Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΧΑΛΙΦΑΞ: Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ

Η ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΟΛΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΦΙΑΣΟΥΝ ΣΕ ΤΡΙΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ.


Καναδοί ναύτες εντοπίζουν το μικροσκοπικό κορμί που επιπλέει ανάμεσα σε κομμάτια παγόβουνου, έξι μέρες μετά τη βύθιση του Τιτανικού. Το 19μηνο αγόρι φορούσε τέσσερις στρώσεις ρούχων και ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια -μια «ανώφελη» ασπίδα απέναντι στα παγωμένα νερά της θάλασσας, ωστόσο, το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να κάνει ένας γονιός εκείνες τις στιγμές…
Το «Άγνωστο Αγόρι», όπως είναι πλέον γνωστό το συγκεκριμένο παιδί, έχει ταφεί μαζί με άλλα, πολλά θύματα του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ στο καναδικό λιμάνι του Χάλιφαξ προς τον Ατλαντικό. Αυτή η πόλη έμελε να αναλάβει τον καταστροφικό αντίκτυπο της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 1.500 ανθρώπους.
Μετά τη βύθιση του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, τα περισσότερα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Νέα Υόρκη, όπου οι 700 και περισσότεροι επιβιώσαντες έφτασαν, για να διηγηθούν την ιστορία τους. Το Χάλιφαξ ωστόσο ήταν εκείνη η πόλη που έστειλε πλοία να περισυλλέξουν τα πτώματα και να τα ενταφιάσουν σε τρία νεκροταφεία. «Έφτιαξαν το πλοίο στο Μπέλφαστ, το βύθισαν στον Ατλαντικό και εμείς το θάψαμε. Με αυτήν την έννοια, το τελευταίο κομμάτι της ιστορίας του Τιτανικού βρίσκεται εδώ στο Xάλιφαξ», λέει ο ντόπιος συγγραφέας Άλαν Ράφμαν. Η ιστορία του τραγικού πλοίου καταλήγει στο Χάλιφαξ: 150 τάφοι, περισσότερες από 20 τοποθεσίες που συνδέονται με τις προσπάθειες διάσωσης και δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν τότε.
Έναν αιώνα μετά από την πρόσκρουση του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ σε παγόβουνο, στις 15 Απριλίου 1912, αυτή η πόλη των 300.000 διοργανώνει μια σειρά από συναυλίες, αναγνώσεις και άλλα γεγονότα που επαναφέρουν τις αναμνήσεις του δραματικού αυτού γεγονότος.
Συγκεκριμένα, τοπικά εστιατόρια θα προσφέρουν μενού που σχετίζονται με τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο νεκροταφείο που βρίσκονται οι νεκροί και από εκεί στην κοντινή εκκλησία.
Ιστορικοί εξηγούν ότι παρόλο που το λιμάνι του Άγιου Ιωάννη (Newfoundland) ήταν πιο κοντά στο ναυάγιο, ήταν ωστόσο πολύ πιο δύσκολο στην προσέγγιση καθώς επίσης και λιγότερους νεκροθάφτες.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_10/04/2012_437317

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου