Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

«ΤΡΑΒΗΞΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ»


της Δήμητρας Ράγια

Πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής της μηχανής, ακριβώς την στιγμή που η πρώτη σφαίρα από το όπλο του Λι Χάρβεϊ Όσβλαντ, χτυπούσε τον Αμερικανό πρόεδρο. Σήμερα, η γυναίκα που αποτύπωσε σε φιλμ την φοβερή αυτή στιγμή, θυμάται τα γεγονότα και αν και δεν δηλώνει οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, που αντέχουν ακόμη και μισόν αιώνα μετά, πιστεύει ωστόσο ότι η επίσημη εκδοχή για την δολοφονία Κένεντι, είναι λειψή και δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα. Μαζί της φαίνεται να συμφωνεί και μεγάλη μερίδα των Αμερικανών.
Η Μέρι Αν Μούρμαν (Κράμερ), ήταν μια απλή νοικοκυρά 31 ετών που την μοιραία 22α Νοεμβρίου του 1963, έτυχε να διαλέξει μια θέση-«κλειδί», όπως αποδείχθηκε- ανυπομονώντας να φωτογραφήσει τον JFK και την Tζάκι, την στιγμή που θα περνούσε από μπροστά της η αυτοκινητοπομπή, στο Ντάλας του Τέξας.
Η ίδια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στο κτήριο ακριβώς απέναντί της, βρισκόταν κρυμμένος ο άνθρωπος που θα δολοφονούσε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.
Ούτε μπορούσε να διανοηθεί ότι την στιγμή που πατούσε το κουμπί της καινούργιας της polaroid, το «μπαμ» που άκουσε ήταν ο πρώτος πυροβολισμός.
Στην αρχή δεν συνειδητοποίησε τι συνέβη και νόμιζε ότι ήταν κάποιο πυροτέχνημα.
«Αυτό σκέφτηκα. Είδα τα μαλλιά του (JFK) να τινάζονται. Αλλά δεν ήταν απλώς τα μαλλιά του, ήταν κομμάτι από το κεφάλι του», δηλώνει στην εκπομπή The Today Show, η 81 ετών σήμερα, Mούρμαν.
«Άκουσα τον πυροβολισμό, κατέβασα την μηχανή, άκουσα άλλους δυο πυροβολισμούς».
Μάλιστα η γυναίκα βρισκόταν τόσο κοντά στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρόεδρο, ώστε άκουσε την Τζάκι Κένεντι να ουρλιάζει :«Θεέ μου! Τον πυροβόλησαν»!
Στο θρυλικό βίντεο της δολοφονίας από τον Αb. Zapruder, έχει αποτυπωθεί η νεαρή γυναίκα με ένα μπλε αδιάβροχο, καθώς ετοιμάζεται να βγάλει την φωτογραφία.
Αμέσως μετά, ένας δημοσιογράφος πλησίασε την Μούρμαν και την συνόδευσε μέχρι τα γραφεία τοπικής εφημερίδας, ώστε να εμφανίσουν μαζί την φωτογραφία και να δουν τι είχε αποτυπωθεί στο φιλμ.
Το στιγμιότυπο, δείχνει την Τζάκι να σκύβει προς το μέρος του συζύγου της, καθώς αυτός φαίνεται να γέρνει πίσω στο κάθισμα.
«Ήταν τραυματική στιγμή, πραγματικά. Η σκέψη πάντα επιστρέφει: Είδα έναν άνθρωπο να δολοφονείται μπροστά στα μάτια μου. Αυτή η σκέψη εξακολουθεί να είναι στο μυαλό μου ακόμη και τώρα».
Η Μούρμαν συμφώνησε να δημοπρατηθεί την περασμένη βδομάδα η αυθεντική φωτογραφία, αλλά η απόπειρα δεν ήταν επιτυχής, καθώς δεν μπόρεσε να πιάσει την αναμενόμενη τιμή (50.000-75.000 δολάρια).
Η 81χρονη λέει ότι δεν είναι οπαδός των διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, παρότι η φωτογραφία της χρησιμοποιήθηκε από πολλούς άλλους που ήθελαν να υποστηρίξουν την δική τους εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μοιραία μέρα.
Αλλά δεν πείθεται και από την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.
«Δεν πιστεύω ότι άκουσα παραπάνω πυροβολισμούς από τρεις, αλλά πολλά από τα πράγματα που άκουσα με κάνουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα (που δεν μάθαμε) σε αυτή την ιστορία».
Μεγάλη μερίδα των Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό που πράγματι συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1963 παραμένει άγνωστο και οι θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν από C.I.A. και μαφία, μέχρι UFO, εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς, μισόν αιώνα μετά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου