Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ



Η λίστα των «επτά θαυμάτων του αρχαίου κόσμου», περιλαμβάνει μνημεία της αρχαιότητας που θεωρήθηκαν μεγαλουργήματα ενώ μέχρι και σήμερα αποτελούν άθλους της εφαρμοσμένης μηχανικής! Η δημιουργία της λίστας αποδίδεται κυρίως στον Αντίπατρο τον Σιδώνιο, Έλληνα ποιητή και συγγραφέα που έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο Αντίπατρος πέτυχε κάτι ακατόρθωτο για την εποχή εκείνη, δηλαδή να ταξιδέψει και να επισκεφτεί ένα προς ένα όλα τα μνημεία προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για το ποια άξιζαν πραγματικά να χαρακτηριστούν ως «θαύματα».

1. Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα
Είναι το μοναδικό μνημείο της λίστας που παραμένει όρθιο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα. Δημιουργήθηκε το 1860 π.Χ για να φιλοξενήσει το σώμα του Φαραώ Χέοπα και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο κατασκευής του.

2. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας
Η ύπαρξη των Κήπων της Βαβυλώνας, ουσιαστικά δεν αποδείχτηκε ποτέ, αφού παρά τις εκτενείς περιγραφές Ελλήνων ιστορικών, δεν έχει βρεθεί ένα συγκεκριμένο στοιχείο (αναφορά σε αρχείο της Βαβυλώνας, πλάκα ή επιγραφή κλπ.) που να πιστοποιεί ότι το μνημείο ήταν υπαρκτό. Με βάση τις ιστορικές αναφορές πάντως, η κατασκευή τους αποδίδεται στον Ναβουχοδονόσορα τον Β΄ και η θέση τους τοποθετείται στην ανατολική όχθη του ποταμού Εφράτη στο σημερινό Ιράκ. Οι «κρεμαστοί κήποι» έμοιαζαν σαν έναν πύργο που υψωνόταν σε πολλά επίπεδα και στον κάθε όροφό του είχε δεκάδες είδη φυτών και δέντρων, πολλά από αυτά εξωτικά τα οποία ο Ναβουχοδονόσορ εισήγαγε από ξένες χώρες.

3. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσσο
Είναι το «θαύμα της αρχαιότητας» που μοιάζει να «μάγεψε» περισσότερο από κάθε άλλο τον Αντίπατρο, αφού στα έργα του που σώζονται διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Έχω δει την εντυπωσιακή Βαβυλώνα με τους Κρεμαστούς της Κήπους, το άγαλμα του Δία, τον Κολοσσό του Ήλιου, την Μεγάλη Πυραμίδα και τον τάφο του Μαύσωλου. Όταν όμως είδα τον οίκο της Αρτέμιδος να φτάνει ως τα σύννεφα, τα υπόλοιπα αριστουργήματα έχασαν την λάμψη τους και τότε αναφώνησα: Εκτός από τον Όλυμπο, ο Ήλιος ποτέ δεν κοίταξε κάτι τόσο τεράστιο». Ο ναός της Αρτέμιδος κατασκευάστηκε αρχικά το 356 π.Χ. από Έλληνες και Πέρσες, καταστράφηκε από πλημμύρες και ανακατασκευάστηκε για να καταστραφεί τελικά από τους Γότθους. Σήμερα στην Έφεσσο στην Τουρκία σώζονται μόνο μερικά συντρίμμια από τα θεμέλια του.

4. Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα Δία στην Ολυμπία
Έργο του γλύπτη Φειδία το 430 π.Χ., το άγαλμα του Δία ύψους 12 μέτρων βρισκόταν στην αρχαία Ολυμπία. Φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο, το άγαλμα του Ολυμπίου Διός ήταν τόσο επιβλητικό που εκατοντάδες πολεμιστές το επισκέπτονταν για να το θαυμάσουν. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές όταν το αντίκρισε ένας Ρωμαίος στρατηγός, μετά την νίκη επί τον Μακεδόνων, είπε ότι νόμιζε πως είχε τον ίδιο το θεό απέναντι του. Καταστράφηκε από φωτιά τον 5ο με 6ο αι. μ.Χ.

5. Κολοσσός της Ρόδου
Φιλοτεχνημένος από τον Λίνδιο Χάρη, μαθητή του Λυσίππου, ο Κολοσσός της Ρόδου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα των θαυμάτων του αρχαίου κόσμου. Με ύψος περίπου 30 μέτρων ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο. Για πολλά χρόνια η κρατούσα άποψη έλεγε ότι το άγαλμα βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού, με το ένα του πόδι να πατάει στο ένα άκρο του λιμανιού και το άλλο στο απέναντι, έχοντας σηκωμένο το ένα του χέρι στο οποίο κρατούσε φως. Αυτό λειτουργούσε σαν φάρος για τα καράβια που περνούσαν να μπουν στο λιμάνι.
Η άποψη αυτή σήμερα αμφισβητείται αφού οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο σημείο τοποθέτησής του τον περίβολο ενός ναού, ίσως στο Ιερό του Θεού Ήλιου όπου σήμερα βρίσκεται το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών. Όταν ο Κολοσσός έπεσε στον σεισμό του 227 π.Χ., οι κάτοικοι δεν το ξαναέστησαν αφού όπως αναφέρει ο Στράβων φοβήθηκαν κάποιο χρησμό. Έτσι το μεγαλοπρεπές άγαλμα έμεινε για 9 ολόκληρους αιώνες πεσμένος, μέχρι που ένας Άραβας χαλίφης το πούλησε για χαλκό!

6. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
Βρισκόταν στην Αλικαρνασσό στη σημερινή Τουρκία και φιλοξενούσε το σώμα του Πέρση βασιλιά της Καρίας Μαύσωλου. Χτίστηκε κατ’ εντολή της συζύγου του, βασίλισσας Αρτεμισίας, η οποία ήθελε με αυτό το μνημείο να δείξει την αιώνια αφοσίωσή της στον νεκρό. Τελικά η ίδια δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο, αφού πέθανε πριν από την αποπεράτωση του και θάφτηκε σε αυτό μαζί με τον Μαύσωλο. Από τότε η λέξη «μαυσωλείο» χρησιμοποιείται για να δηλώσει έναν «μεγαλοπρεπή τάφο».

7. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
Έργο της εποχής του Πτολεμαίου, ο Φάρος κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σόστρατο. Λέγεται πως ήταν τόσο μεγάλος που ήταν ορατός από απόσταση 50 χιλιομέτρων ενώ η φλόγα που έκαιγε στην κορυφή του όταν συναντούσε τα κάτοπτρα του ήταν ικανή ακόμη και να κάψει όποιο πλοίο έκανε το λάθος να πλησιάσει κοντά στον Φάρο!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου