Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAM-TEAM ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ


του Γιάννη Τριανταφύλλου

 
Πρόκειται για ανθρώπους που έμειναν στην ιστορία για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Κοινωνικά καταδικαστέες πράξεις με κίνητρα όπως εκδίκηση, ερωτικό πάθος ή -απλά- απληστία. Τα χέρια οπλίστηκαν, οι δεσμοί με τη ζωή κόπηκαν και η συνέχεια δόθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων. Κάποιοι από τους εγκληματίες ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους είτε λόγω της αγριότητας των εγκλημάτων τους, είτε λόγω του αριθμού τους, είτε λόγω κάποιων άλλων ιδιαιτεροτήτων που άσκησαν φόβο ή και λαγνεία στον νου εκείνων που, άναυδοι, παρακολούθησαν το σόου του τρόμου. Αυτοί οι «ξεχωριστοί» φονιάδες συγκροτούν την ελληνική dream-team του τρόμου που σας παρουσιάζουμε. (Και φυσικά, όπως σε όλες τις dream- team, υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν ότι η επιλογή τους έχει αδικήσει. Από αυτούς οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη. Ίσως τους συμπεριλάβουμε σε κάποιο άλλο ευρύτερο αφιέρωμα ).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ
Ο τελευταίος θανατοποινίτης. Ο Βασίλης Λυμπέρης βρέθηκε απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα στις 25 Αυγούστου 1972 και έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των στρατιωτών. Το έγκλημά του φρικιαστικό. Πριν από ενάμισι χρόνο, στις 5 Ιανουαρίου 1971, είχε κάψει ζωντανούς τη γυναίκα, τα παιδιά και την πεθερά του. Περιέλουσε με βενζίνη το σπίτι του στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου και έβαλε φωτιά την ώρα που εκείνοι κοιμόντουσαν. Αιτία; Οι όχι καλές σχέσεις του Λυμπέρη με τη γυναίκα του, για τις οποίες το σαλεμένο μυαλό του δράστη θεώρησε υπεύθυνη την πεθερά του. Στο δικαστήριο ο Λυμπέρης υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι μέσα στο σπίτι εκείνο το βράδυ βρίσκονταν και τα παιδιά του. Η θανατική ποινή του Λυμπέρη ήταν η τελευταία που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ
Ευρύτερα γνωστός ως ο «δράκος της Θεσσαλονίκης». Καταδικάστηκε το 1984 σε δις εις θάνατον και 20ετή φυλάκιση για 2 ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βιασμούς, βιαιοπραγίες και σωματικές βλάβες. Η εγκληματική του «καριέρα» κράτησε από το 1979 έως το 1981 και τα περισσότερα περιστατικά έγιναν στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη. Τα θύματα των επιθέσεών του ήταν κυρίως πόρνες. Ο ίδιος είχε ομολογήσει ότι τον ερέθιζαν τα τακούνια τους… Αποτέλεσε ένα είδος ειδώλου αφού κατά τη διάρκεια της δίκης του δεχόταν πλήθος γραμμάτων από -ψιλοδιεστραμμένες μεταξύ μας- θαυμάστριές του. Απασχόλησε την κοινή γνώμη το 1987, όταν ηγήθηκε μαζί με τον Ρωχάμη και τον Γιάννη Πετρόπουλο της εξέγερσης στις φυλακές της Κέρκυρας. Το 1990 ζήτησε να καταθέσει στοιχεία για την τρομοκρατία τα οποία κρίθηκαν ασήμαντα. Σήμερα κρατείται στις φυλακές Λάρισας, μαθαίνει κομπιούτερ και μελετά «αξιανάγνωστα», όπως τα αποκαλεί, βιβλία.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓ(Κ)ΛΗΣ
Ένας ακόμη από το κλαμπ των «δράκων». Δολοφόνος τριών ιερόδουλων και με απόπειρες στραγγαλισμού 8 άλλων γυναικών στο ενεργητικό του, ο 22χρονος Δαγ(κ)λής συνελήφθη τον Ιανουάριο του ’96 και καταδικάστηκε για τα εγκλήματά του 13 φορές σε ισόβια κάθειρξη. Στο πρόσωπό των ιερόδουλων, έβλεπε -όπως ο ίδιος έλεγε- τη μητέρα του, τη γυναίκα που αγαπούσε και μισούσε ταυτόχρονα περισσότερο από καθετί στον κόσμο. Ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή δεν εξέφρασε ούτε μια λέξη συμπάθειας για τα θύματά του: «Ήταν κοινές γυναίκες, της πιάτσας», ήταν ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός του για αυτές. Τον Αύγουστο του ’98 ο Δαγ(κ)λής έδωσε τέλος στη ζωή του. Κρεμάστηκε με μια λωρίδα σεντονιού από το μικρό παράθυρο του κελιού του.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΕΧΙΔΗΣ
Τον Μάιο του 1996 ο 24χρονος φοιτητής Νομικής Θεόφιλος Σεχίδης εκτέλεσε και τεμάχισε τους γονείς, την αδελφή του, τη γιαγιά και τον θείο του. Οι φόνοι έγιναν στη Θάσο. Τον Αύγουστο ο Σεχίδης συνελήφθη και ομολόγησε την ενοχή του. Επρόκειτο για μια από τις φρικωδέστερες περιπτώσεις εγκλημάτων. Στο δικαστήριο ο Σεχίδης μιλούσε με ψυχραιμία για την «οικογενειακή καταπίεση» που υπέστη ενώ από την πλευρά του, ο εισαγγελέας, εξέφραζε τη λύπη του για την κατάργηση της θανατικής ποινής… Τελικά καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια. Με την α λα Τσαρλς Μάνσον φάτσα του, τα παγωμένα του χαμόγελα σε άσχετες στιγμές και τις παρανοϊκές του ατάκες, ο Σεχίδης έδινε μια τέλεια εικόνα ψυχοπαθούς. Πάντως οι γιατροί που τον εξέτασαν απεφάνθησαν ότι δεν ήταν παράφρων, απλά ψυχικά άρρωστος. Η φιγούρα του ωστόσο, ενέπνευσε τον τρόμο σε όλους όσοι τον γνώρισαν ή τον είδα να κοιτά με «εκείνο» το βλέμμα τις τηλεοπτικές κάμερες. Αρχές του τρέχοντος έτους απειλούσε να αιματοκυλήσει τον Κορυδαλλό στον οποίο κρατείται. Βάσει του πρότερου funky βίου του, οι υπεύθυνοι των φυλακών συμπέραναν ότι δεν έκανε πλάκα…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο αρχηγός της περιβόητης «εταιρείας» δολοφόνων, που με τη δράση της στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε σπείρει τον τρόμο στην αθηναϊκή κοινωνία. Αγαπημένη «επενδυτική» δραστηριότητα της εταιρείας ήταν η… δολοφονία ηλικιωμένων και η οικειοποίηση της περιουσίας τους. Η υπόθεση ξεσήκωσε σάλο αφού ο κόσμος νόμιζε ότι ανάλογες «εταιρείες» δραστηριοποιούνταν μόνο στο εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο του ’92 ο Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε βγει δήμαρχος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταδικάστηκε οκτάκις εις θάνατον και 25ετή κάθειρξη για τη δολοφονία 8 υπερηλίκων. Αργότερα πρωταγωνίστησε και σε απόπειρες απόδρασης ενώ τραυματίστηκε σε εξέγερση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου. Τώρα κατοικοεδρεύει στις φυλακές της Κέρκυρας.

ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ
Μια ακόμη υπόθεση που αναστάτωσε με τις ιδιαίτερες πτυχές της την ελληνική κοινωνία. Εγκλήματα από τρεις νέους ανθρώπους στο όνομα του Σατανά. Ανθρωποθυσίες, τελετές μαύρης μαγείας, βιασμοί. Η δράση των τριών «παιδιών του Σατανά» έγινε γνωστή παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1994. Ο «αρχηγός», Ασημάκης Κατσούλας καταδικάστηκε δις σε ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη, ο «υπαρχηγός» Μανώλης Δημητροκάλης δις σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη και η «ιέρεια» Δήμητρα Μαργέτη σε 18 χρόνια και 4 μήνες για απλή συνέργεια στις δύο δολοφονίες. Δημητροκάλλης και Μαργέτη βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού ενώ ο Κατσούλας στη Λάρισα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ
Τον Απρίλιο του 1997 η αστυνομία συνέλαβε τον 36χρονο ταξιτζή Δημήτρη Βακρινό, ο οποίος ομολόγησε πέντε δολοφονίες και άλλες τρεις απόπειρες. Έμεινε γνωστός ως ο ταξιτζής που σκότωνε… όποιον νόμιζε ότι τον αδικούσε. Είχε τους δικούς του κανόνες ηθικής. Η φοβερή εκδικητική μονομανία του για πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν «ψύλλου πήδημα», πέρασε στα εγκληματικά χρονικά της Ελλάδας ως πρωτοφανής. Στις 12 Μαΐου 1997, πριν καν γίνει η δίκη του, ο Βακρινός έφτιαξε με δύο κορδόνια έναν βρόχο, από τον οποίο κρεμάστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν προφυλακισμένος.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΟΥΡΗΣ
Την πρωτοχρονιά του 1994 ένα άγριο έγκλημα συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ο 40χρονος Μανώλης Δουρής, κάτοικος Ερμιόνης, βίασε και δολοφόνησε τον 7χρονο γιό του. Τα Μέσα αντιμετώπισαν τον Δουρή ως αιμοσταγές τέρας, ενώ δεν έλειψε και η προσπάθεια λυντσαρίσματός του από συγκρατούμενούς του. Καταδικάστηκε για το έγκλημά του στο Κακουργιοδικείο της Κορίνθου σε ισόβια και κάθειρξη 21 χρόνων. Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά το έγκλημά του, στις 25 Φεβρουαρίου 1996, τυλίγοντας ένα καλώδιο γύρω από το κεφάλι του, ο Δουρής έκοψε το νήμα μιας ζωής περιφρονημένης ακόμη και από την ίδια του τη γυναίκα, η οποία είχε σταματήσει να τον επισκέπτεται στις φυλακές Τριπόλεως, όπου εκρατείτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
Τον Ιούνιο του 1987 μια 18χρονη γυναίκα, η Ζωή, βρέθηκε τεμαχισμένη. Τα μέλη της είχαν τοποθετηθεί σε μαύρες σακούλες και είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια. Δράστης του εγκλήματος ήταν ο σύζυγός της Παναγιώτης Φραντζής. Επρόκειτο για ένα έγκλημα ζηλοτυπίας. Ο Φραντζής στο δικαστήριο υποστήριξε ότι εκείνη την ώρα «έχασε τα λογικά του». Η φωτογραφία της τεμαχισμένης Ζωής στα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε στην επικαιρότητα το θέμα των ορίων μέσα στα οποία πρέπει να κινείται η δημοσιογραφική δεοντολογία. Σήμερα ο Φραντζής εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ φοιτεί και στην ΑΣΟΕ, παρακολουθώντας τα μαθήματα της σχολής χάρη σε ειδικές άδειες που παίρνει από τη φυλακή.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Σκότωσε τον πρωτότοκο γιό του στον ύπνο του με αλλεπάλληλες τσεκουριές ( Ιούλιος ’96 ). Τον πήγε νεκρό στον Κάλαμο και τον πυρπόλησε σε ένα γιαπί. Την επομένη επέστρεψε, έκοψε ό,τι απέμεινε με πριόνι και το φόρτωσε σε σακούλες για να το πετάξει αλλού. Δικαιολογία; Ότι ο 27χρονος γιός του Βαγγέλης ήταν σχιζοφρενής και δημιουργούσε προβλήματα στην οικογένεια… Ταυτότητα του δράστη: Απόστολος Κοσμάς, 54 ετών, μηχανολόγος, επιχειρηματίας, με έπαυλη στην Κηφισιά και εξοχικό στον Κάλαμο. Οι συγγενείς στάθηκαν στο πλευρό του, το δικαστήριο είδε με επιείκεια την περίπτωσή του και τον καταδίκασε σε 15,5 χρόνια φυλάκιση, αλλά φαίνεται πως η καρδιά του παιδοκτόνου για κάποιον λόγο δεν άντεξε τη φόρτιση κι έτσι, ο Απόστολος Κοσμάς λίγο καιρό μετά τον εγκλεισμό του στις φυλακές, έπεφτε νεκρός.

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΝΙΩΤΗ
«Μια διαβολική γυναίκα», όπως χαρακτηρίστηκε από τον εισαγγελέα στη δίκη της, η 56χρονη Μαρία Σαμπανιώτη στις 18 Ιανουαρίου του 1992 μοίρασε -αφειδώς- σε δύο φιλικές της οικογένειες στο Περιστέρι τηγανόψωμα, δηλητηριασμένα με παραθείο. Τρεις από τους δέκτες της «ευγενικής» προσφοράς της Σαμπανιώτου απεβίωσαν, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις επέζησαν μετά από πολύμηνη νοσηλεία. Στο δικαστήριο οι συγγενείς των θυμάτων την υποδέχθηκαν, φωνάζοντάς την «φαρμακούλα». Η ποινή της ήταν τρεις φορές σε ισόβια. Η ίδια δεν αποδέχθηκε ποτέ την ενοχή της ενώ ζητούσε επίμονα να της κάνουν ορό της αλήθειας. «Σαπίζει» τώρα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού χτυπημένη από καρκίνο.

ΚΑΤΙΑ ΚΟΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Έγινε γνωστή με το splater προσωνύμιο «η τίγρης του Παγκρατίου», που της προσήψε μια μεγάλη μερίδα του Τύπου. Μαζί με τον εραστή της Γιάννη Σγουρίδη κατέστρωσε το 1982 το σχέδιο δολοφονίας του άντρα της που ήταν αστυνομικός. Κατά τη διάρκεια της δίκης της οι συγγενείς του θύματος επιτέθηκαν στην Κολιτσοπούλου, αλλά και στις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων που της συμπαραστέκονταν, γιατί θεωρούσαν ότι η εικόνα με την οποία την παρουσίαζαν τα Μέσα -σαν μια σατανική γυναίκα- ήταν δύσκολο να εξασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείρισή της στη δίκη. Καταδικάστηκε σε ισόβια για ηθική αυτουργία, εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια σε εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Mega και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μετά από 16 χρόνια εγκλεισμού της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, η «τίγρης του Παγκρατίου» αφέθηκε ελεύθερη από το «κλουβί» της και επέστρεψε στην κοινωνία. Την ίδια περίπου περίοδο αποφυλακίστηκε και ο συνεργός της στο έγκλημα Γιάννης Σγουρίδης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου