Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΕΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΗΛΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ;


Ο Νεύτωνας ανακάλυψε τη βαρύτητα καθισμένος κάτω από μία μηλιά, όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του. Έτσι λέει η ιστορία. Αλλά όπως σχεδόν κάθε ιστορία, που μεταφέρθηκε για πολλά χρόνια στον προφορικό λόγο, έχει κάποιες ανακρίβειες.
Ο Νεύτωνας ήταν κάτω από μια μηλιά κάποια στιγμή το 1666 και ένα μήλο είχε πράγματι πέσει. Αλλά δεν είχε πέσει στο κεφάλι του. Και η θεωρία του για τη βαρύτητα χρειάστηκε άλλα είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δημοσιεύτηκε το 1687, στο βιβλίο Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Μάλιστα, η ανακάλυψη δεν μπορεί να αποδοθεί εξ’ ολοκλήρου στον Νεύτωνα. Συνεργάστηκε στενά με επιστήμονες όπως οι Κρίστοφερ Ρεν, Ρόμπερτ Χουκ και Έντμοντ Χέιλι.

Η ΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

Με τον Χουκ αλληλογραφούσαν μανιωδώς, την περίοδο που αναπτυσσόταν η θεωρία της βαρύτητας. Αργότερα ο Χουκ τον κατηγόρησε για λογοκλοπή. Ο Νεύτωνας ασφαλώς και διέψευσε τις κατηγορίες και παρουσίασε τον Χουκ, ως κάποιον που τον βοήθησε στην πολύχρονη έρευνά του. Η μηλιά που άλλαξε την αντίληψή μας για το σύμπαν, υπάρχει ακόμα στο σπίτι του Νεύτωνα, στο Γκράνθαμ της Αγγλίας και μάλιστα βγάζει πράσινα μήλα κι όχι κόκκινα, όπως απεικονίζονται συνήθως.
 

1 σχόλιο:

  1. κανενα μηλο δεν έπεσε στο κεφάλι κανενός.
    Οι επιστήμες άρχισαν να αναπτύσονται με την πτώση της Κωνσταντινούπολης , οπού φυγαδεύτηκαν αρχαία εγγραφα για να σωθούνε απ τους βάρβαρους. Αν παρατηρήσετε , όλες οι επιστήμες άρχισαν να αναπτύσονται μετά την πτώση της Βασιλεύουσας.
    Λες και έπρεπε να πεθάνει η Πόλη να ξυπνήσει η κοιμώμενη Ευρώπη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή