Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΕΧΘΡΟΣ;


της Κατερίνας Σουλίδου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Το κύριο συστατικό της σοκολάτα όπως όλοι γνωρίσουμε είναι το κακάο. Οι πρώτοι που καλλιέργησαν το κακαόδεντρο ήταν οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Το πρώτο κατάστημα με σοκολάτες όμως δημιουργήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία.
Στην χώρα μας αγαπήθηκε πολύ και αξιοποιήθηκε στο μέγιστο. Όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής θεωρεί την σοκολάτα απαγορευτικό τρόφιμο. Αυτός ο μύθος πρέπει να καταρριφθεί, λέμε ναι σε όλα αλλά με μέτρο.
Τις αρνητικές επιδράσεις τις ξέρουμε όλοι για αυτό θεώρησα πιο ευχάριστο να αναπτύξουμε τα θετικά αυτού του παρεξηγημένου τροφίμου.
Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιότητές της οφείλονται στο κακάο, που περιέχει η σοκολάτα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Έχει αποδειχτεί ότι τι κακάο περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών από το τσάι.
Η σκούρα σοκολάτα (υγείας) περιέχει περισσότερο κακάο λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, απ’ ότι η γάλακτος ή η λευκή, γι’ αυτό και αποτελεί την καλύτερη επιλογή.
Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και βιταμίνη Ε. Δηλαδή, δεν παρέχει στον οργανισμό μας μόνο θερμίδες όπως το αλκοόλ αλλά και βιταμίνες.
Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά σε περιόδους εξετάσεων έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την μνήμη.
Τέλος, διώχνει το άγχος και το στρες.
Απολαύστε τον γλυκό πειρασμό υπεύθυνα για να μην έχετε τύψεις!!! Βάλτε λίγη γλύκα στην ζωή σας!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου