Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΟ «ΥΠΟΠΤΟ» ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ


Προκαλεί ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζεται με τη σκλήρυνση. Ένα βακτηρίδιο, που μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, ίσως συνδέεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια από την ομάδα του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell, κατέδειξαν ότι μια τοξίνη που παράγεται από ένα σπάνιο στέλεχος του βακτηριδίου Clostridium perfringens προκάλεσε βλάβες στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας. Λίγο νωρίτερα, η ίδια ερευνητική ομάδα προσδιόρισε το στέλεχος που παράγει την τοξίνη του C. perfringens σε μια νεαρή γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα βακτήρια C. perfringens, βρίσκονται στο χώμα και τα μολυσμένα μαγειρεμένα κρέατα και έχουν διαφορετικά στελέχη. Στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνονται για λοιμώξεις όπως η τροφική δηλητηρίαση -με συμπτώματα όπως διάρροια και κράμπες στο στομάχι, που συνήθως υποχωρούν μέσα σε μια ημέρα . Όμως ένα συγκεκριμένο στέλεχος του C. perfringens, που ονομάζεται Τύπος Β, το οποίο η ομάδα του Weill αναφέρει ότι προσδιορίζεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο, παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται έψιλον , η οποία μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Λίντεν δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά γιατί αν επιβεβαιωθεί ότι η έψιλον τοξίνη ευθύνεται για την σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να δημιουργηθούν μελλοντικά νέες θεραπείες και εμβόλια κατά τοξίνης, τα οποία θα μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν ή να αποτρέψουν την νόσο.
Ωστόσο οι ειδικοί διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), αλλά είναι πιθανό να οφείλεται σε ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου