Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΟΙ 10 ΠΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ


Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνιση ενός ολόκληρου αεροπλάνου των Malaysian Airlines με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να είναι ένα θρίλερ. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι 4 από τους επιβάτες ταξίδευαν με ψεύτικα στοιχεία.
Η πτήση MH370 ίσως να καταγραφεί στην ιστορία ως μια από εκείνες που έμειναν άλυτοι γρίφοι για τα αίτια της συντριβής τους. Συγκεντρώσαμε τις 10 μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες που μέχρι σήμερα παραμένουν ένα μυστήριο:

10. Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ AMELIA EARHART
Η πρωτοπόρος αεροπόρος Amelia Earhart εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο Lockheed Electra στις 2 Ιουλίου του 1937 όταν επιχειρούσε μαζί με τον Fred Noonan να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Earhart, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό, εξαφανίστηκε κοντά στο νησί Howland στον κεντρικό Ειρηνικό.
Οι θεωρίες για το πως χάθηκε η Earhart από τότε δίνουν και παίρνουν. Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν ότι έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών και συνελήφθη από τους Ιάπωνες. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που πιστεύουν ότι επέζησε μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άλλαξε το όνομα της.

9. Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ GLENN MILLER ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΓΧΗ
Ο θρυλικός μουσικός Glenn Miller έδωσε μια σειρά παραστάσεων στην Βρετανία για τις συμμαχικές δυνάμεις με την μπάντα του αμερικανικού στρατού το 1944. Πέρασε το τελευταίο βράδυ στο Milton Ernest κοντά στο Μπέντφορντ στις 14 Δεκεμβρίου του 1944. Την επόμενη ημέρα θα πετούσε στο Παρίσι για να κάνει συναυλία για Αμερικανούς στρατιώτες εκεί.
Απογειώθηκαν από το RAF Tinwood farm και εξαφανίστηκαν πάνω από την Μάγχη. Κι εδώ πολλές είναι οι θεωρίες για την τύχη του μονοκινητήριου αεροπλάνου. Κάποιοι λένε ότι δέχθηκε φιλικά πυρά. Όμως ο δημοσιογράφος Udo Ulfkotte, έγραψε στην εφημερίδα Bild, ότι ο Miller έφτασε στην Γαλλία, αλλά πέθανε από καρδιά σε οίκο ανοχής στο Παρίσι.  

8. Η ΠΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ
Το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 1945 εξαφανίστηκαν 6 αεροπλάνα και η εξαφάνιση αυτή δημιούργησε τον μύθο του τριγώνου των Βερμούδων.
Ένα σμήνος από 5 αεροσκάφη του ναυτικού με επικεφαλής τον έμπειρο Εκπαιδευτή Charles Taylor απογειώθηκε από το Fort Lauderdale στην Φλόριντα. Μετά από μιάμιση ώρα οι πιλότοι έκαναν λόγο για απώλεια προσανατολισμού. Από την επικοινωνία που είχαν μέσω ασυρμάτου ο Taylor ανέφερε ότι οι πυξίδες του είχαν τρελαθεί. Παρά τις προσπάθειες από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν. Ο καιρός χάλασε και δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ούτε που χάθηκαν οι 14 αεροπόροι. Μάλιστα το πιο περίεργο ακόμα είναι ότι ένα από τα αεροπλάνα που εστάλησαν για έρευνες εξαφανίστηκε κι αυτό.

7. H ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ STAR DUST ΚΑΙ Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΟΡΣ
Η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου BSAA Star Dust, κατά την διάρκεια μιας πτήσης από το Μπουένος Άιρες στο Σαντιάγο άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το αεροπλάνο ιδιοκτησίας της British South American Airways (BSAA) απογειώθηκε στις 2 Αυγούστου του 1947 με πορεία προς τις Άνδεις. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του αλλά ο πιλότος κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα σε κώδικα Μόρς το οποίο έλεγε: «STENDEC» πριν εξαφανιστεί. Οι θεωρίες για το τι συνέβη στο αεροπλάνο, αλλά και τι σήμαινε αυτή η λέξη είναι πολλές. Περιλαμβάνουν επίθεση από εξωγήινους, σαμποτάζ και τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού για να εξαφανιστούν σημαντικά διπλωματικά έγραφα. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι το αεροπλάνο να έπεσε σε χιονισμένη κορφή και να προκάλεσε χιονοστιβάδα και να θάφτηκε κάτω από αυτήν. Το Star Dust βρέθηκε τελικά 50 χρόνια μετά από ορειβάτες που βρήκαν συντρίμμια και ρούχα.

6. ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟ STAR TIGER
Ένα δεύτερο αεροπλάνο αυτού του τύπου της ίδιας εταιρείας, το Star Tiger, εξαφανίστηκε εν πτήσει από την Santa Maria στις Αζόρες προς τις Βερμούδες στις 30 Ιανουαρίου 1948. Το αεροπλάνο απογειώθηκε με πολύ κακές καιρικές συνθήκες για να μεταφέρει τους 25 επιβάτες μεταξύ των οποίων και τον ήρωα του Β παγκόσμιου πολέμου Sir Arthur Coningham. Πετούσε σε χαμηλό ύψος λόγω των ισχυρών ανέμων. Μάλιστα ένα άλλο αεροσκάφος πετούσε μπροστά για να ελέγχει τον καιρό.
Όμως, το Star Tiger βγήκε εκτός πορείας και προσπάθησε να φτάσει στις Βερμούδες με πολύ λίγα καύσιμα να έχουν απομείνει. Το αεροπλάνο που πετούσε μπροστά του για να ελέγχει τον καιρό έφτασε στις Βερμούδες με ασφάλεια. Όμως το Star Tiger ήταν σα να εξαφανίστηκε από το πρόσωπο της γης. Δεν βρέθηκε ποτέ...

5. Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ 191
Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα δυστύχημα, αλλά με τον μοιραίο αριθμό πτήσης. Ένα από τα πιο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία των Η.Π.Α. είναι η συντριβή της πτήσης 191 της American Αirlines το 1979. Το αεροπλάνο συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Σικάγο με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οι 258 επιβάτες και τα 13 μέλη του πληρώματος. Άλλη μια πτήση με τον αριθμό 191 είναι με το πειραματικό αεροπλάνο X-15 το οποίο συνετρίβη το 1967 με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος. Επίσης η πτήση 191 της JetBlue Airways όπου ο πιλότος έπαθε κρίση πανικού το 2012 και ανέλαβαν το αεροπλάνο οι επιβάτες. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν πλέον αυτό τον αριθμό πτήσης. Και καλά κάνουν...

4. Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ STAR ARIEL
Άλλο ένα αεροπλάνο της Εταιρείας BSAA, το Star Ariel, εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια μιας πτήσης από τις Βερμούδες στην Τζαμάικα στις 17 Ιανουαρίου 1949. Ήταν το ίδιο αεροπλάνο με το Star Tiger και απογειώθηκε με πολύ καλό καιρό, αλλά είχε προβλήματα επικοινωνίας με τον ασύρματο καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και οι έρευνες για επιζώντες μεταξύ των 20 επιβαινόντων σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Η έρευνες για τα αιτία του δυστυχήματος δεν οδήγησαν πουθενά αλλά κάποιοι μίλησαν για σαμποτάζ από διαβόητο σαμποτέρ του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.

3. ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ
Μια πτήση τσάρτερ των γραμμών της Ουρουγουάης μεταφέροντας 45 επιβαίνοντες συνετρίβη στις Άνδεις. Ο καιρός ήταν άσχημος και από τους 45 επιβαίνοντες 12 πέθαναν κατά την συντριβή. Άλλοι 6 πέθαναν τις επόμενες ημέρες και άλλοι 8 από χιονοστιβάδα που έπεσε πάνω στα συντρίμμια που είχαν βρει καταφύγιο οι επιζώντες. Δεκαέξι άνθρωποι επέζησαν με έναν τρόπο που έμεινε στην ιστορία. Επέζησαν τρώγοντας τους νεκρούς συντρόφους τους. Τους βρήκαν 72 ημέρες μετά, όταν 2 επιβάτες περπάτησαν επί 10 ημέρες για να βρουν έναν Χιλιανό έμπορο ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.
Η ιστορία έγινε ταινία το 1993 με τον τίτλο Alive.

2. Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗ
Μυστήριο περιβάλλει την συντριβή της πτήσης 990 της EgyptAir από τη Νέα Υόρκη στο Κάιρο. Το Μπόινγκ 767 απογειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1999. Συνετρίβη στον Ατλαντικό Νότια της Μασαχουσέτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 217 επιβαίνοντες. Ο Gamil el-Batouty, ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από μέλος της εταιρείας το οποίο κατά σύμπτωση επέβαινε στο αεροπλάνο.
Ο επικεφαλής των πιλότων Hatem Rushdy είπε στον el-Batouty ότι αυτή θα ήταν η τελευταία πτήση του. Τότε ο συγκυβερνήτης του απάντησε: «Και η δική σου». Αργότερα, όταν ο πιλότος πήγε στην τουαλέτα τα μαύρα κουτιά έχουν καταγράψει τον el-Batouty να λέει ψιθυριστά: «Αφήνομαι στον Θεό». Αμέσως μετά έβαλε τον αυτόματο πιλότο και έστρεψε το αεροπλάνο προς την θάλασσα… Επαναλάμβανε την φράση όσο το αεροπλάνο «έπεφτε». Ο πιλότος επέστρεψε στο πιλοτήριο, αλλά δεν μπόρεσε να επαναφέρει το αεροπλάνο. Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών, εκτίμησε ότι το αεροπλάνο έπεσε εξαιτίας του el-Batouty αλλά ποτέ δεν ανέφερε το κίνητρο.

1. Ο ΩΚΕΑΝΟΣ «ΚΑΤΑΠΙΕ» ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ AIRBUS
Το Airbus A330 από το Ρίο στο Παρίσι με 288 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό το 2009. Το πόρισμα ανέφερε ότι σημαντικά σημεία του αεροπλάνου έπιασαν πάγο με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί ο αυτόματος πιλότος. Το πλήρωμα προσπάθησε να επιδιορθώσει την ζημιά, αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χαθεί στον ωκεανό. 50 πτώματα ανασύρθηκαν από την θάλασσα μέσα στους επόμενους μήνες. Τα μαύρα κουτιά της πτήσης 447 βρέθηκαν τον Μάιο του 2011 μαζί με άλλα 104 πτώματα. Οι υπόλοιποι 74 επιβάτες ακόμα αγνοούνται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου