Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στις 6 Απριλίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 71 χρόνια από την ημέρα που οι δυνάμεις των ναζί πατούν για πρώτη φορά στο ελληνικό έδαφός. Θα είναι η αρχή της πιο σκοτεινής τετραετίας η οποία βύθισε τον ελληνικό λαό στην πείνα ,τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Το 1941, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά κέντρα που αντιστέκονται στις δυνάμεις του Άξονα. Ο ερχομός των αγγλικών μεραρχιών στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του ‘41 ήταν κόκκινο πανί για το Ράιχ, αφού απειλούσε τα σχέδια του Χίτλερ για την προβλεπόμενη επίθεση του στη Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα, οι ταπεινωτικές ήττες του Μουσολίνι από τις ελληνικές δυνάμεις στη Βόρειο Ήπειρο οδήγησαν τον Χίτλερ στην απόφαση να στρέψει τα στρατεύματα του στην Ελλάδα. Η επιχείρηση έφερε την κωδική ονομασία Μαρίτα.
Λίγες μέρες πριν την εισβολή ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα πρίγκιπας Έρμπαχ διαβίβασε την ανακοίνωση-τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή με την οποία η κυβέρνηση Χίτλερ εξηγούσε πως ο πόλεμος στρέφεται κατά των «παρεισάκτων Άγγλων». Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ στη ναζιστική πρόκληση και τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου ο στρατάρχης φον Λιστ βάζει μπροστά το σχέδιο Μαρίτα. Ο Λιστ φτάνει έξω από τα ελληνοβουλγαρικά με τον εξωφρενικό αριθμό των 680.000 αντρών, 1200 τανκς και 700 αεροπλάνων.
Στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα γραφτεί το έπος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά. Οι Έλληνες οργανώνουν την αντίσταση τους στη παντοδύναμη γερμανική στρατιά μόλις με 70.000 άνδρες, αλλά παρά τη σθεναρή υπεράσπιση των συνόρων, η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη και το ελληνικό μέτωπο καταρρέει μέσα σε 2 μέρες. Ο Αλέξανδρος Παπάγος δίνει εντολή στους περικυκλωμένους υπερασπιστές της γραμμής Μεταξά να συνθηκολογήσουν. Την ίδια ώρα τα γερμανικά Στούκας αρχίζουν να βομβαρδίζουν τον Πειραιά και την Ελευσίνα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές και πολυάριθμα θύματα.
Ο ίδιος ο Χίτλερ, τον Μάιο του 1941 θα παραδεχτεί στο Reichstag: «Οι Έλληνες πολέμησαν με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία και συνθηκολόγησαν μόνον όταν η περαιτέρω αντίσταση τους ήταν αδύνατη και κατά συνέπεια μάταιη».
Στις 27 Απριλίου όλη η ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό τριπλή κατοχή και η ναζιστική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη. Κάπως έτσι ξεκινά η τραγωδία της ελληνικής εξαθλίωσης.


http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/04/09/437-germanikh-eisvolh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου