Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ



Κατά το 2012 ξεκίνησε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης από την Κατερίνα Περιστέρη Προισταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προιστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών, έπειτα από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την συμπαράσταση του Αντιπεριφερειάρχη κου Ι. Μωυσιάδη και συνεχίστηκε με επιτυχία έπειτα από την χρηματοδότηση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κου Θ. Καράογλου.
Κατά το 2013 η έρευνα συνεχίζεται έχοντας εκτός από τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κου Α. Τζιτζικώστα και του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κου Θ. Καράογλου, με την αμέριστη συμπαράσταση και χρηματοδότηση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.-Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, έπειτα μάλιστα και την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κου Κ.Τζαβάρα και της Γενικής Γραμματέως κας Λ.Μενδώνη στην ανασκαφή.
Η ανασκαφή έφερε στο φως σημαντικό ταφικό περίβολο, μοναδικό στο είδος του, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., με μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, επιστέψεις και λοιπή ανωδομή, ύψους 3μ. και συνολικού μήκους 500μ.,από τα οποία έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί τα 405μ.  
Η μοναδικότητα της κατασκευής του ταφικού περιβόλου με τη χρήση αρχιτεκτονικών μελών από θασίτικο μάρμαρο, καθώς και η σημαντική χρονική περίοδος που δημιουργείται οδηγούν την σκέψη μας στην ύπαρξη σημαντικών τάφων στο εσωτερικό του περιβόλου που μόνο η συνέχεια της ανασκαφικής έρευνας θα αποκαλύψει.
Κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. 
Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή, εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ΄.
Ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει καταστραφεί και αφαιρεθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους.
Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθειά να εντοπιστουν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται απο τον ταφικό περίβολο.
 Η έρευνα αυτή συνδέει τον σημαντικό ταφικό περίβολο του τύμβου Καστά με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που τοποθετείται στην κορυφή του Τύμβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου