Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ - ΜΙΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ



 
 
26 χρόνια μετά τον εφιάλτη του ατυχήματος στον αντιδραστήρα Νο 4, ο εφιάλτης είναι ζωντανός.

Πέρασαν 26 ολόκληρα χρόνια από την μέρα που ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πυρηνικό εφιάλτη. Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, συγκλόνισε τον κόσμο και αφύπνισε συνειδήσεις για την καταστροφή που ελλοχεύει. Στα χρόνια που πέρασαν υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.
Το τηλεοπτικό κανάλι το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Europarltv, προβάλει ένα εξαιρετικό βίντεο για το τι συμβαίνει σήμερα στο Τσέρνομπιλ. Εστιάζει στα παιδιά των παιδιών των ημερών εκείνων, χαρακτηρίζοντάς τα ως μία γενιά που μεγαλώνει αδύναμη με ασθένειες επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν ανταποκρίνεται.
Η Γεβγένια Στεπάνοβα, που εργάζεται στο Ινστιτούτο κλινικής Ραδιολογίας της Ουκρανίας αναφέρει ότι στα παιδιά που ζουν στις μολυσμένες περιοχές και τρώνε τοπικά προϊόντα καταπίνοντας συνεχώς καίσιο, οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος αποτελούν ένα από τα κύρια προβλήματα.
Στα παλιά προβλήματα έρχονται τώρα να προστεθούν και νέα. Η παλιά σαρκοφάγος που χτίστηκε το 1986 για να συγκρατήσει τη ραδιενέργεια παρουσιάζει σχισμές και ρωγμές που διαπερνούν η βροχή και το χιόνι. 
Η διεθνής κοινότητα δουλεύει ενάντια στο χρόνο για να κτίσει μία νέα προστατευτική ασπίδα που θα καλύψει τον διαβόητο αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ. Ο κόσμος, 26 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ, δεν κοιμάται ήσυχος, όσο η χρήση της πυρηνικής ενέργειας γίνεται αλόγιστα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου