ο Ηφαιστίωνας όχι ως Θεός όπως ο ίδιος αλλά να ξεχωρίζει από τους κοινούς θνητούς, ως ημίθεος. Είναι γνωστό ότι στην Αίγυπτο τόσο ο Αλέξανδρος όσο και ο Ηφαιστίωνας λατρεύονταν ως θεοί. Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω ότι αν τα οστά ανήκουν σε άνδρα τότε αυτός είναι ο Ηφαιστίωνας».
Και συνεχίζει: «Το πιστεύω επίσης γιατί εκείνη την εποχή ήταν πολύ λίγες οι γυναίκες που ήταν τόσο σημαντικές και είχαν δύναμη. Το να βρούμε το φύλο του προσώπου που είναι θαμμένο στον τάφο της Αμφίπολης δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ειδικά όταν λείπουν βασικά οστά. Επίσης, από την στιγμή που δεν υπάρχουν κοσμήματα τα οποία θα έδειχναν γυναίκα, καταλήγουμε ότι στον τάφο είναι θαμμένος άνδρας».
Και καταλήγει: «Να επαναλάβω ότι το πόσο σημαντικός είναι ο νεκρός της Αμφίπολης φαίνεται και από το μέγεθος του τάφου. Όπως και να έχει, αυτό δεν είναι παρά η αρχή της περιπέτειας και όχι το τέλος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου