Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ


 Για σήμερα, 21η Δεκεμβρίου 2012, ο καιρός στα κεντρικά, δυτικά, ανατολικά, βόρεια και νότια προβλέπεται... κατακλυσμιαίος. Η γη ενδεχομένως να συγκρουστεί με κάποιον αστεροειδή ή να ανεβάσει θερμοκρασία λόγω αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας ή να έρθει τούμπα «εξαιτίας» μια αναστροφής της πολικότητας του μαγνητικού της πεδίου ή να γίνει βορά κάποιας μαύρης τρύπας του διαστήματος ή όλα τα παραπάνω μαζί και «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Εάν βέβαια από την άλλη, εσείς μπορείτε και διαβάζετε ετούτες της γραμμές, όντας σώοι και αβλαβείς, ενώ το περιβάλλον γύρω σας παραμένει επίσης σώο και αβλαβές, τότε το τέλος, αν και πολυαναμενόμενο, μάλλον μας έστησε στο ραντεβού. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι εσχατολογικές θεωρίες διαψεύδονται. Το ίδιο έχει ξανασυμβεί περί τις 190 φορές τα τελευταία 2.000 χρόνια (για την ακρίβεια, 183 φορές, σύμφωνα με μετρήσεις μιας υπηρεσίας του γαλλικού κράτους).
Ωστόσο, η σημερινή «συντέλεια», η οποία επί της ουσίας απορρέει από μια εσφαλμένη ερμηνεία του ημερολογίου των Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής Μάγια, μάλλον ξεχωρίζει ως μια από τις δημοφιλέστερες και διασημότερες στα ανθρώπινα χρονικά. Ας όψεται το Διαδίκτυο (μέσω του οποίου οι κάθε είδους φήμες μπορούν να αναπαράγονται και να ταξιδεύουν ταχύτατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη) καθώς και το Χόλιγουντ το οποίο μας έχει εξοικειώσει με την ιδέα ενός επερχόμενου... «Αρμαγεδδών» μέσα από εντυπωσιακά κρεσέντο δραματουργίας, πλούσια σε εφέ.
Κάπως έτσι λοιπόν -λίγο οι Μάγια και το ημερολόγιό τους (που όντως θεωρείται ένα από τα ακριβέστερα που έχουν υπάρξει ποτέ), λίγο ο κινηματογράφος που το έχει συνήθειο να υπερβάλλει, λίγο η φυσική ροπή του ανθρώπου προς την... εσχατολογία, λίγο το εμπορικό συμφέρον ορισμένων επιτηδείων- ολόκληρη η υφήλιος έφτασε στο σημείο να περιμένει ένα τέλος που για άλλη μία φορά βέβαια ευτυχώς δεν ήρθε.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Τι κι αν η επιστημονική κοινότητα (N.A.S.A. κ.ά.) έσπευσε να καθησυχάσει τα πλήθη με δημόσιες ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, υποστηρίζοντας πως το μόνο που θα έρθει στις 21 Δεκεμβρίου είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι κι αν οι πολιτικές ηγεσίες (μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν στη Ρωσία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ στην Αυστραλία κ.ά.) συνέστησαν ψυχραιμία; Τυφλωμένοι από πάθος εσχατολογικό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα.
Οι υπόλοιποι βέβαια, δεδομένου ότι το τέλος... τελικώς δεν ήρθε, μπορούμε πλέον να καυχόμαστε πως δεν αγχωθήκαμε για το τίποτα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που αυτό το «τίποτα» σε κάποιους κόστισε ακριβά. Βλέπετε, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ορισμένοι έσπευσαν να κερδοσκοπήσουν πουλώντας στα τρομαγμένα πλήθη αξεσουάρ επιβίωσης.
Για παράδειγμα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ένας επιτήδειος στην Κίνα πουλούσε «κιβωτούς του Νώε» προς περίπου 600.000 ευρώ τη μία, ενώ την ίδια ώρα, στις Η.Π.Α., ευυπόληπτες εταιρείες διέθεταν προς πώληση υπερπολυτελή καταφύγια με τις τιμές να κυμαίνονται σε αναλόγως υψηλά επίπεδα (της τάξεως των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολ.). Βέβαια, πλέον, δεδομένου ότι η αποκάλυψη αναβλήθηκε, εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν όσοι πλήρωσαν για κάτι από τα παραπάνω, νιώθουν εξαπατημένοι ή ανακουφισμένοι.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΝΟ ΦΕΤΟΣ
«ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ
Το τέλος του κόσμου μπορεί... τελικώς να μην ήρθε. Ωστόσο, τον «Αρμαγεδδών» τον έχουμε ζήσει ήδη και μάλιστα σε διάφορες εκδοχές, μέσα από ουκ ολίγες κινηματογραφικές περιπέτειες.
Χαρακτηριστικά, το 2012 και η καταστροφολογία που το συνοδεύει έχει δώσει τροφή σε τουλάχιστον πέντε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.
Λόγος για τις ταινίες: «2012: Supernova» (ένας επιστήμονας προσπαθεί να σώσει τη γη από τα... σκάγια αστεροειδούς που εξερράγη), «2012» (οι ήρωες αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε έναν κόσμο που κυριολεκτικά καταρρέει), «2012: Doomsday» (τέσσερις άνθρωποι επισκέπτονται ένα αρχαίο ναό των Μάγια ενώ το τέλος πλησιάζει), «2012: Ice Age» (μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία προκαλεί βαρυχειμωνιά στη... Βόρεια Αμερική) και «I am Legend» (θανατηφόρος ιός κάνει την εμφάνισή του το φθινόπωρο του 2012 απειλώντας το ανθρώπινο είδος με αφανισμό).

ΧΡΟΝΙΑ-ΟΡΟΣΗΜΟ
Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω είναι ταινίες στις οποίες διαδραματίζει κάποιο ρόλο συγκεκριμένα το 2012 ως χρονιά-ορόσημο. Από εκεί και πέρα, οι ταινίες που περιστρέφονται ευρύτερα γύρω από εσχατολογικούς σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς είναι φυσικά πολλαπλάσιες.
Μια πρόχειρη αναζήτηση στη βάση δεδομένων IMDB δίνει συνολικά περί τα 100 αποτελέσματα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει φυσικά η περιπέτεια «Αρμαγεδδών» στην οποία ο Μπρους Γουίλις ανατινάζει με εκρηκτικά έναν αστεροειδή που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη. Μάλιστα, το σενάριο περί σύγκρουσης της γης με κάποιο άλλο ουράνιο σώμα έχει πρωταγωνιστήσει και σε αρκετές άλλες ταινίες όπως για παράδειγμα: η «Ολέθρια Σύγκρουση» («Deep Impact») του 1998 ή το ψυχροπολεμικό «Οι Τελευταίες Στιγμές της Γης» («When Worlds Collide») του 1951.
Αγαπημένο θέμα λοιπόν στον χώρο της Μεγάλης Οθόνης, το τέλος του κόσμου δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να εμπνεύσει επίσης και άλλες τέχνες όπως τη μουσική και τα κόμικς. Ξεκινώντας από τα τελευταία και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, ο Αρκάς υπενθυμίζεται πως είχε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κυκλοφορήσει μια σειρά επονομαζόμενη «Μετά την Καταστροφή» η οποία ακολουθεί τους δύο μοναδικούς επιζήσαντες του τρίτου παγκοσμίου πολέμου στο οδοιπορικό τους μέσα σε ένα πλανήτη όλο σκουπίδια.

ΜΕ ΝΟΤΕΣ
Από μουσικής πλευράς δε, το τέλος του κόσμου το έχουν τραγουδήσει μεταξύ άλλων οι: The Cure («The end of the world» του 2004), REM («It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)» του 1987), The Doors («The end» του 1967), Nine Inch Nails («The Day the Whole World Went Away» του 1999) και Tom Waits («The earth died screaming» του 1992).

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΙΑ
«ΤΑΜΠΟΥΡΩΘΗΚΑΝ» ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ... ΚΙΒΩΤΟΥΣ
Άλλοι ταμπουρώθηκαν σε καταφύγια αρκετά μέτρα κάτω από τη γη, άλλοι επιβιβάστηκαν σε αυτοσχέδιες «κιβωτούς του Νώε» περιμένοντας το μεγάλο κύμα, άλλοι κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους περιτριγυρισμένοι από κονσέρβες κι άλλοι έσπευσαν να νοικιάσουν ένα κρεβάτι στα μόνα μέρη που πρόκειται να σωθούν από την καταστροφή (πρόκειται για τα χωριά Μπουγκαράτς στη Νότια Γαλλία και Σιρίντζε στη δυτική Τουρκία).
Κι όλα αυτά με την ελπίδα να γλιτώσουν από τον «Αρμαγεδδών», ο οποίος ωστόσο άργησε για πολλοστή φορά στο ραντεβού. Δυστυχώς, αυτό που ξεκίνησε ως αμφιλεγόμενη προφητεία έμελλε να εξελιχθεί σε... θέατρο του παραλόγου. Κάποιοι σε Κίνα και Ολλανδία έσπευσαν να κατασκευάσουν τις δικές τους «κιβωτούς του Νώε» προκειμένου να προφυλαχθούν από τον επερχόμενο κατακλυσμό.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
Μάλιστα, στην Κίνα, κάποιες από αυτές τις κιβωτούς διατέθηκαν προς πώληση στην «προνομιακή» τιμή των 614.811 ευρώ η μία. Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι είτε νοίκιασαν δωμάτια σε καταφύγια κατασκευασμένα ειδικά για την περίσταση, είτε οχυρώθηκαν στις οικίες τους έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει προμήθειες αρκετές για να τρέφονται χρόνια. Χαρακτηριστικά, εταιρείες όπως οι Safecastle, Atlas Survival Shelters και Vivos Group πωλούν τέτοιου τύπου καταφύγια με τις τιμές να ξεκινούν από τα 9.000 δολ. και να φτάνουν έως τα... 550.000 δολ.

ΚΑΙ ΠΑΡΤΙ
Ωστόσο, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και το τέλος του κόσμου έχει δύο προσεγγίσεις: μια αρνητική που περιγράψαμε παραπάνω και μια δεύτερη, περισσότερο εορταστική.
Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα το βράδυ, σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της υφηλίου, είναι προγραμματισμένα πάρτι και εορταστικές εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα τι άλλο; Τον κατακλυσμό που δεν ήρθε. Ενδεικτικά, γνωστό γαλλικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη σερβίρει σήμερα δείπνο για το «τέλος του κόσμου» και αύριο μεσημεριανό «για την επιβίωση από το τέλος».
Παράλληλα, στην παγωμένη Μόσχα είναι προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ πάρτι σε... μπούνκερ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πάρτι απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στην αφρόκρεμα της ρωσικής υψηλής κοινωνίας, καθότι η τιμή εισόδου ξεπερνά τα 700 δολ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου