Τρίτη 31 Ιουλίου 2012


ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΜΟΥΡΙΟΜΑΣΤΕ; ΑΙΤΙΑ;

 Τι είναι το χασμουρητό; Είναι μια πράξη που κάνει ο οργανισμός μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Κατά την πράξη αυτή όπως όλοι γνωρίζουμε, αναγκαζόμαστε και ανοίγουμε το στόμα μας κατά πολύ, παίρνοντας ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη ανάσα (όσο μεγαλύτερη γίνεται). Κατά την εισπνοή αυτή, τα πνευμόνια μας γεμίζουν στο μέγιστο, με αέρα. Οι κοιλιακοί μυς κάμπτονται, με αποτέλεσμα το διάφραγμά μας, να πιέζεται προς τα κάτω.
- Είναι αλήθεια ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;
- Ναι είναι αλήθεια! Δοκιμάστε όταν θα βρίσκεστε π.χ. σε ένα meeting να χασμουρηθείτε διακριτικά, βάζοντας το χέρι σας μπροστά από το στόμα. Ε λοιπόν, παρατηρήστε μετά τους άλλους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση!
- Γιατί χασμουριόμαστε;
- Οι περισσότεροι από μας νομίζουν ότι χασμουριόμαστε όταν βαριόμαστε ή αισθανόμαστε κουρασμένοι ή νυστάζουμε. Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι.
Οι επίσημοι λόγοι είναι οι εξής:
1) Χασμουριόμαστε για να εισάγουμε στον οργανισμό μας απότομα μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, ώστε να αφαιρεθεί συσσωρευμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η θεωρία εξηγεί τον λόγο που χασμουριόμαστε πιο εύκολα, όταν είμαστε σε μικρό χώρο με πολύ κόσμο: υπάρχει στην ατμόσφαιρα αυξημένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που λαμβάνουμε συνεχώς και συσσωρεύεται μέσα μας.
2) Η θεωρία της βαρεμάρας: παρόλο που χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι ή νυστάζουμε ή έχουμε βαρεθεί, παρατηρήθηκαν φαινόμενα που καταρρίπτουν το φαινόμενο αυτό. Όπως για παράδειγμα, μερικοί αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, χασμουριούνται, λίγο πριν τελειώσουν το κομμάτι τους (που είναι σε ένταση, και δεν βαριούνται -τους βλέπει όλος ο κόσμος)…
Μια πιο προσιτή αλήθεια, είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο και την αιτία του χασμουρητού, μιας και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα σε αυτά που προαναφέραμε. Το χασμουρητό ανήκει στην κατηγορία των ανεξήγητων συμπεριφορών του εγκεφάλου μας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι δεν γίνεται άσκοπα και σίγουρα υπάρχει λόγος που ο εγκέφαλος δίνει αυτό το ερέθισμα.
Επίσης να αναφέρουμε πως όλα τα ζωντανά όντα χασμουριούνται (ακόμα και από τα ψάρια)! Τέλος, να αναφέρουμε ότι ξεκινάμε να χασμουριόμαστε πριν καν γεννηθούμε!



ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»



 Συγκλονιστικός ο καρδινάλιος της Αυστρίας, έδωσε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη...
«Προσέξτε πως μιλάτε. Στους Έλληνες η Ευρώπη οφείλει τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Είναι ντροπή πόσο επιφανειακά και επιπόλαια ομιλούν τώρα για αυτούς», επισήμανε ο καρδινάλιος της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, στην ομιλία του στη μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης με τον ελληνικό λαό, με τίτλο..
«Είμαστε όλοι Έλληνες», που διοργάνωσε η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης.
Για τους Χριστιανούς, οι Έλληνες υπήρξαν επιπλέον, οι πρώτοι στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν το Χριστιανισμό, ενώ η Καινή Διαθήκη γράφηκε στην ελληνική γλώσσα, αλλά προπάντων ο όρος της αλληλεγγύης με ανθρώπους που περνούν δυσκολίες, προέρχεται από την ελληνική σοφία και το ευαγγέλιο, τόνισε ο καρδινάλιος, χαιρετίζοντας συγχρόνως ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης: «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Προσφωνώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης -ανάμεσά τους ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, Θεμιστοκλή Δημίδη και Κωνσταντίνο Παπαδήμα- ο Μητροπολίτης Αυστρίας Έξαρχος, Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, παρέπεμψε στην ελληνική φιλοξενία που είναι πάντα πρόθυμη να μοιράσει και το ελάχιστο, όπως και στη μεγάλη καρδιά του ελληνικού λαού, τόσο στον πόνο όσο και στη χαρά του.
Πρόσθεσε δε, πως για το λόγο αυτό πληγώνουν ακόμη περισσότερο, από την έναρξη της κρίσης χρέους, η αρνητική συνθηματολογία και οι προκαταλήψεις στην πολιτική συζήτηση και στην ειδησεογραφία των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τόνισε, πως η Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη αποτελεί παράδειγμα για την επιμέλεια και την εργατικότητα των προγόνων, οι οποίες παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα και που μαζί με τη φιλοξενία, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την Ελλάδα.
Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Μητρόπολης προς την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία και τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αυστρία, για την υποστήριξή τους, αλλά και προς τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας -που λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραβρεθεί- για το χαιρετισμό και τις ευχές του για επιτυχία της εκδήλωσης.
Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσφώνησε ο επίσκοπος της Αυστριακής Ευαγγελικής Εκκλησίας, Μίχαελ Μπιούνκερ, τονίζοντας πως οι άνθρωποι της Ευρώπης, πέραν κάθε κρίσης, ανήκουν στην ίδια κοινωνία, ενώ ο επικεφαλής της Σερβοορθόδοξης Εκκλησίας Αυστρίας, Λούκα Μίτροβιτς, επέδωσε ποσό 15.000 ευρώ, δωρεά των Σέρβων της Βιέννης, που, μαζί με τα έσοδα της χθεσινής εκδήλωσης, θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η εκδήλωση, η οποία, με συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, διάρκεσε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης, με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και το ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στην περιοχή κυριαρχούσε ολόκληρη την ημέρα έντονο το ελληνικό χρώμα, με πλούσια ελληνική κουζίνα-προσφορά ελληνικών εστιατορίων της Βιέννης αλλά και πολλών Ελληνίδων της Ομογένειας, όπως επίσης ζωντανή ελληνική μουσική που παρουσίασαν σε ένα πολύωρο πρόγραμμα, τα μουσικά σχήματα της Βιέννης ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΑΡΙΟΣ & ΤΖΟΥΛΗ και ΣΥΜΦΩΝΙΑ, όπως και το ελληνοαυστριακό συγκρότημα παραδοσιακών χορών Η ΠΑΡΕΑ.




ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Αυτή η φωτογραφία προέρχεται από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και έχει τραβηχτεί από το διαστημικό ερευνητικό σκάφος Spirit της N.A.S.A.
Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, διακρίνεται μία ανθρωπόμορφη γυναικεία μορφή να κάθεται κουρνιασμένη σε ένα βράχο στο έρημο έδαφος του Άρη.
Πολλοί θεώρησαν τη φωτογραφία οφθαλμαπάτη, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που στη μορφή αυτή είδαν την απόδειξη για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.
Η N.A.S.A. δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη συγκεκριμένη φωτογραφία, καθώς ήταν μία από τις χιλιάδες που τράβηξε το Spirit.
Ωστόσο, ερασιτέχνες αστρονόμοι ανέσυραν τη φωτογραφία από τα αρχεία, αναδεικνύοντας αυτή τη συναρπαστική λεπτομέρεια.



Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012


ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥ 1896;

του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη. 

Άρχισαν στο Λονδίνο, οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ανθρωπότητα θα ζήσει για δύο εβδομάδες σε αθλητικούς ρυθμούς, που θα ακολουθήσουμε κι εμείς. Το σημερινό μας θέμα είναι, τι απέγιναν οι Ολυμπιονίκες του 1896, μετά την αυλαία των αγώνων. Πώς έζησαν, πώς σταδιοδρόμησαν;
Ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης έφερνε νερό με τη σούστα από το Μαρούσι και το πωλούσε στου Ψυρρή φωνάζοντας : «Εδώ το καλό μαρουσιώτικο νερό! Κρύο, κρύο πούζι και γλυκό σαν το καρπούζι»!  Κλείστηκε στη φυλακή το 1926 για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου και το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου πρόσφερε στον Χίτλερ κλάδο ελαίας, σύμβολο της ειρήνης. Πέθανε το 1940.
Ο μαραθωνοδρόμος και B΄ Ολυμπιονίκης Χαρίλαος Βασιλάκος, από τον Λυγερέα Μάνης, πρώτος Έλληνας αθλητής του βάδην, σπούδασε νομικά, έγινε δικαστικός, τελώνης, και ιδιοκτήτης του κινηματογράφου «Ολύμπιον» στον Πειραιά. Πέθανε το 1964.β
Ο ολυμπιονίκης στο τριπλούν Γιάννης Περσάκης, (1877-1943) ψηλός, όμορφος, ως αρχαίος Έλλην, Ερμή τον ονόμασαν οι ξένοι, υπάλληλος της Εθνικής τραπέζης, νυμφεύθηκε τη «μις Δανία» και καταστράφηκε οικονομικά.
Ο σφαιροβόλος Μιλτιάδης Γούσκος από την Ζάκυνθο, εργάστηκε στις επιχειρήσεις Ράλλη στις Ινδίες και μετά ως σωματοφύλακας της Λαίδης Λώ, της Ελληνίδας αντιβασίλισσας των Ινδιών, όπου πέθανε το 1904 από δάγκωμα κόμπρας!
Ο ολυμπιονίκης στα εμπόδια Αθανάσιος Σκαλτσογιάννης, εγγονός αγωνιστή του ‘21, διορίστηκε δεσμοφύλακας στις φυλακές του Μεντρεσσέ (τέρμα Αιόλου) και τον δολοφόνησε ο εγκληματίας Ν. Ντόκος, όταν τον εμπόδισε να δραπετεύσει.
Ο ολυμπιονίκης στην ξιφασκία Τηλέμαχος Καράκαλος, αξιωματικός από τη Δημητσάνα, ανδραγάθησε στους πολέμους, έγινε στρατηγός, έγραψε αξιόλογα ποιήματα και διηγήματα. Πέθανε το 1951.
Ο ολυμπιονίκης σκοπευτής Παντελής Καρασεβδάς, έγινε συνταγματάρχης, βενιζελικός βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και από την παροιμιώδη επιμονή του σε κάτι έμεινε η φράση που του έλεγαν: «Τα ίδια Παντελάκι μου τα ίδια Παντελή μου».
Ο ολυμπιονίκης στη γυμναστική ο Δημήτριος Λούνδρας ο μικρότερος σε ηλικία ολυμπιονίκης (ούτε 11 ετών!), σταδιοδρόμησε στο Βασιλικό Ναυτικό, έγινε ναύαρχος, όπως και ο γιος του Κώστας, σύζυγος της δημοσιογράφου και εκδότριας των εφημερίδων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ Ελένης Βλάχου.
Ο ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Νικόλαος Τρικούπης πήρε μέρος ως υποστράτηγος διοικητής Μεραρχίας στην μικρασιατική εκστρατεία και στο τέλος αιχμαλωτίσθηκε. Πέθανε το 1956.
Ο ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, υπολοχαγός Ιωάννης Φραγκούδης, από τη Λεμεσό της Κύπρου, υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου του Α΄, ήταν παρών στη δολοφονία του το 1913 στη Θεσσαλονίκη και ήταν αυτός που έτρεξε και συνέλαβε τον δολοφόνο Αλέξανδρο Σχοινά. Πέθανε το 1916 στις Η.Π.Α.
Ο γιγαντόσωμος αρσιβαρίστας και ολυμπιονίκης Σωτήριος Βερσής έγινε χρηματιστής και πέθανε στα 39 του χρόνια από ασιατική γρίπη!
Ο ολυμπιονίκης στη ξιφασκία Ιωάννης Γεωργιάδης (1876-1960) έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου και ιατροδικαστής, ο οποίος με την ιδιότητα αυτή εξιχνίασε το έγκλημα στου Χαροκόπου το 1931, όπου η πεθερά Κάστρου με την κόρη της Φούλα σκότωσαν, έκαψαν τεμάχισαν και πέταξαν στον Κηφισό τον εργολάβο σύζυγο και γαμπρό Δ. Αθανασόπουλο (Καημένε Αθανασόπουλε τι σού ‘μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά να νιάτα σου να χάσεις….)
Ο Κρητικός μαραθωνοδρόμος που έτρεξε με τα γαλλικά χρώματα Σωκράτης Λαγουδάκης, ήταν νευρολόγος γιατρός, δημοσιογράφος της ΜΟΝΤ στο Παρίσι βοήθησε την Κρητική Επανάσταση.
Ο ολυμπιονίκης στη δισκοβολία Παν. Παρασκευόπουλος από την Γορτυνία (1875-1956), απόγονος του οπλαρχηγού του ‘21 Πλαπούτα, έγινε γιατρός και νυμφεύθηκε την Ελένη Θεοτόκη, κόρη της οικογένειας των πολιτικών της Κέρκυρας. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο περιέθαλπε τους τραυματίες στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως και η σύζυγός του επικεφαλής των εθελοντριών νοσοκόμων. Εκείνη σκοτώθηκε στους γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1941 και ο ίδιος αποσύρθηκε στο χωριό της γυναίκας του και πέθανε 15 χρόνια μετά.

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΚΕΛΑ
Ο Δημήτριος Βικέλας γεννήθηκε στη Σύρο. Η μητέρα του καταγόταν από τη Βέροια. ήταν εξαδέλφη του Ηπειρώτη Μελά, ιδιοκτήτη του κτιρίου της Εθνικής Τραπέζης (πρώην Ταχυδρομείο) στην Πλατεία Κοτζιά. Στα δυσμάς του βίου του, ξεχασμένος και βαριά άρρωστος, βρήκε άσυλο δίπλα στον μετέπειτα πρωθυπουργό Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (εκτελέστηκε το ‘22 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή), που τον πήρε σπίτι του στην Κηφισιά ως οικότροφο και τον φρόντιζε. Πέθανε στα χέρια του στις 7/7/1908 σε ηλικία 73 ετών, αφού δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.






ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑΦΙΚΗ ΛΕΜΒΟ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ 5.000 ΕΤΩΝ

Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ταφική λέμβο της φαραωνικής εποχής, ηλικίας περίπου 5000 ετών, σε ανασκαφές που πραγματοποίησαν στο Άμπου Ράουας, δυτικά του Καΐρου. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ η ηλιακή λέμβος ανάγεται στην εποχή της βασιλείας του Ουσαφάις (ή Ντεν ή Ντεβέν), ενός από τους φαραώ της 1ης Δυναστείας που κυβέρνησε την Αίγυπτο γύρω στο 3000 π.Χ. 
Η λέμβος, μήκους έξι μέτρων και πλάτους 1,5, είναι σε καλή κατάσταση, διευκρίνισε. Θα γίνουν ωστόσο εργασίες συντήρησης του ξύλινου σκελετού της πριν εκτεθεί το εύρημα στο μουσείο.
Οι φαραώ πίστευαν ότι οι βάρκες που ενταφιάζονταν μαζί τους μπορούσαν να τους μεταφέρουν στον άλλο κόσμο.
Το 1945 ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος ανακάλυψε μια σχεδόν ανέπαφη ηλιακή λέμβο που ενδέχεται να είναι αυτή του φαραώ Χέοπα. Είχε μήκος 43 μέτρα και ήταν κατασκευασμένη από ξύλο κέδρου. Η λέμβος, ηλικίας 4500 ετών, εκτίθεται κοντά στην πυραμίδα της Γκίζας όπου βρέθηκε. 
 

6 ΕΞΥΠΝΑ ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

Έχετε κάνει τα πάντα -κόψατε το βραδινό καφέ, σβήσατε τα φώτα στο δωμάτιο, σταματήσατε να βλέπετε μεταμεσονύκτια θρίλερ- και όλα αυτά απλά και μόνο για να κοιμηθείτε ήρεμα. Γιατί λοιπόν ακόμη δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι; Δείτε 6 έξυπνα τρικ που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας…


Προσέξτε τι πίνετε μετά το μεσημέρι
Μπορεί να νομίζετε πως το καφεδάκι που πίνετε νωρίς το απόγευμα, δεν πρόκειται να σας βλάψει, αλλά μήπως να το ξανασκεφτείτε; Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης αναφέρουν πως κάθε ρόφημα που περιέχει έστω και ίχνη καφεΐνης (καφές, τσάι, αναψυκτικά) μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση όλο το βράδυ ακόμη και αν το έχετε καταναλώσει σχετικά νωρίς. Η ώρα «κλειδί» που μπορείτε να καταναλώσετε ένα καφεϊνούχο ρόφημα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι ως τις 2 το μεσημέρι -και όχι αργότερα…
Επιλέξτε φαγητά που φέρνουν…νύστα
Αν ήδη μετράτε αρκετές μέρες ανήσυχου ύπνου, μάλλον ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Επιλέξτε φαγητά που προκαλούν… νύστα, όπως π.χ. ένα πιάτο ζυμαρικών ολικής άλεσης με φρέσκα λαχανικά, λίγο βραστό κοτόπουλο, σάλτσα τομάτας και λίγη παρμεζάνα. Ο συνδυασμός αυτός σίγουρα θα κάνει τα βλέφαρά σας να κλείσουν το βράδυ, καθώς εμπεριέχει πρωτεΐνη και τρυπτοφάνη, ένα άμινο οξύ που μετατρέπεται στην ευεργετική για τον ύπνο σεροτονίνη. Όσο για βραδινό; Επιλέξτε κάτι ελαφρύ, όπως τυρί cottage με λίγη μπανάνα, γάλα με κράκερς ή γιαούρτι με δημητριακά.
Ακόμη ένα ποτηράκι (αλλά νωρίς…)
Ακόμη και αν νομίζετε πως με ένα-δυο ποτηράκια κρασί θα κοιμηθείτε πιο εύκολα, μάλλον κάνετε λάθος. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Maryland αναφέρουν πως με το κρασί μπορεί να νιώθουμε τα βλέφαρά μας βαριά και να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, όμως, το αλκοόλ δεν βοηθά τον βαθύ και συνεχόμενο ύπνο, καθώς αναγκαζόμαστε να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν ωστόσο, θέλουμε να πιούμε λίγο κρασάκι, η ώρα «κλειδί» είμαι μέχρι τις 6 το απόγευμα, έτσι ώστε η δράση του να έχει «ξεθωριάσει» ως την ώρα που θα κοιμηθούμε.
«Ναι» στο ζεστό μπάνιο νωρίς το απόγευμα
Αν συνηθίζατε να απολαμβάνετε ένα καυτό μπάνιο λίγο πριν κοιμηθείτε, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan αναφέρουν πως αυτή είναι μια λάθος τακτική, καθώς το σώμα «ανεβάζει» θερμοκρασία πριν τον ύπνο και περνά αρκετή ώρα μέχρι να επιστρέψει στην κανονική του θερμοκρασία και να μπορέσει το άτομο να κοιμηθεί. Το ζεστό μπάνιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία (και για τον ύπνο), όταν γίνεται το απόγευμα, μετά τη δουλειά, δίνοντας στο σώμα το περιθώριο να επανέρθει στις φυσιολογικές του θερμοκρασίες.
Χαμηλώστε τα φώτα λίγο πριν τον ύπνο
Το σκοτεινό δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι βασικός παράγοντας για βαθύ και απροβλημάτιστο ύπνο. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και αρκετή ώρα πριν κοιμηθούμε, να αρχίσουμε να χαμηλώνουμε τα φώτα με κάποιο ειδικό dimmer, έτσι ώστε να δώσουμε στον εγκέφαλό μας το «σήμα» πως πρέπει να κατεβάσει ταχύτητες. Και αν σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι, προτιμήστε ένα ιδιαίτερα χαμηλό φως που σας επιτρέπει να βλέπετε, αλλά δεν σας κρατά σε εγρήγορση.
Κλείστε κινητά και laptops
Οι περισσότεροι από εμάς πλέον περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή ασχολούμενοι με τις εφαρμογές του σούπερ κινητού τηλεφώνου τους. Αν ωστόσο, θέλετε να κοιμηθείτε σαν… πουλάκι, δεν έχετε παρά να βάλετε όρια στον ίδιο σας τον εαυτό. Κλείστε το κινητό τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο ή τουλάχιστον απομακρύνετέ το από το κομοδίνο σας. Κάντε το ίδιο και με το laptop και μην πέσετε στην παγίδα να βάλετε ξυπνητήρι στο κινητό σας, γιατί τότε σίγουρα δεν θα αντισταθείτε στον πειρασμό να τσεκάρετε τα mails σας λίγο πριν κοιμηθείτε…



Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«ΠΟΡΝΟ» ΣΕ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 37.000 ΕΤΩΝ

Μία ασβεστολιθική πλάκα, ηλικίας 37.000 ετών στην οποία είναι χαραγμένο σχέδιο που απεικονίζει πιθανότατα ένα γυναικείο γεννητικό όργανο, ανακάλυψαν στη νότιο Γαλλία, ανθρωπολόγοι από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών των Η.Π.Α. (PNAS) και σύμφωνα με το SCIENCE, ότι η ανακάλυψη, που έγινε στην περιοχή Αμπρί Καστανέ, δείχνει τον ρόλο που ήδη έπαιζε η τέχνη στην καθημερινή των ανθρώπων εκείνης της εποχής στην Ευρώπη.
Το Αμπρί Καστανέ, ένα ρηχό σπήλαιο στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ, όπου διεξάγονται έρευνες εδώ και 15 χρόνια, όπως και στο γειτονικό Αμπρί Μπλανσάρ, θεωρούνται ανάμεσα στις αρχαιότερες τοποθεσίες σε όλη την έκταση της Ευρασίας, όπου έχουν βρεθεί ανθρώπινα τεχνουργήματα με συμβολισμό.
Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι βραχογραφίες, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν το 2007 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ζώα και γεωμετρικά σχήματα, είναι λίγο παλαιότερες από τις διάσημες σπηλαιογραφίες του Σοβέ στη νοτιοανατολική Γαλλία, που ανακαλύφθηκαν στο ομώνυμο σπήλαιο το 1994 και περιλαμβάνουν εντυπωσιακές απεικονίσεις λιονταριών, ρινόκερων και άλλων ζώων.
Η ανακάλυψη του Καστανέ, μαζί με άλλες της ίδιας περίπου εποχής στη νότια Γερμανία, τη βόρεια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τους ερευνητές, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την εξελικτική σημασία της τέχνης στις ζωές των προγόνων μας, των homo sapien, οι οποίοι, προερχόμενοι από την Αφρική, αποίκισαν την Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν αναπτύξει τόσο πρόωρα τις καλλιτεχνικές δεξιότητές τους και θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο σταδιακά, με αποκορύφωση τις γοητευτικές σπηλαιογραφίες στο Λασκό της Γαλλίας και την Αλταμίρα της Ισπανίας πριν από περίπου 15.000 χρόνια.
Η νέα ανακάλυψη στο Καστανέ έρχεται μάλλον οριστικά να επιβεβαιώσει ότι οι homo sapiens μπορούσαν να δημιουργούν έργα τέχνης πολύ πριν τα «θαύματα» του Λασκό και της Αλταμίρας. Μάλιστα τα γεννητικά όργανα του Καστανέ (αν όντως είναι τέτοια), από πλευράς τεχνοτροπίας, διαφέρουν από τα σχεδόν σύγχρονά τους σχέδια με κάρβουνο και ώχρα στο σπήλαιο Σοβέ, γεγονός που, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι ήδη από τότε είχαν διαμορφωθεί κατά τόπους διαφορετικά καλλιτεχνικά στιλ (παρόλο που το Καστανέ και το Σοβέ απέχουν λίγες μόνο εκατοντάδες χιλιόμετρα).




ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ «ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ»...


Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η τοποθέτηση μιας σειράς επιστημονικών οργάνων στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει στην περιοχή και να είναι έτοιμοι να συμβουλεύσουν τις δημόσιες αρχές στην περίπτωση που συντρέχει λόγος για την άμεση λήψη μέτρων.
Στην «αποστολή», η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, συμμετείχαν Έλληνες, Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές. Οι ερευνητές, οι οποίοι θέλουν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από «πρώτο χέρι», για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για να... ποντίσουν ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό. Όσο ανυψώνεται ο βυθός πιεζόμενος από κάτω, τόσο μειώνεται η πίεση στους αισθητήρες, αφού πια υπάρχει μικρότερος όγκος νερού από πάνω τους.
Επίσης οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράψουν κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας στα νερά της καλντέρας και ιδιαίτερα στις υδροθερμικές πηγές, εξαιτίας μια πιθανής αφανούς ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η τοποθέτηση των οργάνων έγινε, συγκεκριμένα, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Θηρασιάς-Καμμένης-Οίας, στο βόρειο τμήμα της καλντέρας, η οποία αποτελείται από τρεις διακριτές λεκάνες με διαφορετικά βάθη και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλντέρα στον κόσμο φθάνοντας σε βάθος 389 μέτρων.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της αποστολής, γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι να συμβουλεύσουμε τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές, αν συντρέχει λόγος για τη λήψη μέτρων». Επεσήμανε πάντως καθησυχαστικά ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται κάποια δραστηριότητα του ηφαιστείου». Τόνισε όμως ότι η μόνιμη επιστημονική παρακολούθηση θα έπρεπε να γίνεται ήδη εδώ και χρόνια (όπως π.χ. γίνεται στη Χαβάη με τα αντίστοιχα υποθαλάσσια ηφαίστεια) και εξέφρασε την ανησυχία του επειδή, λόγω οικονομικής κρίσης, η έλλειψη κονδυλίων δημιουργεί δυσκολίες γενικότερα στην έρευνα στην Ελλάδα και ειδικότερα στις σχετικές υποθαλάσσιες και ηφαιστειακές έρευνες. Δήλωσε μάλιστα αβέβαιος για το πότε θα γίνει η νέα αποστολή συλλογής των υποθαλάσσιων στοιχείων στη Σαντορίνη (με εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 100.000 ευρώ).
Για την εν λόγω αποστολή υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού NATURE, όπου, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός γεωφυσικός Άντριου Νιούμαν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας (Georgia Tech), που μελετά με σταθμούς GPS τις διαχρονικές μεταμορφώσεις στην επιφάνεια του εδάφους πάνω από τη θάλασσα, αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις του δείχνουν πως υλικό μέσα στο ηφαίστειο (μάγμα ή αέρια) έχουν ανεβεί προς τα πάνω φθάνοντας σε απόσταση έως 4 χλμ. από το βυθό. Ο Νιούμαν θα επιστρέψει στη Σαντορίνη αυτό το φθινόπωρο για νέες μετρήσεις GPS.
H αποστολή αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν ληφθεί υπόψη, ότι πριν περίπου δύο μήνες χάθηκε ένας πολύτιμος σύμμαχος στην καθημερινή παρατήρηση και μέτρηση των δραστηριοτήτων του ηφαιστείου της Σαντορίνης από τη στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με τη Γη του επιστημονικού δορυφόρου Envisat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Οι ερευνητές, εφόσον εξασφαλίσουν μία νέα αναγκαία χρηματοδότηση, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την επόμενη αποστολή τους έπειτα από έξι έως 12 μήνες, προκειμένου να ανασύρουν τα όργανα που πόντισαν, να καταγράψουν τις μετρήσεις τους και μετά να τα τοποθετήσουν και πάλι στο βυθό. Η επιστημονική παρακολούθηση αφορά μόνο το κυρίως ηφαίστειο της Σαντορίνης και όχι το γειτονικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε βάθος 500 μέτρων, και για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα αντίστοιχη υποθαλάσσια επιτήρηση σε βάθος χρόνου.
Yπενθυμίζεται ότι πριν περίπου έξι μήνες  ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση (5,3 ρίχτερ 48 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης) που είχε σημειωθεί τότε, είχε τονίσει πως  «οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως ... προειδοποιεί», αναφέροντας, παράλληλα πως «αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης». Το σίγουρο είναι ότι όταν οι ερευνητές πάρουν στα χέρια τους τα δεδομένα που θα καταγράψουν τα όργανα που τοποθέτησαν στο βυθό της περιοχής, θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει... κάτω από το βυθό.




«ΕΦΥΓΕ»Η ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Η Σάλι Ράιντ, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα, πέθανε τη Δευτέρα μετά από 17μηνη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 61 ετών.
Η Ράιντ με χάρη και επαγγελματισμό έσπασε τα εμπόδια που υπήρχαν για τις γυναίκες, όσον αφορά τις πτήσεις στο διάστημα και ουσιαστικά άλλαξε το πρόσωπο του διαστημικού προγράμματος των Η.Π.Α.
Είχε σπουδάσει φυσικός, ήταν στην πτήση του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, στις 18 Ιουνίου 1983 σε μια εξαήμερη αποστολή, όπου τέθηκαν σε τροχιά δύο δορυφόροι. Επανέλαβε τη διαστημική πτήση ένα χρόνο αργότερα.
Μετά την αποχώρηση της από τη N.A.S.A. το 1989, έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επιδίωξε να ενθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια να συνεχίσουν στο δικό της διαστημικό δρόμο.
Υπηρέτησε επίσης σε διοικητικά συμβούλια έρευνας που εξέτασαν τις συνθήκες συντριβής τόσο του Τσάλεντζερ όσο και του Κολούμπια.
«Η ιστορική πτήση της Σάλι στο διάστημα δημιούργησε νέα κατάσταση για το έθνος και την έκανε ένα πολύ οικείο πρόσωπο στους Αμερικανούς», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος Σάλι Ράιντ.



Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012


Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ


Οι εφευρέτες που σκοτώθηκαν από την ίδια τους την εφεύρεση.
Ήταν εφευρέτες που, μετά από πολύ χρόνο και κόπο, κατάφεραν να δουν την εφεύρεσή τους να παίρνει σάρκα και οστά. Μόνο που αυτή η εφεύρεση, αντί να τους φέρει δόξα και χρήμα, τους έστειλε πρόωρα στο θάνατο.
Οι ιστορίες 7 εφευρετών που χάθηκαν εξαιτίας των ίδιων τους των εφευρέσεων, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγικής ειρωνείας και αποδεικνύουν ότι, κάποιες φορές, η τόλμη δεν επιβραβεύεται. Κάπως σαν την πτώση του Ίκαρου…

Ο Χένρι Σμολίνσκι είχε θέσει ως στόχο ζωής την κατασκευή ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου. Μετά από χρόνια, το παράξενο όχημα έφθασε στο διάδρομο απογείωσης. Όμως, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, το «αεραυτοκίνητο» συνετρίβη, σκοτώνοντας τον «πατέρα» του.
Το 1903, το αεροπλάνο ήταν η πιο εντυπωσιακή νέα ανακάλυψη. Ο Φραντς Ράιχελτ, όμως, αναρωτιόταν τι θα συνέβαινε στον πιλότο εάν πάθαινε βλάβη το αεροπλάνο. Έτσι βάλθηκε να σχεδιάσει ένα αλεξίπτωτο που θα έδινε τη δυνατότητα στον πιλότο να αιωρηθεί στον αέρα και να πέσει σαν πούπουλο. Ο Ράιχελτ δοκίμασε την εφεύρεση πετώντας πλαστικές κούκλες από τον Πύργο του Άιφελ. Όταν πείστηκε ότι όλα έβαιναν καλώς, αποφάσισε να δοκιμάσει και ο ίδιος. Η πτώση τον σκότωσε ακαριαία.
Ο Χόρας Λόσον Χάνλεϊ πίστευε πολύ στη χρησιμότητα των υποβρυχίων και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σχεδιάζοντας μικρά υποβρύχια για στρατιωτική χρήση. Το τρίτο και πιο εξελιγμένο μοντέλο του, τον έστειλε στον τάφο, στις 15 Οκτωβρίου του 1863. Βυθίστηκε πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αντιδράσουν…
Ο Τόμας Μιτζλεϊ ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε τη βενζίνη με μόλυβδο. Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Μίτζλεϊ υποστήριζε ότι το καύσιμό του ήταν ασφαλές για την υγεία. Τελικά, αποδείχθηκε το αντίθετο. Όμως δεν ήταν η βενζίνη ή ο μόλυβδος που στοίχισε τη ζωή στον εφευρέτη. Ο Μίτζλεϊ, ο οποίος υπέφερε από πολιομυελίτιδα, είχε δημιουργήσει ένα ειδικό σύστημα με σχοινιά για να στηρίζεται στο κρεβάτι του. Στις 2 Νοεμβρίου του 1944 μπλέχτηκε στα σχοινιά και πνίγηκε.
Η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε τα ραδιενεργά στοιχεία πολώνιο και ράδιο και κέρδισε δύο φορές το βραβείο Νόμπελ. Όμως, για χάρη της επιστήμης, η Κιουρί είχε εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ραδιενέργεια. Αυτή η έκθεση της προκάλεσε απλαστική αναιμία και τη σκότωσε το 1934.
Ο Πέριλλος ήταν ένας εφευρέτης που ενδεχομένως… άξιζε να πεθάνει από την ίδια του την εφεύρεση! Κι αυτό γιατί ο Πέριλλος είχε κατασκευάζει τον χάλκινο ταύρο, ένα όργανο εκτέλεσης θανατοποινιτών. Ο ταύρος ήταν κούφιος και μέσα του έβαζαν έναν κρατούμενο. Από κάτω έβαζαν φωτιά και ο κρατούμενος ψηνόταν! Μάλιστα, στα ρουθούνια του ταύρο υπήρχε άνοιγμα, ώστε να ακούγονται τα ουρλιαχτά του θανατοποινίτη. Ο Πέριλλος παρουσίασε τον ταύρο στον τύραννο του Ακράγαντα, ο οποίος όμως δεν εκτίμησε τον κόπο του και… τον καταδίκασε σε θάνατο, μέσα στην ίδια του την εφεύρεση.
Ο Βαλερί Αμπακόφσκι ήταν ένας νεαρός και πολύ φιλόδοξος εφευρέτης. Είχε σχεδιάσει μια υπερταχεία με κινητήρα αεροπλάνου. Το τρένο του είχε ενθουσιάσει την ηγεσία της Ε.Σ.Σ.Δ. που του έδωσε το πράσινο φως για δοκιμές. Στη διάρκεια μίας από αυτών, το τρένο εκτροχιάστηκε. Ανάμεσα στους πέντε νεκρούς ήταν και ο ίδιος ο Αμπακόφσκι.


ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ… ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ!

Μερικές φορές τα... ατυχήματα μπορεί να βγουν σε καλό.

Τα παρακάτω προϊόντα που θα δείτε, όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, είτε ανακαλύφθηκαν για κάποιο διαφορετικό σκοπό είτε κατά λάθος!
Όπως και να ‘χει, έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ήμασταν χωρίς αυτά.

1. Φούρνος μικροκυμάτων
To 1945 ένας μηχανικός της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας οπλικών συστημάτων Raytheon παρατήρησε πως οι σοκολάτες που είχε στην τσέπη του έλιωναν κάθε φορά που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία «magnetron». Συνειδητοποίησε λοιπόν πως η ακτινοβολία «έψηνε» τα γλυκά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...
2. Πυροτεχνήματα
Ανακαλύφθηκαν από λάθος όταν ένας μάγειρας συνδύασε κάρβουνο, θειάφι και νιτρικό κάλιο.
3. Viagra
To... μαγικό χαπάκι προοριζόταν ως φάρμακο για την καρδιά μέχρι που οι γιατροί διαπίστωσαν πως η πίεση του αίματος αυξανόταν... σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.
4. Πατατάκια
Το 1853 ο σεφ George Crum μάλλον ενοχλήθηκε πάρα πολύ από έναν πελάτη ο οποίος επέστρεφε τις πατάτες στην κουζίνα επειδή δεν ήταν πολύ τραγανές. Ο σεφ έκοψε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις τηγάνισε και προσέθεσε αλάτι. Η... συνταγή αυτή δεν άργησε να κάνει πάταγο!
5. Καφές
Ο μύθος λέει πως ένα Ασσύριος ή Αιθίοπας βοσκός παρατήρησε πως το κοπάδι του ήταν ιδιαίτερα δραστήριο και ενεργητικό, όταν τα ζώα έτρωγαν κόκκους καφέ. Αφού δοκίμασε ο ίδιος, πήγε σε έναν τοπικό ιμάμη ο οποίος καβούρντισε και έβρασε τους κόκκους.




ΣΤΑΥΡΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Ένα απίστευτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην Αγία Σοφία. Πάνω από τους ασβεστωμένους τοίχους εμφανίζονται σταυροί!
Το παράδοξο για όλους εμάς που δεν κατέχουμε την τέχνη της αγιογραφικής… είναι ότι τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν από παχύ στρώμα ασβέστη (περίπου δύο δάχτυλα), όπως φαίνεται και σε συγκεκριμένη φωτογραφία, για να καλύψουν τα χριστιανικά σύμβολα και επάνω στον ασβέστη εμφανίστηκαν αυτοί οι σταυροί. Και δίκαια αναρωτιέται ο επισκέπτης, αφού δεν τους έβαψε μετέπειτα κάποιος, είναι δυνατόν να «πότισαν» από τον τοίχο μέχρι την εξωτερική στρώση του σοβά;
Και γιατί να εμφανιστούν μόνο οι σταυροί και να μην εμφανιστούν και οι υπόλοιπες τοιχογραφίες-αγιογραφίες, οι οποίες είναι και σε ψηφιδωτή μορφή (δηλαδή αποκλείεται ο «τυχαίος» εμποτισμός, αφού το επιστρωθέν υλικό είναι ψηφίδα); Ακόμη όμως και εάν επρόκειτο για καλυμμένες με σοβά αγιογραφίες, αποτελεί πολύ παράδοξο γεγονός να μην φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά να αποτυπώνονται στον φωτογραφικό φακό! Τότε έχουμε μία παραδοξότητα, που ίσως θα πρέπει να ελεγχθεί.. Αγιογράφος, που έχει εργαστεί και σε ψηφιδωτές εικόνες, λέει χαρακτηριστικά: «Για να καταλάβετε μιλάμε για ένα αδρανές υλικό π.χ. πέτρα (όπως τα ψηφιδωτά) είναι αδύνατον να αποδώσει χρώμα ως χημική αντίδραση στον νωπό σοβά (όχι και μόνο εμπεριέχει ασβέστη) ώστε να απεικονίσει το σχήμα Σταυρού»…
Οι σταυροί όπως όλοι παρατηρούμε είναι ορθόδοξοι (ισοσκελείς) βυζαντινοί και αποτελούν σύγχρονο φαινόμενο (των τελευταίων μηνών…). Για την περίπτωση που πρόκειται για μεταλλικούς σταυρούς που οξειδώθηκαν, αγιογράφος είπε: «Και όπως και εσείς θα γνωρίζετε το σίδερο με συνδυασμό με το πέρασμα του χρόνου και τις ατελείωτες καιρικές συνθήκες προκαλεί οξείδωση και το κόκκινο χρώμα (σκουριά) απλώνεται σαν καρκίνωμα. Οπότε σε ένα αριστούργημα σε όλους τους τομείς σε καμία περίπτωση δεν θα βάλανε υλικό από σίδερο… Επίσης, αν μπορείτε να φανταστείτε, όλος ο Ναός και τα άλλα αρχιτεκτονικά κτίσματα σε όλης της Βυζαντινής Περιόδου αποτελείται από κομμάτια κεραμικών, ασβέστη, ποταμίσια άμμος, χαλίκι και ατελείωτα… αυγά! Το φρέσκο (τεχνική των Βυζαντινών για τις τοιχογραφίες), αποτελείται από πάστα ασβέστη που είναι από πέτρα, άμμο ποταμού, και μαρμαρόσκονη, σε τρεις στρώσεις (μαύρο φρέσκο, κίτρινο φρέσκο και άσπρο φρέσκο) και πάνω εκεί γίνονται οι Αγιογραφίες. Οι σκόνες χρωμάτων ανακατεύονται μόνο με νερό και τίποτα άλλο γιατί το υλικό που τα κολλάει πάνω στον τοίχο είναι ο ασβέστης. Ο ασβέστης βγαίνει με το νερό από τον σοβά προς την επιφάνεια (με τον καιρό) και συναντώντας το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα γίνεται πάλι ασβεστόλιθος. Δηλαδή ενώ στεγνώνει ο τοίχος βγαίνει από το σοβά και μαρμαρώνεται πάνω στα χρώματα, τα οποία θα παραμείνουν πιασμένα στη μέση του ασβεστόλιθου για πάντα. Αυτά τα έμαθα (την τεχνική) από τον βοηθό καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου Ρουμανίας Mihai Coman». Αξίζει όμως να σταθούμε και στην περίπτωση της μη συμμετρίας των σταυρών με τα υπόλοιπα (μεταγενέστερα προφανώς) ισλαμικά σχήματα. Και αυτή η μη συμμετρία προδίδει πως καμία σχέση δεν έχουν οι σταυροί με την μετέπειτα διακόσμηση του ναού. Κανείς αγιογράφος δεν θα καλλιτεχνούσε παραβιάζοντας την λογική της καλαισθησίας, πόσο δε μάλλον στην περίπτωση του Ναού της Αγίας Σοφίας που αποτελούσε (και συνεχίζει να αποτελεί) πραγματικό κόσμημα στον χώρο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Πώς εξηγείται όμως πως οι σταυροί βρίσκονται παντού μέσα στην Αγία Σοφία και συγκεκριμένα στα τέσσερα θολωτά σημεία; Κάποιοι μιλούν για θαύμα…(στην φωτογραφία δεξιά βλέπετε το αρκετά μεγάλο πάχος του σοβά, που φρόντισαν να βάλουν οι Τούρκοι για σειρά εκατονταετιών, προκειμένου να αποκρύψουν με απόλυτη βεβαιότητα τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά του Ναού της Αγίας Σοφίας).

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΒΑ
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η περίπτωση, αφού στο τέλος του Ιουλίου του 2009,στο φως ήρθε η παράσταση ενός αγγέλου, η οποία ήταν καλυμμένη εδώ και έξι αιώνες από συντηρητές στην Αγία Σοφία. Ο Τούρκος Αχμέτ Εμρ Μπιλτιλί, ένας εκ των συντηρητών, δήλωσε ότι έχουν ως στόχο τώρα να φέρουν στην επιφάνεια και δεύτερο άγγελο, που χρονολογείται από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Τα μωσαϊκά είχαν καλυφθεί λίγο μετά την Άλωση της Πόλης, το 1453 και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι Τούρκοι, αντί να μετακινήσουν τα μοναδικής ομορφιάς μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας, τα κάλυψαν με μέταλλο και γύψο (προσφιλής τακτική του πολιτισμού της Τουρκίας).
Και η συνέχεια της πρώτης ανακάλυψης, έφερε μια μεγάλη ιστορική αποκάλυψη έρχεται στο φως ύστερα από αιώνες «σκότους». Αυτή τη φορά τέσσερις άγγελοι ζωγραφισμένοι πάνω σε μωσαϊκό ήταν για χρόνια κρυμμένοι, εν γνώσει των τουρκικών αρχών, κάτω από πολλά στρώματα ασβέστη και τέσσερις τεράστιες ασπίδες, στις τέσσερις κολώνες που στηρίζουν τον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς.
Οι τέσσερις άγγελοι, που ο καθένας τους έχει έξι φτερά, δημιουργήθηκαν μεταξύ 900 – 1300 π.Χ. Μάλιστα, στα μέσα του 1800, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Fossati, τους είδε κάνοντας επισκευές στο ναό. Τη διαταγή να καλυφθούν με ασβέστη έδωσε ο σουλτάνος Abdülmecit. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν πάνω τους ασπίδες, που αναγράφουν αραβικές προσευχές.
Ωστόσο, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και οι τέσσερις μοναδικές τοιχογραφίες θα βγουν ξανά στο φως, δίνοντάς μας μια γεύση από την αξεπέραστη τέχνη των προγόνων μας.



Τρίτη 24 Ιουλίου 2012


ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ (ΜΕΡΟΣ 2ο)

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΜΑΞΙΟΥ ΤΟΥ JAMES DEAN Το Σεπτέμβριο του 1955, o James Dean σκοτώθηκε σε ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα καθώς οδηγούσε την Porsche του. Μετά το τρακάρισμα, το αμάξι αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ γρουσούζικο. α) Όταν το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε από τον τόπο του ατυχήματος και μεταφέρθηκε σε ένα γκαράζ, η μηχανή γλίστρησε από το αυτοκίνητο και έπεσε στα πόδια ενός μηχανικού με αποτέλεσμα να χάσει και τα δυο του πόδια. β) Αργότερα η μηχανή αγοράστηκε από κάποιον γιατρό που την έβαλε στο δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο και σκοτώθηκε μετά από λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Στον ίδιο αγώνα, σκοτώθηκε ακόμα ένας αυτοκινητιστής στο αμάξι του οποίου υπήρχε ένα εξάρτημα από το αυτοκίνητο του James Dean. γ) Όταν η Porsche του James Dean επιδιορθώθηκε, το γκαράζ στο οποίο βρισκόταν καταστράφηκε από φωτιά. δ) Κάποια άλλη φορά το αυτοκίνητο παρουσιάστικε στο Sacramento, αλλά έπεσε από τη βάση του με αποτέλεσμα να σπάσει το ισχίο του ένας έφηβος. ε) Στο Oregon, το τρέϊλερ στο οποίο βρισκόταν το αυτοκίνητο, έφυγε από τον κοτσαδόρο και το αμάξι έπεσε πάνω σε μια βιτρίνα. στ) Τέλος, το 1959 το αμάξι μυστηριωδώς διαλύθηκε σε 11 κομμάτια ενώ στηρίζονταν σε ατσάλινη βάση. ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ Στο Detroit γύρω στο 1930 μια νεαρή μητέρα θα πρέπει να ευχαριστεί για πάντα έναν άντρα με το όνομα Joseph Figlock. Καθώς ο Figlock περπατούσε στο δρόμο, το μωρό της γυναίκας αυτής έπεσε από το παράθυρο πάνω στον Figlock, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η πτώση και να μην πάθει κακό κανείς από τους δυο. Ένα χρόνο αργότερα η ίδια ακριβώς σκηνή επαναλήφθηκε με το ίδιο μωρό να πέφτει, από το ίδιο παράθυρο στο ίδιο άτομο. Και πάλι δεν χτύπησε κανείς από τους δυο. ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ Το 1883 ο Henry Ziegland τα χάλασε με την κοπέλα του η οποία από τη δυστυχία της αυτοκτόνησε. Ο αδελφός της κοπέλας ήταν τόσο εξοργισμένος που κυνήγησε τον Henry και τον πυροβόλησε. Νόμιζε ότι είχε σκοτώσει τον Henry και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και ο ίδιος. Ωστόσο ο Ziegland δεν είχε πεθάνει. Στην πραγματικότητα η σφαίρα του είχε γρατζουνίσει το πρόσωπο και είχε σφηνωθεί σε ένα δέντρο. Σίγουρα θεωρούσε τον εαυτό του πολύ τυχερό. Κάποια χρόνια αργότερα ο Ziegland αποφάσισε να κόψει το μεγάλο δέντρο το οποίο ακόμα είχε τη σφαίρα πάνω του. Η δουλεία αυτή του φαινόταν πολύ επίπονη και έτσι αποφάσισε να ανατινάξει το δέντρο με λίγο δυναμίτη. Η έκρηξη προκάλεσε την εξοστράκηση της σφαίρας προς το κεφάλι του Ziegland με αποτέλεσμα να πεθάνει. ΔΙΔΥΜΑ ΑΓΟΡΙΑ, ΔΙΔΥΜΕΣ ΖΩΕΣ Η ιστορίες με δίδυμα παιδία και σχεδόν δίδυμες ζωές είναι εκπληκτικές αλλά ίσως όχι όσο των δύο διδύμων από το Ohio. Τα δίδυμα αδέλφια χωρίστηκαν μετά τη γέννησή τους και υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες. Χωρίς να υπάρχει επαφή μεταξύ των οικογενειών και οι δύο οικογένειες ονόμασαν τα παιδία James. Και οι δύο μεγάλωσαν χωρίς ο ένας να γνωρίζει τον άλλον και όμως και οι δύο ενδιαφέρθηκαν να εκπαιδευτούν για την επιβολή του νόμου και οι δύο έχουν δεξιότητες στο σχεδιασμό και στην ξυλουργική και παντρευτήκαν και οι δύο γυναίκες με το όνομα Linda. Και οι δύο είχαν γιούς και ο ένας τον είχε ονομάσει James Alan και ο άλλος James Allan. Και οι δύο δίδυμοι χώρισαν τις γυναίκες τους και μετά παντρεύτηκαν ξανά γυναίκες με το όνομα Betty. Επίσης είχαν σκύλο και οι δύο με το όνομα Toy. 40 χρόνια μετά το αποχωρισμό τους, τα αδέλφια συναντήθηκαν ξανά και ανακάλυψαν τις καταπληκτικές ομοιότητες στη ζωή τους. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ EDGAR ALLAN POE Το δέκατο ένατο αιώνα ο φημισμένος συγγραφέας, Edgar Allan Poe έγραψε ένα βιβλίο με το όνομα «Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ». Έχει θέμα τέσσερις επιζώντες ενός ναυαγίου που ήταν σε μια βάρκα για πολλές μέρες πριν αποφασίσουν να σκοτώσουν και να φάνε τον καμαρότο που το όνομα του ήταν Richard Parker. Κάτι χρόνια αργότερα, το 1884, το πλοίο Mignonette ναυάγησε με μόνο 4 επιζώντες που ήταν σε μια βάρκα για αρκετές μέρες. Τελικά, τα 3 ανώτερα μέλη του πληρώματος, σκότωσαν και έφαγαν τον καμαρότο. Το όνομα του ήταν Richard Parker. ΔΙΔΥΜΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ Το 2002, 2 εβδομηντάχρονοι δίδυμοι πέθαναν με διαφορά δύο ωρών στον ίδιο δρόμο, σε δύο διαφορετικά ατυχήματα. Ο πρώτος από τους διδύμους πέθανε όταν τον χτύπησε φορτηγό ενώ βρισκόταν στο ποδήλατό του στο Raahe, 600 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Helsinki. Πέθανε μόλις ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που πέθανε κ ο αδελφός του. Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι παρόλο που ο δρόμος είναι πολυσύχναστος, δεν γίνονται συχνά ατυχήματα, πράγμα που κάνει το γεγονός ακόμα πιο απίστευτο. ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΟΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο Joseph Aigner ήταν ένας γνωστός ζωγράφος του 19ου αιώνα και απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν και πολύ χαρούμενος, αφού αρκετές φορές προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Όταν ήταν 18 χρονών προσπάθησε να κρεμαστεί, αλλά διέκοψε τα σχέδια του λόγο της μυστηριώδης παρουσίας ενός μοναχού. Στην ηλικία των 22 ξαναπροσπάθησε, αλλά και πάλι ο ίδιος μοναχός τον διέκοψε. 8 χρόνια αργότερα τον καταδίκασαν σε θάνατο με κρεμάλα, λόγω των πολιτικών του απόψεων. Και πάλι η ζωή του σώθηκε από την παρέμβαση του ίδιου μοναχού. Στην ηλικία των 68 χρόνων επιτέλους κατάφερε να αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι. Την κηδεία έκανε ο ίδιος μοναχός το όνομα του οποίου ο Aigner ποτέ δεν έμαθε. ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟ POKER ΣΤΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟ ΓΙΟ Το 1858 ο Robert Fallon πυροβολήθηκε ως πράξη εκδίκησης από αυτούς που έπαιζαν μαζί του Poker. Ισχυρίστηκαν ότι ο Fallon κέρδισε 600 δολάρια κλέβοντας. Με την θέση του Fallon άδεια και ενώ κανείς δεν ήθελε να την πάρει, γιατί το θεωρούσαν γρουσουζιά, βρήκαν ένα νέο παίκτη για να συνεχίσουν και του φόρτωσαν τα 600 δολάρια του νεκρού άντρα. Μέχρι να έρθει η αστυνομία να ερευνήσει το φόνο, ο άντρας είχε μετατρέψει τα 600 δολάρια σε 2200 δολάρια. Η αστυνομία απαίτησε τα 600 δολάρια (που αρχικά κέρδιζε ο Fallon) να πάνε στον πιο κοντινό συγγενή του και εκεί ανακάλυψαν ότι ο νέος παίκτης ήταν ο γιος του Fallon ο οποίος δεν είχε δεν τον πατέρα του για 7 χρόνια! ΜΙΑ ΝΟΥΒΕΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ Όταν ο Norman Mailer ξεκίνησε να γράφει τη νουβέλα του Barbary Shore, δεν είχε σχέδια να περιλάβει έναν Ρώσο κατάσκοπο σαν χαρακτήρα. Καθώς δούλευε πάνω στο βιβλίο του περιέλαβε ένα Ρώσο κατάσκοπο στην Αμερική σαν χαρακτήρα. Όσο προχωρούσε η νουβέλα, ο κατάσκοπος έγινε ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου. Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου το γραφείο μετανάστευσης της Αμερικής, συνέλαβε έναν άντρα που έμενε ακριβώς πάνω από τον Norman Mailer. Ήταν ο Colonel Rudolf Abel, υποτιθέμενος μεγάλος κατάσκοπος της Ρωσίας που δούλευε στην Αμερική εκείνη την εποχή. http://www.pinnokio.gr/arthro/kapoies-poly-perierges-symptwseis-meros-2o iv dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">

ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ

Στο διαδίκτυο άρχισε να ανεβαίνει το πλήρες αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που περιλαμβάνει την άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του, όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται για πρώτη φορά καταγραμμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=mc2). Την διαδικασία αυτή έχει αναλάβει το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το οποίο τα έχει πλέον στην ιδιοκτησία του. Έτσι, όλοι οι χρήστες, ειδικοί και μη, θα μπορούν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους. Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα online γύρω στα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν και τα άλλα στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη που έδωσε το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ και ΝΤΕΙΛΙ ΜΕΙΛ. Τα κείμενα και τα λοιπά προσωπικά αντικείμενα, όπως ταχυδρομικές κάρτες, του διάσημου νομπελίστα Γερμανο-εβραίου φυσικού, βρίσκονταν έως τώρα επιμελώς φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτια. Το πανεπιστήμιο τα φωτογράφισε ψηφιακά σε υψηλή ανάλυση και πλέον τα «ανεβάζει» στο Ίντερνετ, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την προσωπικότητα και το έργο του ανθρώπου που σφράγισε την επιστήμη του 20ού αιώνα με τη θεωρία της σχετικότητας. Μόνο 900 εικόνες των χειρογράφων του και ένας ημιτελής κατάλογος με το μισό περιεχόμενου του αρχείου είχε δημοσιοποιηθεί το 2003. Τώρα, χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι, που είχε κάνει μια ανάλογη ψηφιοποίηση στα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο. Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για τον Αϊνστάιν περιέχει πλέον τον κατάλογο του πλήρους αρχείου και δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να αναζητήσουν αντικείμενα που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν. «Η γνώση δεν έχει να κάνει με την απόκρυψη, αλλά με τη διαφάνεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Μεναχέμ Μπεν Σασόν. Ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του -καθώς και τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του- μετά το θάνατό του το 1955. Το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό αρχείο επιτρέπει ήδη την ενδελεχή μελέτη των πρώτων 2.000 εγγράφων, που αποτελούνται από περίπου 7.000 σελίδες και καλύπτουν την περίοδο της ζωής του Αϊνστάιν έως το 1921. Τα επόμενα χρόνια, θα «ανέβουν» σταδιακά στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένα και τα υπόλοιπα αντικείμενα της συλλογής. Η ψηφιοποίηση γίνεται σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον (όπου εργαζόταν ο Αϊνστάιν) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έχουν αναλάβει να εκδώσουν σχολιασμένα όλα τα επιστημονικά χειρόγραφα του μεγάλου φυσικού. Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C). Υπάρχουν ακόμα λιγότερα γνωστά κείμενα, όπως μια κάρτα στην άρρωστη μητέρα του, η αναγγελία του γάμου του, η ιδιωτική αλληλογραφία με τις ερωμένες του, επιστολές σε εφημερίδες για διάφορα θέματα (π.χ. τη διαμάχη Αράβων και Ισραηλινών) και σωρεία γραμμάτων που έπαιρνε από ανθρώπους που τον καλούσαν να κουρευτεί! Ακόμα, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο από τον «έλεγχο» του Αϊνστάιν, όταν ήταν στο σχολείο, για να διαλύσει τον μύθο ότι ήταν κακός μαθητής. Ακόμα, η αλληλογραφία του με άλλους επιστήμονες, όταν ήταν μόλις 20 ετών, δείχνει πόσο προχωρημένη ήταν κιόλας η έρευνά του. http://gr.news.yahoo.com iv dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">