Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΚΡΥΒΕ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΤΟΥ ΡΙΧΑΡΔΟΥ ΙΙΙ


 Στον -γνωστό ανά τον κόσμο λόγω Σαίξπηρ- Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο τον Γ΄ ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε σε πάρκινγκ στην περιοχή του Λέισεστερ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον Ριχάρδο» ανέφερε ο αρχαιολόγος Ρίτσαρντ Μπάκλει σε συνέντευξη Τύπου ενώ ο γενετιστής δρ. Τούρι Κινγκ ανέφερε ότι ταιριάζει το DNA που βρέθηκε στα οστά με αυτά απογόνων από την πλευρά της μητέρα του βασιλιά.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι ο άνδρας έζησε μεταξύ 1455 - 1540. Ο οστεοαρχαιολόγος δρ. Τζο Άπλμπι ανέφερε ότι τα οστά ανήκουν σε άνδρα στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής του. Ο σκελετός δείχνει ότι υπέστη 10 τραύματα μεταξύ αυτών οκτώ στο κρανίο. Τα δύο τραύματα στο κρανίο ήταν πιθανώς θανατηφόρα.
Η σπονδυλική στήλη ήταν καμπουριασμένη λόγω σκολίωσης -ο βασιλιάς ήταν γνωστός ως «ο Καμπούρης». Ο βασιλιάς Ριχάρδος σκοτώθηκε στη μάχη του Μπόσγουωρθ το 1485 σε ηλικία 32 ετών έχοντας συμπληρώσει μόνο δύο χρόνια στην εξουσία. Είχε μία ταπεινή ταφή στην εκκλησία του Γκρέιφριαρς στο κέντρο του Λέισεστερ, ωστόσο όταν το κτίσμα κατεδαφίστηκε ο τάφος του «ξεχάστηκε».
Οι ανασκαφές στον τόπο όπου βρέθηκε ο σκελετός ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και διεξήχθησαν σε ένα υπαίθριο δημοτικό πάρκιγνκ καθώς ήταν το μόνο ανοιχτό σημείο. Ο βασιλιάς αναμένεται να ταφεί ξανά σύμφωνα με πληροφορίες -δεν είναι γνωστό αν η νέα ταφή θα γίνει με περισσότερες τιμές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου