Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ, ΕΙΣΑΙ ΣΩΣΙΑΣ!


Μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι αλήθεια. Το σύνδρομο Capgras κάνει κάποιον να πιστεύει πως οι κοντινοί του άνθρωποι έχουν αντικατασταθεί με σωσίες.
Μια 21χρονη φοιτήτρια στις Η.Π.Α. έχει μια θαυμάσια σχέση με τη μητέρα της. Είναι το τελευταίο από τα έξι παιδιά και ίσως το πιο αγαπημένο. Ξαφνικά άρχισε να πιστεύει πως η μητέρα της δεν ήταν πια η αληθινή της μητέρα, αλλά μία σωσίας της.
Δεν πρόκειται για αστείο ή για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια σοβαρή και σπανιότατη ασθένεια, το σύνδρομο Capgras. Οι ασθενείς πιστεύουν ακράδαντα ότι οι κοντινοί τους άνθρωποι έχουν αντικατασταθεί με σωσίες. Κανένα λογικό επιχείρημα δεν μπορεί να τους πείσει για το αντίθετο, όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν πράγματα που μόνο οι γονείς, τα αδέλφια ή οι σύζυγοι μπορεί να γνωρίζουν.
Η συγκεκριμένη φοιτήτρια διασκεδάζει προς το παρόν με αυτή την κατάσταση, οι περισσότεροι ασθενείς όμως τη βρίσκουν αφόρητη και υποφέρουν πολύ. Οι κοντινοί άνθρωποι γίνονται ξαφνικά ξένοι.
Πρόκειται για μια διαταραχή του εγκεφάλου. Παρατηρείται ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβάνονται τα οπτικά νεύρα και στο συναίσθημα. Ξαφνικά δεν νιώθει κανείς όπως θα έπρεπε να νιώθει για κοντινούς του ανθρώπους, οι οποίοι γίνονται τελείως ξένοι.
Δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία. 
Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει τι ακριβώς προκαλεί αυτή την κατάσταση. Συναντάται κάποιες φορές σε ανθρώπους που έχουν πάθει κάποιο ατύχημα και έχουν χτυπήσει στο κεφάλι. Άλλοτε πάλι μία εξήγηση μπορεί να αποτελεί η σχιζοφρένεια.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί θεραπεία αυτής της ασθένειας. Αντιμετωπίζεται καλύτερα σε ανθρώπους που έχουν χτυπήσει στο κεφάλι. Οι υπόλοιποι είναι συχνά υποχρεωμένοι σε ολόκληρη τη ζωή τους να παίρνουν φάρμακα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πάντως ένας πολύ βοηθητικός και υποστηρικτικός παράγοντας. Οι μαγνητικές τομογραφίες στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο λεπτομερείς και οι επιστήμονες υπολογίζουν πως σε 30 ή 40 χρόνια οι αποτυπώσεις του εγκεφάλου θα είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν στους επιστήμονες να εκτιμήσουν με σχετική ακρίβεια που εντοπίζεται η βλάβη, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.
Για τη συγκεκριμένη ασθένεια ισχύει μάλλον το ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία.

Πηγή: Deutsche Welle




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου