Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΣΣΣΣΣ! ΜΗΝ ΞΥΠΝΑΤΕ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.





Βλέπω κάθε μέρα σ’ όλα τα ΜΜΕ (τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαδίκτυο) πολύς λόγος να γίνεται για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη κι αναρωτιέμαι αν οι ανασκαφικές έρευνες προχωρούν με τόσο γρήγορο ρυθμό, ώστε καθημερινά να υπάρχουν νέα και ανακοινώσεις!
Διαβάζω διάφορα σενάρια για το ταφικό μνημείο που είναι της Ολυμπιάδας ή της Ρωξάνης ή και των δύο ή του Νέαρχου ή του Μεγάλου Αλέξανδρου... που είναι συλημένο ή ασύλητο, διαβάζω για τα χέρια των Καρυάτιδων που απαγόρευαν την είσοδο στον τάφο ή απλά στήριζαν την οροφή ή fuck Εγγλέζοι, γιατί τώρα έχουμε τις δικές μας Καρυάτιδες και επομένως δεν προβληματιζόμαστε τόσο για τις κλεμμένες.. Εννοείται ότι όλα αυτά προκαλούν παγκόσμια συγκίνηση κι όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους και πάλι σε μας... εικασίες δηλ. ατελείωτες και αστήρικτες. 
Φυσικά όλοι έχουμε γίνει ειδικοί και στη χρονολόγηση του μνημείου, διαβάζουμε μια ανακρίβεια και την αναμεταδίδουμε ταχύτατα, ώστε να μη μείνουν και οι άλλοι αφώτιστοι. Ως ειδικοί επί παντός επιστητού νομιμοποιούμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα για τα ευρήματα, τους συμβολισμούς τους, την τεχνοτροπία, αν τα ευρήματα υπέστησαν ζημιές από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινο χέρι κλπ.
Εννοείται επίσης ότι πρώτος απ’ όλους έσπευσε να καπηλευθεί το γεγονός ο πρωθυπουργός της χώρας. Πώς να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα τρέχοντα καυτά και σοβαρά προβλήματα; Μόνο για τέτοιους λόγους χρειαζόμαστε το κλέος των προγόνων!
Τι σημασία έχει αν οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι παρατημένοι, χορταριασμένοι, απεριποίητοι, ενίοτε σκουπιδότοποι! Τι σημασία έχει αν ευρήματα ανασκαφών παραμένουν για χρόνια στα υπόγεια των μουσείων, ώσπου σβήνονται ή χάνονται οι ενδείξεις τους και στο τέλος δε γνωρίζει κανείς ούτε από ποιο σκάμμα ή στρώμα του εδάφους προήλθαν! Ενδιαφερόμαστε για τον πολιτισμό της χώρας στα λόγια και τις δηλώσεις, όπως για όλα!
Για τη σοβαρή δουλειά απαιτούνται κονδύλια, προσωπικό, κτιριακές ή εργαστηριακές υποδομές, μέσα και εργαλεία.. πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο, το παρελθόν και το παρόν του.
Φρενίτιδα για όλα δε γίνεται! Ας αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν με σοβαρότητα, μέθοδο και υπευθυνότητα τη δουλειά τους και ας μείνουμε σ’ αυτά που εκείνοι θα μας ανακοινώσουν όταν θα είναι έτοιμοι. Μπορούμε να συγκινούμαστε στη θέα της κόρης, αλλά ας μην την ξυπνήσουμε από το μακάριο ύπνο της με την ακατάσχετη φλυαρία μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου