Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΖΕΙ;


Δε χρειάζεται να έχει κανείς ως κατοικίδιο μια γάτα, για να διαπιστώσει ότι μία από τις αγαπημένες τους συνήθειες είναι το… γουργούρισμα. 
Ακόμη και οι γάτες, που μπορεί να συναντήσει κανείς στο δρόμο -όσες από αυτές αφήσουν να τις πλησιάσεις- θα το κάνουν συνοδεία ήχου… γουργουρίσματος!
Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος, που βγάζουν οι γάτες, και πότε το κάνουν;
Οι γάτες γουργουρίζουν, όταν απολαμβάνουν τα χάδια του ιδιοκτήτη τους, όταν κάποιος τις ξύσει κάτω από το πηγούνι, όταν πεινάνε και θέλουν φαγητό, αλλά και ενώ τρώνε. Μερικές φορές, γουργουρίζουν ακόμη κι όταν πέφτουν για ύπνο και αφήνονται στην αγκαλιά του Μορφέα. Επίσης, μια μητέρα γουργουρίζει, όταν ταΐζει τα μικρά της -κάτι, που μάλλον αποτελεί κάποιο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους- ενώ και τα γατάκια, που θηλάζουν, συνηθίζουν να βγάζουν αυτόν τον πολύ χαρακτηριστικό ήχο. 
Το γουργούρισμα είναι γενικότερα γνωστό ως σημάδι ότι μια γάτα νιώθει άνετα, ασφαλής και ευτυχισμένη. Αυτό, που δε γνωρίζουν αρκετοί, είναι ότι μια γάτα θα γουργουρίσει ακόμη κι όταν πονάει ή όταν βρίσκεται σε μια δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση και όχι μόνο σε ευτυχισμένες στιγμές.
Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα: η γάτα βγαίνει από τη ζώνη άνεσής της, ακολουθεί μια όχι και πολύ ευχάριστη διαδρομή μέσα στο κλουβάκι της στο αυτοκίνητο και καταλήγει μπροστά από κάποιον άγνωστο με άσπρη στολή, που την... πασπατεύει. Ακόμη και τότε, εξακολουθεί να γουργουρίζει… όμως, αυτή τη φορά, αυτό συμβαίνει, επειδή νιώθει το αντίθετο από άνεση και χαρά.
Ορισμένοι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι το γουργούρισμα είναι ένας μηχανισμός αυτό-παρηγοριάς για τις γάτες, όμως αυτό είναι απλά μια υπόθεση.
Πώς όμως το κάνουν;
Ο εγκέφαλος της γάτας στέλνει ένα σήμα στο λάρυγγά τους (ή τις φωνητικές χορδές) και τους διαφραγματικούς μύες. Αυτοί στη συνέχεια συσπώνται, περιορίζοντας τη ροή του αέρα, προτού χαλαρώσουν και πάλι και επιτρέψουν στον αέρα να περάσει ξανά. Οι συσπάσεις γίνονται κάθε 25 έως 150 ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο και προκαλούν ένα σύντομο διαχωρισμό των φωνητικών χορδών, ο οποίος δημιουργεί το γουργούρισμα, τόσο κατά τη διάρκεια της εισπνοής, όσο και της εκπνοής.
Κάθε γάτα έχει ένα δικό της, σταθερό μοτίβο. Αν βρεθείτε ποτέ ανάμεσα σε πολλές γάτες, θα παρατηρήσετε ότι κάθε μία έχει διαφορετικό γουργούρισμα. Αυτά διαφέρουν, τόσο στον ήχο, όσο και στην ένταση και τεχνικά θεωρούνται ως τρέμουλο στους μύες.
Γιατί το κάνουν;
Μάλλον πρόκειται για το δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών αναφέρουν ότι, μετά από λίγο καιρό, το... συμπαθητικό γουργούρισμα της γάτας τους έχει αρχίσει να τους ενοχλεί. Πολλές γάτες αναπτύσσουν έναν τρόπο γουργουρίσματος, που στο ανθρώπινο αυτί ακούγεται ως επίμονος ή ενοχλητικός, με κάποιους επιστήμονες να το συσχετίζουν με το κλάμα ενός νεογέννητου μωρού, γράφει η Emily Upton στο todayifoundout.com.
Αυτό αποκαλείται ως «γουργούρισμα παράκλησης». Οι γάτες προσθέτουν έναν επιπλέον ήχο στο γουργούρισμά τους (κλάμα ή νιαούρισμα), έτσι ώστε να προκαλέσουν μια αντίδραση από τους ανθρώπους-φροντιστές τους. Ουσιαστικά, είναι ο δικός τους τρόπος για να τους πουν: «Θέλω κάτι»!
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος, που αρκετοί δε γνωρίζουν.
Όπως προαναφέρθηκε, οι γάτες δαπανούν ενέργεια, προκαλώντας αυτό το γουργούρισμα όταν είναι άρρωστες, τραυματισμένες και γενικά όταν νιώθουν κάποιου είδους πόνο. 
Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι το γουργούρισμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες, και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συχνότητα του γουργουρίσματος κάθε γάτας μπορεί να λειτουργεί ως φυσικοθεραπεία για την ίδια.
Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι το γουργούρισμα μιας γάτας βοηθά στην αύξησης της πυκνότητας των οστών και στην επούλωση των μυών.
Η ίδια συχνότητα χρησιμοποιείται σε θεραπείες, που γίνονται σε ανθρώπους για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένοι τραυματισμοί, ενώ έχει προταθεί και ως ένας τρόπος για να διατηρηθεί η πυκνότητα των οστών και η μάζα των μυών των επιστημόνων, που πηγαίνουν στο διάστημα για όσο καιρό βρίσκονται εκεί.
Πέρα από αυτά, είναι απλά ένας τρόπος επικοινωνίας με άλλες γάτες και τους ανθρώπους. 
Γουργουρίζουν για να αποσπάσουν την προσοχή, προκειμένου κάποιος να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, ή απλά… για να δηλώσουν την παρουσία τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου