Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ


Εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο από το ναυάγιο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, του «θαύματος της ναυπηγικής», όπως χαρακτηρίστηκε πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, καθώς και στον τόπο ναυπήγησης του πλοίου, το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.
Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο BALMORAL, το οποίο διέγραψε την ρότα του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ την ημέρα του παρθενικού και τελευταίου του ταξιδιού. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ρίφθηκαν στεφάνια στην θάλασσα στην μνήμη των 1517 ατόμων που έχασαν την ζωή τους τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912.
Μάλιστα, στο Μπέλφαστ, έξω από το δημαρχείο της πόλης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των νεκρών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μνημείο στον Κήπο Μνήμης του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ δεν διαχωρίζει τους επιβάτες που χάθηκαν σε αυτούς της πρώτης θέσης και άλλων, αλλά κατατάσσονται απλώς με αλφαβητική σειρά.
Νωρίτερα, οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του BALMORAL άκουσαν σιωπηλοί την ανάγνωση των ονομάτων όσων χάθηκαν μαζί με τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.
Προσευχήθηκαν, ενώ συγγενείς των νεκρών έκλαψαν κατά την διάρκεια της τελετής.
Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων ξεκίνησαν από το Χάλιφαξ, το λιμάνι του Καναδά, απ' όπου πλοία απέπλευσαν για να πραγματοποιήσουν ένα μακάβριο καθήκον: εκείνο της περισυλλογής των σορών των θυμάτων.
Πορεία πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο του Ατλαντικού στην πόλη μέχρι το δημαρχείο. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν κεριά αναμμένα και σταματούσαν σε σημεία της πόλης που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ιστορία του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ.
Στο Λίτσφιλντ της κεντρικής Αγγλίας, περισσότερα από 1.500 κεριά άναψαν το βράδυ του Σαββάτου, κάτω από το άγαλμα του Έντουαρντ Σμιθ, του καπετάνιου του πλοίου. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν για μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων.


http://gr.news.yahoo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου