Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, ΤΕΛΟΣ;



Καλά αποτελέσματα φαίνεται να καταγράφει μία πειραματική θεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται, επιτρέπει στον ανθρώπινο οργανισμό να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του νευρικού συστήματος των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας. Όπως είναι γνωστό, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών, η μυελίνη, καταστρέφεται όταν ο ασθενής εμφανίσει σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια μελέτη που έγινε σε εννιά αρρώστους και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine υποδεικνύει ότι πιθανώς αυτή η διαδικασία είναι δυνατόν να ανασταλεί. Καθώς τα νεύρα από κάποιο σημείο και πέρα αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ο ασθενής αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα τόσο στην κίνησή του όσο και στην ισορροπία του, αλλά εμφανίζονται διαταραχές και στην όραση. Κάποια φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τόσο τον αριθμό αυτών των κρίσεων όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, επειδή την αναγνωρίζει ως εισβολέα και ρέπει να την καταστρέψει.
Οι επιστήμονες της ιατρικής σχολής Φέινμπεργκ στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδικασία αυτή εκπαιδεύοντας εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να αναγνωρίζει τη μυελίνη και να μην επιτίθεται εναντίον της.
Για να το επιτύχουν αυτό, έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενών. Στη συνέχεια συνένωσαν τα λευκά αιμοσφαίρια με τμήματα μυελίνης, τα οποία επέστρεψαν στους ασθενείς. Έτσι, ο οργανισμός τους έμαθε να αναγνωρίζει τη μυελίνη και να μην επιτίθεται εναντίον της.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΕΣ
Τα αποτελέσματα της μικρής μελέτης ήταν, κατά τους ερευνητές, ικανοποιητικά, αλλά προφανώς υπάρχει απόλυτη ανάγκη να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες. Ο καθηγητής Στίβεν Μίλερ, ο οποίος συντόνισε το εγχείρημα, επισημαίνει ότι την επόμενη φορά θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της πρωτοποριακής θεραπείας σε αρρώστους που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου επειδή είναι κομβικής σημασίας να σταματήσει η καταστροφή της μυελίνης προτού η νόσος προκαλέσει βαριές βλάβες στα νεύρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου