Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ!



ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ

 - Οι εξετάσεις είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο
- Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα οδηγηθούν στην εξακρίβωση της ταυτότητας του νεκρού και αν όχι, στον περιορισμό των πιθανών ενοίκων του τάφου της Αμφίπολης
- Το πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός των οστών με ειδικό χειρισμό
- Θα ακολουθήσουν ανθρωπολογική μελέτη και δημιουργία πρωτοκόλλου για τις κινήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια όλης της έρευνας
- Θα εφαρμοστεί ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14

Τις πιο σύγχρονες μεθόδους θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες για να αναλύσουν τα οστά που βρέθηκαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης, με την προσδοκία ότι θα καταφέρουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα του νεκρού.
Όπως εξηγεί στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ο διδάκτωρ γενετιστής, μοριακός βιολόγος, πραγματογνώμων των ελληνικών δικαστικών αρχών σε θέματα ταυτοποίησης βιολογικού υλικούκαι ιδρυτής των γραφείων της Δικανικής Γενετικής DNAlogy, Γιώργος Φιτσιάλος, το πρώτο που έχουν να κάνουν οι επιστήμονες είναι ο καθαρισμός των οστών που βρέθηκαν, αλλά με εξαιρετικά ειδικό χειρισμό, ώστε να μην πέσει πάνω τους ούτε ένα κύτταρο ανθρώπου.
Μετά τον καθαρισμό των οστών, θα ακολουθήσει η ανθρωπολογική μελέτη τους. Από τα κόκαλα και συγκεκριμένα από τη λεκάνη, μπορούν να εξαγάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το φύλο του νεκρού, την ηλικία που είχε όταν απεβίωσε, το ύψος, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τραύματα και υποθέσεις για αιτία του θανάτου.
Οι ανθρωπολογικές μελέτες δίνουν οι τις πρώτες ενδείξεις και προηγούνται των εργαστηριακών αναλύσεων, όπως είναι ο άνθρακας 14 και η ανάλυση DNA. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14, όπως αποκαλείται η μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα για αρχαιολογικές ανασκαφές, είναι η μέθοδος για να εξακριβωθεί πόσων ετών είναι τα οστά και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη ταφή.
Παράλλημα με τον άνθρακα 14, θα γίνει και ανάλυση με ισότοπα, που δίνουν στοιχεία για τη διατροφή του νέκρου. «Μπορούμε να βγάλουμε περίφημα συμπεράσματα σε σχέση με το περιβάλλον, όπου ζούσε. Αν για παράδειγμα η διατροφή του ήταν πλούσια σε ψάρια, ενδέχεται να έμενε δίπλα στη θάλασσα», εξηγεί στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου, δρ Γιάννης Μανιάτης. Αυτές οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών. Η εξέταση DNA που συνήθως αποτελεί το τελευταίο στάδιο, έρχεται να επισφραγίσει όλα όσα έχουν προσεγγίσει οι ανθρωπολόγοι από τη μελέτη τους. Τα δόντια θεωρούνται το καλύτερο οστό για τους γενετιστές, ενώ αν δεν έχουν βρεθεί, ερευνούν ό,τι έχει διασωθεί. 
Σύμφωνα με τον κο Φιτσιάλο, μια καλή έρευνα DNA είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες. Στο τέλος, μπορεί να γίνει ακόμα και virtual απεικόνιση του νεκρού.


http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-tautotita-nekrou-epistimones-dna-1611

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου