Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ. ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΤΙΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



Οκτώβριος του 1529. Ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής που πολιορκεί για περισσότερο   από τέσσερες μήνες τη Βιέννη αποφασίζει να λύσει την πολιορκία και να επιστρέψει στην πολυαγαπημένη του Ροξελάνα καθώς μακριά της ένιωθε λύπη και μοναξιά. Δίνει λοιπόν  εντολή να εκτελεστούν χιλιάδες αιχμάλωτοι που έχει πιάσει σε όλη την Ευρώπη καθ’ οδόν προς την πρωτεύουσα της  Αυστρίας. Είναι η πρώτη του μεγάλη ήττα, που έδωσε κουράγιο στη φοβισμένη Ευρώπη. Ο Σουλεϊμάν ήταν δισέγγονος του Πορθητή και ένας μεγάλος πολεμιστής και στρατηλάτης που όπως όλοι οι κατακτητές είχε ως πρότυπο το Μέγα Αλέξανδρο. Στην Αυστρία έφθασε με 120 χιλιάδες στρατό και διπλάσιους βοηθητικούς, ενώ οι Αυστριακοί ήταν μόνο 20 χιλιάδες αμυνόμενοι και περίπου 700 Ισπανοί που έφθασαν για βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά οι Βιεννέζοι είχαν οργανώσει αριστοτεχνικά την άμυνα τους και δε λύγισαν, ενώ ο χειμώνας εξαντλούσε τα οθωμανικά στρατεύματα που θρηνούσαν καθημερινά χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες. Αν οι Αυστριακοί έχαναν μάλλον σήμερα η Ευρώπη θα ήταν κάπως διαφορετική, δε συμφωνείτε;
Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής έμεινε στην ιστορία κυρίως για την επεκτατική του μανία, τις συνεχείς και σκληρές στρατιωτικές του εκστρατείες και τη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας πιο μεγάλης και δυνατής από ποτέ. Ωστόσο η δράση του δε σταματά εκεί. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε στο νομοθετικό σύστημα της αυτοκρατορίας, καθώς και στο «θεσμό» του χαρεμιού.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1494 και αποτελούσε τον αγαπημένο γιο του σουλτάνου Σελίμ, ο οποίος λέγεται πως σκότωσε τους άλλους τέσσερις γιους του για να εξασφαλίσει το θρόνο στον Σουλεϊμάν. Η στρατιωτική του δράση ξεκινά με την κατάληψη του Βελιγραδίου για να περάσει γρήγορα στη Ρόδο και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής. Η σκληρότητα και η βαναυσότητα των στρατευμάτων του ξεπερνούσε κάθε όριο. Η εισβολή στη Ρόδο συνοδεύτηκε με λεηλασίες και καταστροφές τόσο στα σπίτια όσο και στις εκκλησίες, κακοποιήσεις αρρώστων και γυναικών, καθώς και βιασμούς.
Πολλοί ιστορικοί μιλούν για καταδιωκτική μανία του Σουλεϊμάν εναντίον του ελληνισμού κι άλλοι του αναγνωρίζουν ότι ήταν ανεκτικός απέναντι στις άλλες θρησκείες. Όπως και να ‘χει η συμπεριφορά του σε αυτό το θέμα μάλλον δεν ήταν σταθερή. Ωστόσο  βεζίρης και στενότατος  φίλος του σουλτάνου ήταν ο Ιμπραήμ Πασάς,  πρώην δούλος από την Πάργα και χριστιανός πριν εξισλαμισθεί. Είχε μοναδικά προνόμια και τον στήριζε η μητέρα του σουλτάνου.
Εντυπωσιακή ήταν  η στάση του Σουλεϊμάν απέναντι στο χαρέμι. Τα προηγούμενα χρόνια ο σουλτάνος μπορούσε να αποκτήσει παιδιά με τις γυναίκες του χαρεμιού με σκοπό να εξασφαλίσει άρρενες διαδόχους, χωρίς βέβαια να τις παντρευτεί. Υπήρχε όμως ένας περιορισμός. Όταν μία παλλακίδα γεννούσε γιο, ο σουλτάνος απαγορευόταν να συνεχίσει τη σεξουαλική του σχέση με τη συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία από εκείνη τη στιγμή γινόταν «η μητέρα του πρίγκιπα» και δε θα έπρεπε να έχει μάτια για τίποτα άλλο πέραν του γιου της. Ο Σουλεϊμάν όμως ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσίδα και χριστιανή παλλακίδα Ροξελάνα, στην οποία στη συνέχεια έδωσε το όνομα μουσουλμανικό Χουρέμ. Τη Ροξελάνα του έκανε δώρο ο βεζίρης ο οποίος δε φανταζόταν ότι έσκαβε το λάκκο του.
Η Χουρέμ γέννησε ένα γιο το 1521, αλλά οι ερωτικές σχέσεις της με τον σουλτάνο συνεχίστηκαν χαρίζοντας στο Σουλεϊμάν άλλους τέσσερις  γιους και μία κόρη. Το 1534 ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με την παράδοση ο Σουλεϊμάν την παντρεύτηκε με μεγάλη δημόσια τελετή, αφού πρώτα της χάρισε την ελευθερία της. Η Χουρέμ τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση και πολλοί ήταν εκείνοι που την κατηγόρησαν πως κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Μουσταφά, του γιου του Σουλεϊμάν από την πρώτη του παλλακίδα, Μαχιντεβράν. Ο Μουσταφά ήταν άξιος πολεμιστής και ικανός πολιτικός με σπουδαία μόρφωση αλλά δεν ήταν γιος της Ροξελάνα κι έτσι έγινε θυσία με την κατηγορία ότι επιβουλευόταν το θρόνο. Ο Σουλεϊμάν έδωσε την εντολή για την εκτέλεση του πρωτότοκου γιου του. Σημείωση:  Στην Οθωμανική αυτοκρατορία δεν υπήρχε το κληρονομικό δικαίωμα του πρωτότοκου κι όποιο παιδί επικρατούσε, δια της βίας, συνήθως σκότωνε τα υπόλοιπα αδέλφια του για να μην κινδυνεύει.
Όταν πέθανε η μάνα του Σουλτάνου που τον προστάτευε, κατηγορήθηκε και ο βεζίρης για αθέμιτες φιλοδοξίες. Ένα βράδυ ο επιστήθιος φίλος του Σουλεϊμάν κοιμήθηκε στο παλάτι και το πρωί τον βρήκαν στραγγαλισμένο  έξω από αυτό.
Ο δεύτερος γιος του Σουλτάνου και της Ροξελάνα, ο Σελίμ ο Β΄ ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του Σουλεϊμάν το 1566 χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει την αίγλη που είχε χαρίσει ο πατέρας του στην αυτοκρατορία. Πέθανε στην μπανιέρα του με το παρατσούκλι του μέθυσου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου