Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ (ΣΤΙΟΥΑΡΤ)


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
Οι Μαγεμένες είναι ιστορικό χαρακτικό του Άγγλου αρχαιολόγου και ζωγράφου Τζέιμς Στούαρτ του 1753. Εικονίζει το μνημείο των Μαγεμένων που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε το 1836 στο μουσείο του Λούβρου. Το χαρακτικό φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ έχει εκτυπωθεί και σε βιβλία του Στιούαρτ, στα οποία περιγράφει αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ
Ο Στιούαρτ και ο Ρεβέττ περιόδευσαν την Ελλάδα, όπου σπούδασαν τα αρχαία μνημεία των Αθηνών. Από εκεί αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των πολιτικών εξελίξεων και πέρασαν από την Θεσσαλονίκη, όπου συνάντησαν τον Πέτρο Παράδεισο, Έλληνα πρέσβη στην υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Παράδεισος τους σύστησε με τον Εβραίο έμπορο, που στο οικόπεδό του βρίσκονταν το αρχαίο μνημείο των Μαγεμένων. Οι Εγγλέζοι επισκέφτηκαν τον Εβραίο, με την μεσολάβηση του Παράδεισου, όπου και ο Στιούαρτ ζωγράφισε τον πίνακα. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ο Στιούαρτ δημοσίευσε τον πίνακα αυτό, μαζί και με τους υπόλοιπους που είχε ζωγραφίσει στην Αττική. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο πίνακας εικονίζει την αυλή του σπιτιού ενός Εβραίου έμπορου. Το σπίτι είναι σφηνωμένο κάτω από την πύλη των Μαγεμένων. Στο προαύλιο συζητούν ο Εβραίος έμπορος με τον Έλληνα Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Θεσσαλονίκη Πέτρο Παράδεισο, ενώ ένας μικρός υπηρέτης του προσφέρει καφέ. Η γυναίκα του Εβραίου και οι δύο θυγατέρες του επάνω στο μπαλκόνι τον προσκαλούν να κάτσει, ενώ σε κάποια απόσταση στέκει ο ζωγράφος του πίνακα, ο οποίος συνοδεύεται από τον αρχιτέκτονα Ρεβέττ και έναν Έλληνα δραγουμάνο του Πρέσβη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου