Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ



Δολοφονία; Αυτοκτονία ή μήπως τελικά... ΟΥΦΟ ήταν η αίτια που πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα; Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1961 και μάλιστα σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Ο κοσμοναύτης έγραψε τη δική του ιστορία όταν στις 12 Απριλίου του 1961 πραγματοποίησε την πρώτη του «βόλτα» γύρω από τη γη. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη της τότε Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επτά χρόνια αργότερα ο Ρώσος κοσμοναύτης σκοτώθηκε σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης και από τότε ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε την υπόθεση.
Ανάμεσα στις διάφορες θεωρίες συνομωσίας της εποχής ήταν κι αυτή ότι ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μπρέζνιεφ, έδωσε εντολή για να δολοφονηθεί για ένα απροσδιόριστο ακόμα αδίκημα ή ίσως και για έλλειψη αφοσίωσης.
Στις αρχές του 2011 μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου έλεγε ότι ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε προσπαθώντας να αποφύγει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι.
Η πραγματική όμως αιτία αποκαλύφθηκε 40 χρόνια μετά χάρη στον 79χρονο κοσμοναύτη, Αλεξέι Λεόνοβ ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που έκανε τον πρώτο του διαστημικό περίπατο και ανήκε και στην επιτροπή διερεύνησης του θανάτου του Γκαγκάριν.
Εκείνη την εποχή, μία κρατική επιτροπή, η οποία σχηματίστηκε προκειμένου να διερευνήσει το δυστύχημα (ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε, σε ηλικία 34 ετών, μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σοβιετικός κοσμοναύτης και ο έμπειρος εκπαιδευτής του, Βλαντιμίρ Σεργιόγκιν, προσπάθησαν να αποφύγουν ένα ξένο αντικείμενο -όπως χήνες ή ένα αερόστατο θερμού αέρα- διεξάγοντας έναν ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους τους στο έδαφος και στον θάνατο και των δύο ανδρών.
«Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό από έναν απλό πολίτη, όχι όμως και από έναν επαγγελματία», δήλωσε σχετικά ο Λεόνοφ, ο οποίος πάντα διατηρούσε μία σταθερή στάση κατά της μυστικότητας γύρω από τον θάνατο του Γκαγκάριν και ήθελε, τουλάχιστον, η οικογένειά του να μάθει την αλήθεια. «Στην πραγματικότητα, όλα έγιναν με εντελώς διαφορετικό τρόπο», προσέθεσε ο Ρώσος κοσμοναύτης σχετικά με το τραγικό δυστύχημα.
Σύμφωνα με μία αποχαρακτηρισμένη έκθεση, πίσω από το δυστύχημα κρύβεται ένας ανθρώπινος παράγοντας, καθώς ένα παράνομο μαχητικό αεροσκάφος SU-15 φέρεται να πετούσε επικίνδυνα κοντά στο αεροσκάφος του Γκαγκάριν.
«Ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους δεν ακολούθησε το βιβλίο, κατεβαίνοντας σε υψόμετρο 450 μέτρων. Το γνωρίζω αυτό γιατί ήμουν εκεί. Άκουσα τον ήχο και μίλησα με τους μάρτυρες. Το μαχητικό πέρασε πολύ κοντά από το αεροσκάφος του Γκαγκάριν, δημιουργώντας μία δίνη, με αποτέλεσμα το δεύτερο να κάνει βουτιά θανάτου με ταχύτητα 750 χιλιόμετρα ανά ώρα», είπε ο Λεόνοφ.
Ωστόσο, το όνομα του ανθρώπου που ευθύνεται για τον θάνατο του Γκαγκάριν δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Το μόνο που είναι γνωστό για τον συγκεκριμένο πιλότο είναι ότι τώρα πια είναι 80 ετών και σε κακή κατάσταση υγείας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Λεόνοφ είπε, ότι έχει υποσχεθεί να μην αποκαλύψει ποτέ το όνομά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου