Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1953 - ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Στις 9 Αυγούστου 1953 άρχισαν στα Επτάνησα οι μεγαλύτεροι σεισμοί του 20ου αιώνα, που κράτησαν επί μήνες, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Οι άνθρωποι που βίωσαν τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στην Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα Επτάνησα, λένε ότι δεν υπάρχει πιο τρομαχτική εμπειρία στη ζωή, όπως γράφει ο Αλέκος Ανδρικάκης στο cretalive.gr.  Οι υπόλοιποι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που είδαν φωτογραφίες σαν κι αυτές που δημοσιεύουμε, ένιωσαν τον τρόμο και το σοκ βλέποντας και μόνο τις εικόνες…
Σαν σήμερα, ακριβώς πριν 60 χρόνια, ξεκινούσαν τα μεγαλύτερα σεισμικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ο πρώτος σεισμός έπληξε με σφοδρότητα κυρίως την Ιθάκη και στις 12 Αυγούστου ο πιο ισχυρός, που καταγράφηκε στα 7 ρίχτερ, την Κεφαλονιά. Οι ισχυρές δονήσεις κράτησαν για πάνω από 2 μήνες, αφήνοντας πίσω τους σχεδόν 500 νεκρούς, περίπου 2.500 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους, αλλά και καταστροφές σχεδόν σε όλα τα νησιά.
Οι φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε είχαν κάνει το γύρο του κόσμου και είχαν δημοσιευτεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα περιοδικά. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες εντοπίστηκαν στην έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Life,  στις 24 και 31 Αυγούστου 1953.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου