Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ



o       Ήταν ένας παπάς αντάρτης στην Κρήτη που στο ένα χέρι κράταγε τον σταυρό και στο άλλο το τουφέκι και πριν πολλά χρόνια μπήκε στην Αγιά Σοφιά και λειτούργησε. Είναι ο μοναδικός Έλληνας παπάς που ζωντάνεψε αυτό το μοναδικό χριστιανικό ναό στα 559 χρόνια που βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων.
o       Μέχρι να τον βγάλουν σηκωτό από το ιερό της μεγάλης εκκλησίας οι Τούρκοι χωροφύλακες πρόλαβε να στείλει το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι η Αγιά Σοφιά δεν είναι τζαμί, όπως λένε οι Τούρκοι, αλλά το παγκόσμιο κέντρο του Χριστιανικού Βυζαντίου. Σημάδια και κειμήλια από αυτόν τον μεγάλο αντάρτη παπά, τον Λευτέρη Νουφράκη ανακάλυψα στο ορεινό χωριό Αλώνες του Ρεθύμνου και κάποιους δικούς του ανθρώπους που κρατάνε και σήμερα ζωντανή την μνήμη του.
o       Είχε φτάσει στην Κωνσταντινούπολη ως ιερέας της δεύτερης ελληνικής μεραρχίας στην εξόρμηση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και μία μέρα κρυφά πήρε μια ομάδα αξιωματικών του ελληνικού στρατού φόρεσε το πετραχήλι και μπήκε στο ιερό της Αγιά Σοφιάς, όπου έκανε λειτουργία ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο. Μέχρι να πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι τι έκανε ο Έλληνας μέσα στην Αγιά Σοφιά, αυτός είχε ολοκληρώσει το τελετουργικό και μεταφέρθηκε στη συνέχεια σηκωτός από τους Τούρκους στρατο-χωροφύλακες εκτός του βυζαντινού ναού.
o       Λίγο καιρό αργότερα, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πήρε όλα τα αριστεία ανδρείας και τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία και σήμερα υπάρχει ένα μικρό μουσείο στο χωριό του από το κατόρθωμά του στην Κωνσταντινούπολη.
o       Υπάρχει και ποίημα που έγραψε ο ίδιος για τον εαυτό του και λέει το εξής: Μέσα από φλόγας ιεράς και ως άσμα κύκνειο παπά-Λευτέρη, που έτρεχε αδάμαστος, παντού ξεφτέρι, στους πολέμους και στις μάχες με τον Τίμιο Σταυρό για να σώζει τους δικούς μας και να ανατρέπει τον εχθρό.
o       Τέτοιους παπάδες σύμβολα χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα που περνάει μια από τις πιο σκοτεινές εποχές της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου