Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, 1212


Στις αρχές του 1212 ένας νεαρός άντρας από τη Δυτική Γερμανία εν ονόματι Νίκολας, ξεκίνησε μία Σταυροφορία -ενδεχομένως με την προτροπή του πατέρα του- εναντίον των Μουσουλμάνων στους Αγίους Τόπους. Σαρώνοντας τη Ρηνανία με το εκστρατευτικό του πρόσταγμα, βρήκε χιλιάδες ομοϊδεάτες που έσπευσαν να τον ακολουθήσουν με θέρμη. Οι περισσότεροι, όπως και ο Νίκολας, ήταν παιδιά. Το συγκεκριμένο τραγικότατο σκηνικό, μαζικής υστερίας, έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως η Σταυροφορία των παιδιών.
 Μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης Σταυροφορίας (1201-1204) και (1215-1221), κατά τις αρχές του έτους 1212, χιλιάδες παιδιά από την Γερμανία και την Γαλλία ξεκίνησαν με προορισμό την επίσκεψη και την κατάληψη των Αγίων Τόπων. Ήταν χωρισμένα σε δύο τάγματα (Γερμανικό-Γαλλικό), χωρίς να υπάρχει φαινομενική σχέση μεταξύ τους, αν και οι πηγές απροσδιόριστα ταυτίζονται στα αίτια και στις αφορμές του όλου εγχειρήματος. Το Γερμανικό τάγμα, που αριθμούσε 20.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 14 χρονών, αλλά και νεολαία, ξεκίνησε από την Κολωνία με στόχο να φτάσει στην Ιταλικές ακτές της Μεσογείου, ενώ την ίδια εποχή ξεκίνησαν από την τοποθεσία Cloyes-sur-le-Loir περιοχή της κεντρικής Γαλλίας, με προορισμό την πόλη της Μασσαλίας, 30.000 παιδιά που συγκροτούσαν το Γαλλικό τάγμα.
Το Γερμανικό τάγμα (όπου στην συνέχεια προστέθηκαν και ενήλικες) συστάθηκε υπό την καθοδήγηση του μικρού Νίκολας (10-12 χρονών). Ο Νίκολας ξεκίνησε να κηρύττει για μια νέα Σταυροφορία στον καθεδρικό της γειτονιάς του και ότι κάποιος άγνωστος, που κατά την γνώμη του ήταν ο Ιησούς, του έδωσε την εντολή να πάει στους Αγίους Τόπους. Ισχυριζόταν ότι οι προηγούμενες σταυροφορίες είχαν αποτύχει, επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ανάξιοι και αμαρτωλοί. Αντίθετα, τα παιδιά δεν έχουν ακόμα εισέλθει στον έκλυτο ενήλικο βίο, είναι ευλογημένα απ’ τον Θεό και θα πετύχουν, όχι μέσω των όπλων, αλλά με την άμεση θεϊκή παρέμβαση. Άρχισαν να συρρέουν στα κηρύγματά του παιδιά ανά τις χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένου του Stephen της Cloyes στη Γαλλία. Όλοι πίστευαν ότι ο Θεός θα διαιρέσει τη Μεσόγειο Θάλασσα, για να τους δώσει εύκολη πρόσβαση στην Παλαιστίνη.
Χιλιάδες παιδιά πέθαναν από τις κακουχίες, όσο διέσχιζαν τις Άλπεις στην πορεία τους προς την Ιταλία. Τελικά σχεδόν 7.000 παιδιά κατόρθωσαν να βγουν στη Μεσόγειο, ενώ αρχηγός τους ήταν ακόμα ο Νίκολας. Φτάνοντας στη Γένοβα, συνειδητοποίησαν ότι το θαύμα με τα νερά της Μεσογείου ήταν αδύνατο να γίνει. Πολλά από τα παιδιά τότε απογοητεύθηκαν και αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω. Στον δρόμο του γυρισμού τα περισσότερα αρρώστησαν και πέθαναν από την πείνα ή σκοτώθηκαν από ληστές. Ο Νίκολας όμως δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε την πορεία του. Συνοδευόμενος από μερικές χιλιάδες οπαδούς έφτασε στην Πίζα. Εκεί μερικές εκατοντάδες παιδιά επιβιβάστηκαν σε δύο καράβια, που μπάρκαραν λίγες μέρες αργότερα με προορισμό την Άκρα. Φθάνοντας στον προορισμό τους σκοτώθηκαν όλοι από τοξότες.
Οι υπόλοιποι τελικά αποφάσισαν να πάνε στην Ρώμη, να απευθυνθούν στον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ και να τον παρακαλέσουν να τους απαλλάξει από τον όρκο των Σταυροφόρων. Ο Πάπας αντί να τους απαλλάξει εντελώς, τους έδωσε αναβολή μέχρι να ενηλικιωθούν. Το τάγμα των Γερμανών έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1212 θλιβερά αποδεκατισμένο μέχρι το Μπρίντιζι. Κανένας από τους οπαδούς του Νίκολας δεν έφτασε στους Άγιους Τόπους. Ακόμα και αυτοί που μπαρκάρισαν με πλοία και με προορισμό την Παλαιστίνη έπεσαν θύματα πειρατών και σκοτώθηκαν. Για τα πρακτικά, κάποιοι εξοργισμένοι γονείς δίκασαν και, τελικά, κρέμασαν τον πατέρα του Νίκολας στην Κολωνία.
Ακολουθώντας τον Stephen της Cloyes, κάποια παιδιά-Σταυροφόροι επιβιβάστηκαν σε πλοία στη Μασσαλία και στη συνέχεια πουλήθηκαν σκλάβοι στη Βόρεια Αφρική. Συγκεκριμένα, το τάγμα 30.000 παιδιών οπαδών ξεκίνησε την πορεία του από τη Γαλλία και πέρασε από την Ορλεάνη, την Λυών και τη Μασσαλία. Τα παιδιά μπάρκαραν με επτά καράβια των δύο εμπόρων, Hugo Ferreus και Wilhelm de Posquere. Δύο από τα καράβια βούλιαξαν έξω από την Σαρδηνία. Τα υπόλοιπα πέντε αντί να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ βγήκαν στην βόρεια Αφρική και τα παιδάκια πουλήθηκαν σκλάβοι. Ένας χαλίφης μάλιστα αγόρασε τετρακόσια παιδάκια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου