Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΥΪΔΩΝ

 Νόμιμη θρησκεία είναι πλέον στη Βρετανία ο δρυϊδισμός ένα δόγμα ως τώρα, το οποίο βασίζεται στην αναγνώριση θεοτήτων σε φυσικά φαινόμενα όπως ο κεραυνός, η βροντή και άλλα. Βασικό του στοιχείο είναι η αρμονία και οι ρίζες του χάνονται στον παγανισμό, τις αρχαίες ειδωλολατρικές παραδόσεις των λαών της Ευρώπης, κυρίως στην περιοχή της Βρετανίας.
Ο δρυϊδισμός, ένα κελτικό θρησκευτικό δόγμα το οποίο δοξάζει τα πνεύματα της φύσης, αναγνωρίσθηκε ως θρήσκευμα στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Οργανώσεων (Charity Commission).
Το Δίκτυο Δρυΐδων (Druid Network), μία οργάνωση που αντιπροσωπεύει τους προσήλυτους του δρυϊδισμού σε όλον τον κόσμο, περιεβλήθηκε του καθεστώτος της αγαθοεργίας ως θρησκευτική οργάνωση, που της απένειμε η Charity Commission. Στην απόφασή της, η Επιτροπή εκτιμά πως το Δίκτυο Δρυϊδών ιδρύθηκε αποκλειστικά για αγαθοεργείς σκοπούς υπέρ της προώθησης της θρησκείας και εντός του πλαισίου του γενικού συμφέροντος. Με αυτή την απόφαση το Δίκτυο μπορεί εφεξής να χαίρει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος.
Πρόκειται για την πρώτη παγανιστική δοξασία που αναγνωρίζεται ως «θρησκεία» στη Βρετανία. Παρόλα αυτά ορισμένοι οπαδοί του αντιδρούν, καθώς προτιμούν τον όρο «πνευματικότητα».
Το βασικό κήρυγμα του δρυϊδισμού έγκειται στην αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Τα μέλη της δρυϊδικής κοινότητας τιμούν ως θεότητες φυσικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός, ο ήλιος και η Γη, καθώς και τα πνεύματα που εγκατοικούν στα βουνά, στα ποτάμια, κ.ο.κ.
Γεννημένο στην Ιρλανδία και στη Βρετανία, το κίνημα τούτο έχει απλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως στη Γαλλία και στην Ολλανδία και σήμερα αριθμεί εκατ. πιστούς σε όλον τον πλανήτη. Η σύγχρονη προσήλωση των ανθρώπων στην οικολογία και η αποξένωσή τους από τις παραδοσιακές θρησκείες έχει προκαλέσει ένα αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως στη Βρετανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου