Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ



της Θεοδώρας Σκούρα, Οδοντιάτρου

Τα οφέλη είναι αρκετά για να σε κάνουν να χαμογελάσεις! Έχει αποδειχτεί ότι το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τόσο ωραία σαν να είχαν φάει 2.000 μπάρες σοκολάτας.
Το γέλιο προσδίδει υγεία, αναδεικνύει το χαμόγελο και συμβάλλει στη φυσιολογική αιμάτωση των περιοδοντικών ιστών. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η άμυνα των ούλων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
Δοκίμασε να κάνεις τις γωνίες του στόματος σου να σηκωθούν όταν νιώθεις πιεσμένος και αμέσως θα αισθανθείς μια ηρεμία. Αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και οικονομικότερους τρόπους για την καταπολέμηση του στρες! Όταν χαμογελάς, οι άνθρωποι σε συμπαθούν και σε εμπιστεύονται πιο εύκολα. Επίσης, είναι ένας φυσικός τρόπος αντιγήρανσης! Γελώντας δείχνεις πιο νέος και κατά επέκταση πιο όμορφος!
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το γέλιο συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση και την ανάρρωση μετεγχειρητικά, καθώς και προκαλεί την απελευθέρωση φυσικών ουσιών κατά του πόνου.
Επίσης, σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι γελώντας είναι δυνατόν να χάσεις βάρος. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 15 λεπτά καθημερινού γέλιου σε διάρκεια ενός έτους αντιστοιχεί με απώλεια βάρος περίπου 4,5kg.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΓΕΛΑΜΕ
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις επιδράσεις του γέλιου στο σώμα και έχουν καταλήξει σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το πώς μας επηρεάζει:
Ροή του αίματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland μελέτησαν τις επιπτώσεις επί των αιμοφόρων αγγείων σε ανθρώπους που είχαν παρακολουθήσει κωμωδίες και δράματα. Μετά την προβολή, τα αγγεία της ομάδας που παρακολούθησαν την κωμωδία συμπεριφέρθηκαν κατά φύση -διαστέλλονταν και συστέλλονταν φυσιολογικά. Όμως, τα αιμοφόρα αγγεία στα άτομα που παρακολούθησαν το δράμα είχαν περιορισμένη ροή αίματος.
Ανοσολογική απόκριση. Αυξημένο στρες σχετίζεται με μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, λέει ο Provine. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χιούμορ μπορεί να αυξήσει τη δράση των αντισωμάτων στο σώμα και να ενισχύσει τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη 19 ατόμων με διαβήτη, εξετάσθηκαν οι επιδράσεις του γέλιου στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μετά το φαγητό, η ομάδα παρακολούθησε μια κουραστική διάλεξη. Την επόμενη μέρα, η ομάδα έφαγε το ίδιο γεύμα και στη συνέχεια παρακολούθησαν μια κωμωδία. Μετά την κωμωδία, η ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από ό, τι μετά τη διάλεξη.
Χαλάρωση και ύπνος. Στις γενικότερες ιδιότητες του γέλιου περιλαμβάνεται και η χαλάρωση των μυών του σώματος. Ακόμα, περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις έχει παρατηρηθεί ότι 15 λεπτά γέλιου λόγω παρακολούθησης κωμωδίας στην τηλεόραση ή ακόμα και διαβάζοντας κάποια κωμική ιστορία προσφέρουν μέχρι και 2 ώρες ύπνου χωρίς ενόχληση και πόνο.
H Γιόγκα του Γέλιου, μία μόδα που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει ακόμα και τον οδοντικό πόνο σε ασθενείς που η παυσίπονη αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα και ενδείκνυται στα πλαίσια της ολιστικής οδοντιατρικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου