Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η MERKEL ΜΕ ΤΗΝ BARBIE;


Από το 1959 που έκανε το «ντεμπούτο» της η διάσημη σήμερα κούκλα Barbie, η εικόνα της ιδανικής γυναίκας έχει πάρει τη μορφή της ψηλής ξανθιάς καλλονής. Θα μπορούσε όμως ποτέ κανείς να φανταστεί πως η Angela Merkel θα πληρούσε τα κριτήρια της ιδανικής γυναίκας; Κι όμως ήρθε η στιγμή που η Barbie έκανε την εμφάνισή της με τη μορφή της Merkel ξαφνιάζοντας τόσο την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και όλους τους λάτρεις της Barbie.
Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα της εντυπωσιακής κούκλας που έμελλε να γίνει το αγαπημένο παιχνίδι εκατομμύρια κοριτσιών σε όλο τον κόσμο και να παραμείνει στην κορυφή μέχρι σήμερα; Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως το πραγματικό όνομα της Barbie είναι Barbara Milisent Roberts, το όνομα δηλαδή των δημιουργών της και ιδιοκτητών της εταιρίας Mattel.
Μια μέρα οι Roberts παρατήρησαν πως οι περισσότερες κούκλες που υπήρχαν εκείνη την εποχή απευθύνονταν στα μωρά και νήπια. Η κόρη τους δεν είχε μια κούκλα κατάλληλη της ηλικίας της. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν εκείνοι μία κούκλα για τα λίγο μεγαλύτερα κορίτσια, μια κούκλα με τα χαρακτηριστικά της «τέλειας γυναίκας». Η Barbie έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη και κόστιζε 3$. Σήμερα η συγκεκριμένη κούκλα θεωρείται συλλεκτική και το κόστος της αγγίζει τα 27.000$.
Πολύ γρήγορα η εντυπωσιακή κούκλα γίνεται η λατρεμένη των κοριτσιών. Ωστόσο την ήρεμη ζωή της Barbie δύο χρόνια αργότερα έρχεται να ταράξει ένα καινούριο φλερτ. Στο πλευρό της Barbie εμφανίζεται μια άλλη κούκλα -ή να πούμε κούκλος;- ο Ken, με τον οποίο όμως δε θα παντρευτεί ποτέ. Το περίφημο ειδύλλιο θα λήξει άδοξα, καθώς θα χωρίσουν το 2004, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ύστερα από σχέση 43 ετών. Τα επόμενα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της, η Barbie αποκτά τέσσερεις αδελφές: τη Skipper (1964), τη Stacie (1992), την Kelly (1995) και την Krissy (1995), ενώ αργότερα αποκτά και το πρώτο της κατοικίδιο, ένα άλογο με το όνομα Dancer. Έκτοτε η ξανθιά κούκλα με τις άψογες αναλογίες εμφανιζόταν κάθε φορά με διαφορετικά αξεσουάρ και σε διαφορετικό concept. Η Barbie γοργόνα, η Barbie πριγκίπισσα, η Barbie νοικοκυρά, η Barbie δασκάλα, η Barbie γιατρός κ.λπ. Μέχρι σήμερα φαίνεται πως η αγαπημένη κούκλα δεν έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της.

Η μοναδική καμπή, θα λέγαμε, στην ιστορία της Barbie παρουσιάστηκε το 2001 όταν εμφανίστηκε μια νέα σειρά με κούκλες, οι λεγόμενες Bratz. Η εταιρία Mattel όμως δεν παρέδωσε τα όπλα αμαχητί, αλλά στράφηκε δικαστικά εναντίον του δημιουργού των Bratz, Carter Brayant, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποίησε τις τεχνικές που έμαθε όσο εργαζόταν ως υπάλληλος της Mattel. Το δικαστήριο δικαίωσε τη Mattel που ανέβηκε και πάλι στην κορυφή των πωλήσεων.
Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότεροι γονείς άρχισαν να βλέπουν με καχυποψία την Barbie και την εικόνα της γυναίκας που προωθούσε στα νεαρά κορίτσια. Πρόκειται άλλωστε για την πιο ευαίσθητη ηλικία των παιδιών, στην οποία ρουφούν κάθε εξωτερικό ερέθισμα σαν σφουγγάρι. Το πρότυπο της ψηλής, ξανθιάς, αδύνατης καλλονής που προωθεί η Barbie εύκολα μπορεί να αποτυπωθεί στο μυαλό των κοριτσιών ως η ιδανική μορφή που πρέπει να έχει μια γυναίκα οδηγώντας στη συνέχεια σε μια συνεχή προσπάθεια για την απόκτηση του τέλειου σώματος με εξαντλητικές δίαιτες αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια της νευρικής ανορεξίας. Η εταιρεία Mattel το 1997 ακριβώς για να αποφύγει τέτοιου είδους κατηγορίες αποφάσισε φαρδύνει την μέση της κούκλας μερικούς πόντους.
Είτε με φαρδιά είτε με αδύνατη μέση, ένα είναι σίγουρο. Η Barbie είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη η αγαπημένη κούκλα των κοριτσιών όλου του κόσμου.


http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/03/11/413-barbie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου