Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΤΑ …ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ!


της Κατερίνας Σουλίδου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Χρόνια τώρα τα γιαπράκια έχουν συνδεθεί με τα Χριστούγεννα στην Κοζάνη. Δεν θα αναφέρω τις θερμίδες αυτού του εορταστικού μας τροφίμου, αλλά θα αναλύσω τα θετικά στοιχεία που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωσή του.
Θεωρείται πλήρες γεύμα γιατί έχει και πρωτεΐνη (κρέας) και υδατάνθρακες (ρύζι, λάχανο) και λίπος (ελαιόλαδο). Καλύπτει δηλαδή όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιέχει ένα γεύμα.
Κιμάς: Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο αίμης (μια μερίδα γιαπράκια προσφέρει περίπου 5 mg. σιδήρου, δηλαδή το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για τα παιδιά και τις γυναίκες και το 50% για τους ενήλικους άντρες) αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Λάχανο: Ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών, που τα τελευταία χρόνια έχουν μαγνητίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Α, C και Κ. Με το μαγείρεμα καταστρέφεται σημαντικό μέρος από τις δύο πρώτες, ενώ από την βιταμίνη Κ μόνο ένα μικρό μέρος.
Ρύζι: Είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ελαιόλαδο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα («καλά» λιπαρά). Καλή πηγή βιταμίνης Ε. Θα ήταν σωστότερο να το προσθέτουμε στο τέλος για να μην μετατραπούν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε trans («κακά» λιπαρά).
Συνοδεύεστε τα γιαπράκια με σαλάτα και ένα ποτηράκι κρασί.
Καλές γιορτές σε όλους, με υγεία και αγάπη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου