Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΝΟΣ: ΠΩΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο …ΚΟΣΜΟΣ;



Ποιοι αλλάζουν πιο συχνά τα σεντόνια τους και ποιοι προτιμούν να κοιμούνται γυμνοί; Από μια πρόσφατη διεθνή δημοσκόπηση προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο…
Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε περίπου 1.500 εθελοντές, ηλικίας 25 έως 55 ετών, από έξι χώρες του κόσμου (Η.Π.Α., Καναδά, Μεξικό, Βρετανία, Γερμανία και Ιαπωνία) σχετικές με τις συνήθειες του ύπνου τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των Η.Π.Α., οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί κοιμούνται λιγότερο απ’ όλους, με μέσο όρο ύπνου 6 ώρες και 22 λεπτά και 6 ώρες και 31 λεπτά κάθε βράδυ αντίστοιχα. Τα δύο τρίτα των Ιαπώνων, δηλαδή το 66%, ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, έναντι του 53% των Αμερικανών, 39% των Βρετανών, 36% των Γερμανών, 33% των Καναδών και 29% των Μεξικανών. «Παρόλο που ο ύπνος είναι παγκόσμιο γνώρισμα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συνήθειες ύπνου ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ενδελεχώς», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Namni Goel, από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε η δημοσκόπηση να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες έρευνες γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα».
Διαφορές και στο τελετουργικό Από τη δημοσκόπηση προέκυψαν και πολλές διαφορές στο τελετουργικό του ύπνου. Το 62% των Μεξικανών, για παράδειγμα, και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (το 47%) προσεύχονται ή διαλογίζονται πριν αποκοιμηθούν. Οι Βρετανοί από την άλλη συνηθίζουν να πίνουν κάποιο ρόφημα π.χ. το τσάι πριν πάνε για ύπνο, ενώ το ένα τρίτο των Βρετανών κοιμούνται δίχως ρούχα. Οι Ιάπωνες παραδέχονται ότι αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε 3 εβδομάδες. Πάντως η πιο αγαπημένη συνήθεια πριν τον ύπνο παγκοσμίως είναι η τηλεόραση: Το 80% των ερωτηθέντων από κάθε χώρα είπαν πως παρακολουθούν τηλεόραση προτού πάνε για ύπνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου