Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ



Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το άγαλμα-σύμβολο, που βρίσκεται σε ένα νησάκι απέναντι από το Μανχάταν και του οποίου το πλήρες όνομα είναι η Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο...
Το δώρο του γαλλικού έθνους προς τον αμερικανικό λαό, για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να καθυστέρησε 10 χρόνια να παραδοθεί, αλλά δεν ήταν και ένα εύκολο εγχείρημα. Η αρχική χρονολογία παράδοσης του αγάλματος ήταν το 1876, αλλά εξαιτίας προβλημάτων -κυρίως στη χρηματοδότηση- παραδόθηκε το 1886.
Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το άγαλμα-σύμβολο, του οποίου το πλήρες όνομα είναι η Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η κατασκευή του κολοσσιαίου αγάλματος ξεκίνησε το 1875, ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1884, παραδόθηκε στον αμερικανικό λαό στις 4 Ιουλίου του 1884 σε 350 κομμάτια και πακεταρισμένο σε 214 κιβώτια, συναρμολογήθηκε και εγκαινιάστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στις 28 Οκτωβρίου του 1886. Η συναρμολόγησή του κράτησε 4 μήνες.
Οι εγκέφαλοι πίσω από το τιτάνιο αυτό εγχείρημα ήταν ο Frédéric Auguste Bartholdi, υπεύθυνος γλύπτης, ενώ επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel (ο γνωστός). Οι φήμες μάλιστα θέλουν το μοντέλο για το πρόσωπο του αγάλματος να είναι η μητέρα του γλύπτη, Charlotte Bartholdi. Το σχέδιο, τέλος, του αγάλματος είναι εμπνευσμένο από ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου. Ο Κολοσσός της Ρόδου απεικόνιζε τον Ήλιο να κρατάει έναν πυρσό, σε ένα άγαλμα ύψους 30 μέτρων, τοποθετημένο στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου.

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ
Παρ’ ότι η βάση του αγάλματος και το μουσείο είναι και πάλι ανοιχτά στο κοινό (οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001 είχαν αναγκάσει σε απαγόρευση εισόδου για λόγους ασφαλείας), το εσωτερικό του αγάλματος παραμένει κλειστό. Ενώ έχει γίνει πρόταση να ανοίξει για το κοινό, μέχρι να γίνει αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν το σκελετό του αγάλματος μέσα από το διαφανές ταβάνι της βάσης. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά. Ωστόσο, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Sandy τον Οκτώβριο του 2012, το Liberty Island και το Ellis Island είναι κλειστά για επισκευές. Θα ανοίξουν ξανά στις 4 Ιουλίου του 2013.

Η ΑΣΥΓΚΡΙΤΗ ΘΕΑ
Παλαιότερα οι επισκέπτες του αγάλματος είχαν τη δυνατότητα να ανέβουν τη σπειροειδή σκάλα στο εσωτερικό του και να καταλήξουν στο στέμμα του αγάλματος, για να θαυμάσουν από ψηλά την εντυπωσιακή θέα του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, οι προσβασιμότητα στο στέμμα άλλαξε και μόνο συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών επιτρέπεται να ανέβει κάθε φορά. Τα μόνα πράγματα που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους στο Στέμμα, είναι η φωτογραφική τους μηχανή και τυχόν φάρμακα. Διπλός έλεγχος ασφαλείας απαιτείται για όσους φτάνουν τόσο ψηλά.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΔΑΔΑ
Με έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων, το μνημείο ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου του 1986. Τότε ήταν που το άγαλμα απέκτησε νέα δάδα, καθώς η αρχική είχε υποστεί διαβρώσεις μη επιδεχόμενες επιδιόρθωσης, ενώ η αυθεντική δάδα φυλάσσεται στο μουσείο του μνημείου. Η φλόγα της νέας δάδας, είναι καλυμμένη με λεπτές στρώσεις χρυσού 24 καρατίων. Ακόμη, το στρώμα χαλκού που καλύπτει ολόκληρο το άγαλμα είναι τόσο λεπτό, όσο το πάχος δυο κερμάτων και το πράσινο χρώμα που όλοι αναγνωρίζουμε στο άγαλμα, είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης του χαλκού, από την έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες.

ΦΑΡΟΣ
Από τα πρώτα εγκαίνια, το 1886 μέχρι και το 1902, το άγαλμα της ελευθερίας τελούσε και χρέη φάρου. Ένα μικρό εργοστάσιο ηλεκτρισμού εγκατεστημένο στο νησί, παρείχε ενέργεια για το φως του φάρου, ικανής έντασης να ειδωθεί από απόσταση περίπου 40 χλμ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ
Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος είναι 225 τόνοι. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46 μέτρα ενώ με τη βάση, το ύψος του φτάνει τα 96 μέτρα. Τα σανδάλια (το πέλμα ουσιαστικά) του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. Πλήθος άνω των 4 εκατομμυρίων επισκέπτεται ετησίως το Άγαλμα της Ελευθερίας.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Το Άγαλμα της Ελευθερίας, συμβολίζει την ελευθερία, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή και τη φιλία μεταξύ των εθνών. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, για να «καλωσορίζει» τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην Αμερική, με πρώτο σταθμό πριν την είσοδό τους στη «γη της επαγγελίας», το νησί των μεταναστών, ως λέγεται, Ellis Island και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Liberty Island.

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ
Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, 4 Ιουλίου, 1776 (με λατινική γραφή).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου