Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ. ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ




Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ανάβαση των πρωθυπουργών για τα εγκαίνια συνοδεία ουκ ολίγων κυβερνητικών και κρατικών στελεχών που επί τρεις μέρες όργωναν την συμπρωτεύουσα για πολιτικούς και... καλλιτεχνικούς λόγους.
Γιατί ποιος θα ξεχάσει την ιστορική φράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου υπεραμύνθηκε της διασκέδασης των κυβερνητικών στελεχών στα... «πολιτιστικά κέντρα», όπως χαρακτήρισε τα μπουζουξίδικα, που την περίοδο της Δ.Ε.Θ. κατακλύζονταν από υπουργούς, βουλευτές και τις κουστωδίες τους.
Το φαινόμενο στα χρόνια της ευημερίας και κυρίως επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξέφυγε του μέτρου, με αποτέλεσμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη να υπάρχουν ανεπισήμως εντολές για σεμνή εμφάνιση που δεν θα προκαλεί το κοινό αίσθημα. Εν πάση περιπτώσει η Δ.Ε.Θ. πέραν της ατμόσφαιρας γλεντιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σχεδόν πάντοτε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι ομιλίες των πρωθυπουργών και οι συνεντεύξεις πότε στο γνωστό κέντρο Ρέμβη ή στο ξενοδοχείο Μακεδονία και τα τελευταία χρόνια στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο έδιναν το στίγμα της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής που θα ακολουθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση.
Με τα χρόνια όμως η Δ.Ε.Θ. από διεθνές οικονομικό και εμπορικό κέντρο μετετράπη σε πεδίο διαδηλώσεων εναντίον της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ.
Ο πρώτος πρωθυπουργός που παραβρέθηκε σε εγκαίνια Δ.E.Θ. ήταν ο Ελευθέριος Bενιζέλος το 1928, αλλά το πρωτόκολλο, που ίσχυε τουλάχιστον μέχρι και το 2011, ήταν έμπνευση του Kωνσταντίνου Kαραμανλή.
Φέτος (2013) στην 78η Δ.Ε.Θ. οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κα προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι «εξπρές» και χωρίς συνεντεύξεις, Για «πολιτιστικά κέντρα», ούτε λόγος να γίνεται.
Ας θυμηθούμε ορισμένες ατάκες πρωθυπουργών που έμειναν στην ιστορία με δηλώσεις τους στη Δ.Ε.Θ.

1994-59η Δ.Ε.Θ.
«Εδώ, είμαι, χτυπήστε εμένα», είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου της Δ.Ε.Θ., απαντώντας σε όσους του ασκούσαν δριμεία κριτική εναντίον του λόγω Δήμητρας Λιάνη, αντί να επιλέξουν να πλήξουν ευθέως τον ίδιο.

1995-60η Δ.E.Θ.
Ο Aνδρέας Παπανδρέου ερωτάται για το εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Bιομηχανίας, Kώστα Σημίτη, με επίκεντρο την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. «Όχι, δεν είμαι», απαντά και ο Σημίτης φεύγει από το χώρο της συνέντευξης ενοχλημένος και υποβάλει αμέσως την παραίτησή του. Η ρήξη είναι γεγονός.

2008-73η Δ.E.Θ.
Πρόκειται ίσως για την πιο πολυσυζητημένη συνέντευξη πρωθυπουργού των τελευταίων ετών. O Kώστας Kαραμανλής εμφανώς αμήχανος αναγκάζεται να απαντήσει ή να αποφύγει πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούν στο... «βίο και την πολιτεία» υπουργών και στενών συνεργατών του. Yπερασπίζεται λοιπόν τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη για το δόγμα του πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς». Η στήριξη που παρείχε θεωρήθηκε μεγάλο πολιτικό λάθος που κόστισε στον ίδιο και την κυβέρνησή του το ηθικό πλεονέκτημα.

2009-74η Δ.E.Θ.
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: Ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι», απαντά ένα χρόνο μετά ο Κώστας Καραμανλής στην προεκλογική συνέντευξη της Δ.E.Θ. του 2009 απαντώντας σε ερώτηση για την υιοθέτηση από τον ίδιο το 2008 του δόγματος πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Kάνοντας στροφή 180 μοιρών ο Kώστας Kαραμανλής επισήμανε και για την υπόθεση του Bατοπεδίου πως: «Έκανα λάθος, υποτίμησα το θέμα. Έκανα δημόσια την αυτοκριτική μου». Στην ίδια ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως η ελληνική οικονομία είναι «θωρακισμένη» και δεν θα υποστεί τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης...

2010-75η Δ.E.Θ.
«Λεφτά υπάρχουν...», ήταν η ατάκα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, την οποία είχε πει και ένα χρόνο πριν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το παράπονο όμως του Γ. Παπανδρέου ήταν και είναι ότι κανείς όμως δεν είπε τη συνέχεια «...το θέμα είναι πού πάνε; Αν πάνε στην αδιαφάνεια, αν πάνε στη φοροδιαφυγή, αν πάνε στη σπατάλη, βεβαίως δεν θα έχουμε να δώσουμε».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου