Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«ΟΥΤΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΜΑΖΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΜΕ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ


 «Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί αρρωστήσαμε, καιρός είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που τις έχουν». H δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κο Γιάννη Θεοδωράκη, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο στην Αθήνα. Ο κος Θεοδωράκης εξέφρασε την ελπίδα «οι πάσχοντες με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας να μην γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα των λαθών που τόσα χρόνια γίνονται στο θέμα της Υγείας».
Σύμφωνα με τον κο Θεοδωράκη, «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την αντιμετώπιση των πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και όχι μόνο, από την ελληνική πολιτεία που με τις περικοπές που κάνει στα κονδύλια για την υγεία κινδυνεύουμε ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με τα οικονομικά προβλήματα που όλοι βιώνουμε», συνέχισε, «μας δημιουργεί πρόσθετο βάρος λόγω της κακής ψυχολογίας που προκαλεί».
Τη σημασία της έγκαιρης έναρξης θεραπείας στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αλλά και της έγκαιρης αλλαγής θεραπείας, όταν τα φάρμακα «πρώτης γραμμής» αποτυγχάνουν στην αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου, τόνισε η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας, υπεύθυνη του Ανοσογενετικού Εργαστηρίου στο Αιγινήτειο κα Μαρία Αναγνωστούλη. Από την πλευρά του, ο διατροφολόγος κος Δημήτρης Γρηγοράκης αναφέρθηκε στη σωστή διατροφή η οποία μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα από Πολλαπλή Σκλήρυνση έναν πολύτιμο σύμμαχο, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της υγείας του σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Όπως είπε, τα Θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, το λινολεϊκό οξύ (18:2, ω-6), τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ), η βιταμίνη D, η Βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Ε, η Βιταμίνη C, το β- καροτένιο και το Σελήνιο. Οι δίαιτες με ολοκληρωμένα γεύματα, που περιλαμβάνουν ιχθυέλαια και βιταμίνη D, μπορεί να αντιπροσωπεύουν την πρακτική λύση για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου.
«H σεξουαλική ζωή, σημαντικό μέρος της ψυχικής-συναισθηματικής ολοκλήρωσης, είναι ένα από τα βασικά κομμάτια ποιότητας ζωής του ανθρώπου που πάσχει από ΣΚΠ», τόνισε ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος-Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας. Ο κος Ασκητής πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι οι περισσότεροι των προσβληθέντων από τη συγκεκριμένη νόσο και για τα δύο φύλλα είναι νέοι ηλικίας 18-25 χρόνων, είναι κατανοητό το πόσο η διατήρηση της ερωτικής ζωής είναι ένα ισχυρό κίνητρο «του να συνεχίσω να ζω». Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο έρωτας και το sex για τους ανθρώπους που πάσχουν από ΣΚΠ είναι καθοριστική παράμετρος της θεραπευτικής ανταπόκρισης διεκδικώντας το δικαίωμα μιας ενεργητικής και μαχητικής έκφρασης στο «δεν παραιτούμαι, θέλω να αρέσω, δικαιούμαι ενός συντρόφου στη ζωή μου». Η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων με ΣΚΠ δεν είναι πολυτέλεια μιας δύσκολης επίμονης και μακροχρόνιας νόσου, αλλά είναι ανάγκη που γεφυρώνει τη ψυχή και το σώμα, ενώνει τον άνθρωπο με τον άνθρωπο και δίνει καλύτερα δεδομένα της καθημερινής ανάγκης «του ζω και υπάρχω». Άλλωστε και ο σύντροφος εκείνου που πάσχει από ΣΚΠ συνεχίζει να διεκδικεί ερωτικά τον πάσχοντα σύντροφό του. Για αυτό το sex στη ΣΚΠ είναι δικαίωμα στη ζωή και ανάγκη στη βελτίωση της νόσου που δεν πρέπει να ξεχνούν ούτε οι ίδιοι οι πάσχοντες ούτε φυσικά και οι γιατροί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου